Pluimveehouderij

Achtergrond

Fokbedrijf wil eiergeld min voerkosten maximaliseren

Boxmeer – Fokbedrijf Hendrix Genetics heeft als fokdoel bij commerciële legkippen het verschil tussen eiergeld en voerkosten maximaliseren. Zonder dat dit ten koste gaat van de gezondheid en het welzijn van de hen. Dit schrijft het fokbedrijf in een artikel over genetische selectie om de voerefficiëntie te verbeteren.

ISA, de leghennendivisie van Hendrix Genetics, wil de voerefficiëntie verbeteren door te focussen op de aantallen eieren en eimassa, niet door een lager lichaamsgewicht na te streven. Verlaging van het lichaamsgewicht leidt weliswaar tot efficiëntere productie omdat minder voer nodig is voor groei en onderhoud, maar kippen moeten een zekere lichaamsreserve hebben om bestand te zijn tegen veranderingen in hun omgeving en ziektedruk.

Onderdeel van het fokprogramma is het meten van het lichaamsgewicht van individuele hennen op 90 weken leeftijd. Het doel is om geen verschil te hebben tussen gewicht bij piekproductie en op 90 weken.

500 eieren in levenscyclus leghen

Hendrix Genetics streeft naar een productie van 500 eieren in de levenscyclus van een leghen. Om dit doel te behalen is het noodzakelijk dat de voedselopname tussen het eind van de opfokperiode en de piekproductie in korte tijd snel stijgt. Om dit te bereiken is een goede uniformiteit van een koppel van groot belang. Een goede opfok is dan ook een belangrijke voorwaarde om en stap naar het bereiken van die productie van 500 eieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.