Pluimveehouderij

Achtergrond 2394 x bekeken 1 reactie

Nieuw afzetkanaal om ganzenvlees te benutten

Handelaren in wild slaan de handen ineen om het groeiende aanbod wilde ganzen aan de man te brengen. 'Verspil geen vlees, ga voor gans', is hun motto.

Het is lekker vlees. Het ís er toch al. Dus het is zonde om het niét op te eten. Dat is de gedachte achter het project 'ga voor gans' waarin ganzenworst en andere producten van ganzenvlees via internet aan de man worden gebracht. Klanten kunnen via een speciale website ganzenpakketten bestellen, die per post thuis worden bezorgd. Het gaat om houdbare, bewerkte producten.

Ganzenbestrijding

Het project is in de benen geholpen met subsidie van de provincie Noord-Holland. Daar worden nu 50.000 en in de nabije toekomst 100.000 ganzen per jaar geschoten of vergast in het kader van schadebestrijding in de landbouw of vanwege de veiligheid voor het vliegverkeer rondom Schiphol. De bestrijding van de ganzen wordt komende jaren opgevoerd, omdat de schade nog steeds toeneemt. Bedoeling is om net als in het hele land de schade terug te brengen tot het niveau van 2005.

Voedselverspilling tegengaan

Het aanbod van ganzenvlees neemt dus toe, terwijl er eigenlijk amper markt voor is. Er worden zelfs ganzen weggegooid, wat eigenlijk een vorm van voedselverspilling is, aldus de initiatiefnemers. Daaronder zijn naast agrarische natuurvereniging Water, Land en Dijken en het CLM ook groothandelaars in wild en gevogelte Pieter van Meel en Jan Ruig, en charcuterie Gebroeders de Wolf, allemaal  in Amsterdam en omgeving.

Foto: Gert Janssen
Foto: Gert Janssen

Nog geen afzetkanaal

Tot nu toe worden volgens Adriaan Guldemond van het CLM ongeveer tien procent van de geschoten ganzen weggegooid omdat niemand ze wil hebben. De helft komt op tafel bij familie en kennissen van de jagers en ongeveer een derde gaat naar poeliers. In heel Nederland worden nu 250.000 ganzen per jaar gedood, en ook dat moet verdubbelen om de schade die de dieren veroorzaken te verminderen. Er komt dus een enorm extra aanbod, waar jagers nu geen afzetkanaal voor hebben.

Jagers helpen

Daarmee is de afzet van ganzenvlees een afbreukrisico in het ganzenbeleid van de provincies. Jagers zijn verplicht schadelijke dieren te bestrijden, maar het werkt niet motiverend als ze de buit niet kwijt kunnen. Die redenering volgt ook groothandelaar Van Meel:  'Wij willen de jagers die hun wild bij ons brengen graag ook van hun ganzen afhelpen. Zo houden we de relatie met onze leveranciers goed', vertelde hij bij de presentatie in – heel toepasselijk  - het Wastefood restaurant InStock in Amsterdam.

Ga voor gans

Zo komen meerdere belangen samen in 'ga voor gans': voedselverspilling voorkomen, de jagers gemotiveerd houden en een businesscase voor de handel. De pakketten van een kilo per stuk kosten €25 inclusief verzendkosten. Een prijs die volgens de betrokkenen acceptabel zou moeten zijn voor liefhebbers, en de kosten dekt voor de poeliers. Of dat zo is, moet de praktijk uitwijzen. Rest één risico: straks is er eindelijk vraag naar ganzenvlees, maar zijn de ganzen op. Wat dan? Volgens de betrokkenen is vooral dat laatste voorlopig nog niet aan de orde.

Eén reactie

  • Jan-Zonderland

    25 euro per kilo ? Ben bang dat de handel niet zo goed gaat lopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.