Pluimveehouderij

Achtergrond

Export pluimveevlees verbetert in april

Brussel - De Europese export van pluimveevlees ligt tot en met april 3,1 procent onder het niveau van vorig jaar.

Vergeleken met een maand geleden loopt de export beter. Tot en met maart was het exportniveau 4,3 procent lager. In april is er dus meer vlees geëxporteerd dan vorig jaar.

De eierexport vlakt af. Tot en met april heeft de EU 10,5 procent meer eieren geëxporteerd naar derde landen dan vorig jaar. Gerekend tot en met maart was de eierexport echter 12,5 procent groter dan vorig jaar. In april heeft de EU dus minder eieren geëxporteerd dan vorig jaar.

Zuid Afrika is de grootste afnemer van pluimveevlees. Het land heeft tot en met april 22 procent meer vlees afgenomen dan vorig jaar en is goed voor 12,9 procent van de totale export. De tweede grote afnemer is Benin. Het land heeft tot en met eind april 16 procent meer vlees afgenomen en is goed voor 11,2 procent van de export. Landen die fors minder afnemen dan vorig jaar zijn onder meer Oekraïne en Ghana. In het geval van Oekraïne zal ook de politieke onrust in dat land een grote rol spelen.

Japan blijft met afstand de grootste afnemer van Europese eieren en eiproducten. Het land is goed voor eenderde van de Europese export. Vergeleken met vorig jaar importeerde het land tot en met april 32,5 procent meer eieren en eiproducten.

De EU importeert iets meer pluimveevlees dan vorig jaar. Tot en met april is de import 1,5 procent groter dan vorig jaar. Brazilië is de grootste leverancier van pluimveevlees aan de EU. Tot en met april leverde het land 173.331 ton vlees; acht procent meer dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.