Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Bouwen aan toekomst met nieuwe Freilandstal

Peter (44) en Wendy (40) Franken hebben in Veulen (L.) een legpluimveebedrijf met 70.000 scharrelhennen. Nieuw is de stal voor 22.500 Freilandhennen met 10 hectare uitloop.

Het bedrijf van de buurman kwam te koop. "Die kans komt maar een keer," vertelt Peter Franken. Naast hun twee legpluimveestallen begonnen ze in september met de bouw van een stal van 23 bij 95 meter voor 22.500 Freilandhennen. "We kozen voor Freiland vanwege de betere eierprijs. De aangekochte grond kunnen we inzetten als uitloop," licht Peter toe. De nieuwe stal is gebouwd met betonpanelen, met aan de rechterzijde een wintergarten van 7,5 meter breed.

Franken koos voor het Natura Step-systeem van Big Dutchman. "Een degelijke volière met een perfecte afwerking, veel werkgemak en goed kipverkeer in het systeem. Bovendien zit dealer Versleijen om de hoek, dus dat werkt gemakkelijk."

In de Natura Step kunnen de kippen door de trapsgewijze opbouw op het bovenste leefniveau komen, zonder van stelling naar stelling te vliegen. Een recente aanpassing is de doorlopende voergoot om voervermorsing te voorkomen. Op de onderste twee etages is Led-verlichting aangebracht.

Peter en Wendy werken altijd met twee leeftijden leghennen om opbrengstprijsverschillen te spreiden. Op een locatie in Ysselsteyn (L.) houden ze nog 6.000 vleesvarkens. Peter verzorgt de vleesvarkens en doet de kippen samen met medewerker Geert Wismans. Wendy heeft een baan elders en springt bij waar nodig.

Meer over dit bedrijf in Pluimveehouderij van 7 februari.

Foto

 • Wendy (40) en Peter (44) Franken

  Wendy (40) en Peter (44) Franken

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • De nieuwe stal voor 22.500 Freilandhennen.

  De nieuwe stal voor 22.500 Freilandhennen.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven
 • Franken koos voor het Natura Step-systeem van Big Dutchman.

  Franken koos voor het Natura Step-systeem van Big Dutchman.

  Foto: Monique van Loon – van Duijnhoven

Laatste reacties

 • koestal

  als de mest maar geen probleem wordt ?

 • Franziline

  De mest gaat naar de verbranding in de Moerdijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.