Mechanisatie

Nieuws

Zetmeelaardappelen laden met aardappelmuis

Ropa-dealer Palandt in Grasdorf (Duitsland) heeft een bietenmuis aangepast en een opraapbek voor zetmeelaardappelen ontwikkeld, zodat voortaan ook zetmeelaardappelen met een muis geladen kunnen worden.

In Nederland verzorgt Avebe de aardappellogistiek. Bij de Duitse Avebe-fabrieken in Dallmin en Lüchow brengen telers veelal hun aardappelen naar de fabriek met eigen vrachtwagens en kippers. Om de logistiek te professionaliseren is Avebe in 2015 een project gestart met externe transport en reiniging. Dit moet leiden tot twee procentpunt minder tarra, een gestructureerdere planning en aanvoer van aardappelen, minder transportkosten en een betere CO2-voetprint.

In tegenstelling tot in Nederland zijn er in het oosten van Duitsland geen laadploegen met schoners actief, waarna Palandt besloot een aardappelmuis te ontwikkelen waarmee de aardappelen kunnen worden opgeladen. De muis heeft een reikweidte van 15 meter en kan hopen tot 10 meter breed opnemen. De capaciteit bedraagt 250 ton per uur. De eerste test is dat het tarrapercentage is gereduceerd van gemiddeld 6,33 naar 5,33 procent. Per vrachtwagen is dat circa 250 kilo grond.

De reacties van Duitse telers zijn wisselend. Enerzijds zien ze het voordeel van tarrareductie, maar anderzijds moeten ze wennen aan het beperkte aantal laadmomenten. Normaal brengen ze elke dag enkele vrachten naar de fabrieken.

Avebe heeft vooralsnog geen plannen om de aardappelmuis in Nederland te testen, omdat het systeem met laadploegen en schoners goed werkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.