Mechanisatie

Foto & video

Hollands mechanisatienieuws op de ATH

Een overzicht met mechanisatie highlights op de Agrotechniek Holland in Biddinghuizen (Fl.).

Misschien wel het meest verrassend, is het feit dat Reesink Agri start met de import van elektrische, autonome robotjes én werkt aan een elektrisch aangedreven voermengwagen. Dat zo een grote Nederlandse importeur investeert en start met dit soort machines, is veelzeggend over hoe serieus we deze vorm van mechanisatie moeten beschouwen. Kort voor de start van de beurs maakte de machine-importeur bekend van naam te veranderen. Reesink Technische Handel heet voortaan Reesink Agri.

Verder pronken op de tweejaarlijkse ATH vooral specifiek Nederlandse ontwikkelingen. Zoals een in Nederland ontwikkelde krukas-spitmachine, een extra as onder een mesttank en een grote meststrooier die in hondengang tóch een exact strooibeeld neerzet. Afijn, meer details in de fotoreportage.


 • Een nieuw merk bij Reesink Agri (wat tot voorkort nog Reesink Technische Handel heette). Het gaat om Naïo Technologies. Dit Franse bedrijf ontwikkelt autonome, elektrische robots voor de groente- en fruitteelt, en akkerbouw. Reesink Agri is nu importeur van de robots. Het toonde er 1: de Z440. De kleinste uit een serie van 4 robots. Dit robotje weegt 100 kilo en rijdt maximaal 1,5 kilometer per uur. Naïo ontwikkelde de robot voor mechanische onkruidbestrijding. Sommige klanten bouwen er echter zelf andere werktuigen achter. Het werkt als volgt: met behulp van een afstandsbediening rijd je de Naïo-robot naar het begin van het perceel. Op het bedieningspaneel op de machine zelf stel je bijvoorbeeld rijbreedte in, het aantal gewasrijen, en of de robot naar links of rechts moet werken. Met behulp van camera’s volgt de robot zijn weg. Vervolgens kan de robot 8 uur lang non-stop onkruid verwijderen. In totaal zijn er 100 stuks verkocht, waarvan er 1 in Nederland werkt. Dit kleine model kost ongeveer €25.000. - Foto's: Mark Pasveer

  Een nieuw merk bij Reesink Agri (wat tot voorkort nog Reesink Technische Handel heette). Het gaat om Naïo Technologies. Dit Franse bedrijf ontwikkelt autonome, elektrische robots voor de groente- en fruitteelt, en akkerbouw. Reesink Agri is nu importeur van de robots. Het toonde er 1: de Z440. De kleinste uit een serie van 4 robots. Dit robotje weegt 100 kilo en rijdt maximaal 1,5 kilometer per uur. Naïo ontwikkelde de robot voor mechanische onkruidbestrijding. Sommige klanten bouwen er echter zelf andere werktuigen achter. Het werkt als volgt: met behulp van een afstandsbediening rijd je de Naïo-robot naar het begin van het perceel. Op het bedieningspaneel op de machine zelf stel je bijvoorbeeld rijbreedte in, het aantal gewasrijen, en of de robot naar links of rechts moet werken. Met behulp van camera’s volgt de robot zijn weg. Vervolgens kan de robot 8 uur lang non-stop onkruid verwijderen. In totaal zijn er 100 stuks verkocht, waarvan er 1 in Nederland werkt. Dit kleine model kost ongeveer €25.000. - Foto's: Mark Pasveer

 • Reesink Agri bouwde samen met Motrac Industries een Kuhn Profile 24.2 DL-getrokken voermengwagen om. De bedrijven verlengden de dissel en zetten er een Lithium-ion-accupakket op. De voermengwagen wordt zo elektrisch aangedreven en op afstand bestuurd. Ook de handrem, steunpoot en losdeuren worden elektrisch-hydraulisch bediend. Dat kan bijvoorbeeld met een smartphone. Op die manier kan de verreiker of shovel – die de wagen laadt – ook ermee lossen in de stal. Het gaat nog om een prototype. Testen moeten uitwijzen hoeveel elektrisch vermogen (en dus accucapaciteit) er daadwerkelijk nodig is. De nieuwe voermengwagen gaat volgens de importeur vooral brandstof besparen en de CO2-uitstoot verminderen. Reesink Agri stelt namelijk dat er zomaar 10 tot 12 liter diesel per mengbeurt wordt verstookt. En wie compact voert verbruikt wellicht nog meer.

  Reesink Agri bouwde samen met Motrac Industries een Kuhn Profile 24.2 DL-getrokken voermengwagen om. De bedrijven verlengden de dissel en zetten er een Lithium-ion-accupakket op. De voermengwagen wordt zo elektrisch aangedreven en op afstand bestuurd. Ook de handrem, steunpoot en losdeuren worden elektrisch-hydraulisch bediend. Dat kan bijvoorbeeld met een smartphone. Op die manier kan de verreiker of shovel – die de wagen laadt – ook ermee lossen in de stal. Het gaat nog om een prototype. Testen moeten uitwijzen hoeveel elektrisch vermogen (en dus accucapaciteit) er daadwerkelijk nodig is. De nieuwe voermengwagen gaat volgens de importeur vooral brandstof besparen en de CO2-uitstoot verminderen. Reesink Agri stelt namelijk dat er zomaar 10 tot 12 liter diesel per mengbeurt wordt verstookt. En wie compact voert verbruikt wellicht nog meer.

 • Ook bij het Italiaanse Venieri is voortaan een minishovel te krijgen. De 1.63 C 3-tonner is nog fors en het enige model, maar er zitten lichtere varianten in de pijplijn. Bijzonder voor dit segment is de topsnelheid van 40 km/uur en de starre knikbesturing met pendelende achteras. De hefarm heeft 2 in plaats van 1 hefcilinders en een telescoopversie wordt optie. Er zijn 3 cabine-varianten te krijgen. Componenten zijn van bekende merken zoals een 50 pk 4-cilinder van Yanmar en hydrauliek van Bosch-Rexroth. Venieri wordt voortaan in Nederland verkocht door Belgisch importeur De Lille die ook Merlo in het gamma heeft.

  Ook bij het Italiaanse Venieri is voortaan een minishovel te krijgen. De 1.63 C 3-tonner is nog fors en het enige model, maar er zitten lichtere varianten in de pijplijn. Bijzonder voor dit segment is de topsnelheid van 40 km/uur en de starre knikbesturing met pendelende achteras. De hefarm heeft 2 in plaats van 1 hefcilinders en een telescoopversie wordt optie. Er zijn 3 cabine-varianten te krijgen. Componenten zijn van bekende merken zoals een 50 pk 4-cilinder van Yanmar en hydrauliek van Bosch-Rexroth. Venieri wordt voortaan in Nederland verkocht door Belgisch importeur De Lille die ook Merlo in het gamma heeft.

 • Volgend jaar bestaat Claas-importeur Kamps de Wild 100 jaar. Ter gelegenheid daarvan toont het bedrijf een trekker in jubileumuitvoering. Wie in 2019 een Axion 800 bestelt, kan er dit bijzondere optiepakket bijbestellen. Meerprijs: €3.900. De motorkap en spatborden worden dan voorzien van zwarte wrap, en de velgen worden zwart gespoten. Verder komt de trekker met een RVS-uitlaatschild, breedtebordjes en lederen beklede stoel en bijrijdersstoel.

  Volgend jaar bestaat Claas-importeur Kamps de Wild 100 jaar. Ter gelegenheid daarvan toont het bedrijf een trekker in jubileumuitvoering. Wie in 2019 een Axion 800 bestelt, kan er dit bijzondere optiepakket bijbestellen. Meerprijs: €3.900. De motorkap en spatborden worden dan voorzien van zwarte wrap, en de velgen worden zwart gespoten. Verder komt de trekker met een RVS-uitlaatschild, breedtebordjes en lederen beklede stoel en bijrijdersstoel.

 • De nieuwe styling valt op bij Kverneland. Het groen op de machines is vrijwel verdwenen en de veldspuiten hebben geen gele tank meer maar een rode. Daarnaast komt Kverneland ook met een nieuw model veldspuit naar de ATH. Naast de IXTrack T3 en de gedragen spuit staat op de stand ook de grote broer T4. Deze is te krijgen met bomen tot 40 meter, waar de T3 blijft haken op 30 meter. Daarnaast is er zowel een geveerde dissel als wielbesturing. Verkrijgbare tankinhouden zijn 3400, 4000 en 4600 liter. Daar groeide ook de schoonwatertank in mee tot 620 liter. Daarbij is er nog steeds een spoorbreedte van 1,5 meter mogelijk.

  De nieuwe styling valt op bij Kverneland. Het groen op de machines is vrijwel verdwenen en de veldspuiten hebben geen gele tank meer maar een rode. Daarnaast komt Kverneland ook met een nieuw model veldspuit naar de ATH. Naast de IXTrack T3 en de gedragen spuit staat op de stand ook de grote broer T4. Deze is te krijgen met bomen tot 40 meter, waar de T3 blijft haken op 30 meter. Daarnaast is er zowel een geveerde dissel als wielbesturing. Verkrijgbare tankinhouden zijn 3400, 4000 en 4600 liter. Daar groeide ook de schoonwatertank in mee tot 620 liter. Daarbij is er nog steeds een spoorbreedte van 1,5 meter mogelijk.

 • Landkracht toont een bijzondere fronthef van het merk Sauter. Sauter heeft namelijk een zwenkbare fronthef ontwikkeld zoals ook New Holland’s met Supersteer hun fronthef kunnen zwenken of het LH-Link systeem dat gelieerd is aan trekkermerk Valtra . Een zwenkende fronthef is handig om bijvoorbeeld met een frontmaaier door een bocht te maaien. De zwenkende Cat 2 hef met Cat 3 vanghaken is te monteren op bestaande Sauter frontheffen na het wegnemen van de hefarmen. Zwenken gaat met 1 dubbelwerkend ventiel en twee cilinders. Maximale zwenkuitslag is 20 graden.

  Landkracht toont een bijzondere fronthef van het merk Sauter. Sauter heeft namelijk een zwenkbare fronthef ontwikkeld zoals ook New Holland’s met Supersteer hun fronthef kunnen zwenken of het LH-Link systeem dat gelieerd is aan trekkermerk Valtra . Een zwenkende fronthef is handig om bijvoorbeeld met een frontmaaier door een bocht te maaien. De zwenkende Cat 2 hef met Cat 3 vanghaken is te monteren op bestaande Sauter frontheffen na het wegnemen van de hefarmen. Zwenken gaat met 1 dubbelwerkend ventiel en twee cilinders. Maximale zwenkuitslag is 20 graden.

 • LMB Wout Hogervorst gaat alle activiteiten rondom de import van Mazzotti onderbrengen bij een aparte bedrijfstak, genaamd HoSS (Hogervorst Sprayer Solutions) Daarbij is Hogervorst voortaan niet alleen meer Mazzotti importeur voor Nederland maar ook voor België. Ook wordt al met een schuin ook naar de import voor Duitsland gekeken. Daarnaast ontwikkelt Hogervorst zijn luchtondersteunde bomen verder door. Deze spuitboom is maar liefst 40 meter breed waar voorheen 27 meter de breedste luchtondersteunde boom was. Daarbij heeft de boom een veel stillere en zuinigere ventilator met dezelfde luchtopbrengst. Ook is er een anti-zwiepregeling en is variabele geometrie optie.

  LMB Wout Hogervorst gaat alle activiteiten rondom de import van Mazzotti onderbrengen bij een aparte bedrijfstak, genaamd HoSS (Hogervorst Sprayer Solutions) Daarbij is Hogervorst voortaan niet alleen meer Mazzotti importeur voor Nederland maar ook voor België. Ook wordt al met een schuin ook naar de import voor Duitsland gekeken. Daarnaast ontwikkelt Hogervorst zijn luchtondersteunde bomen verder door. Deze spuitboom is maar liefst 40 meter breed waar voorheen 27 meter de breedste luchtondersteunde boom was. Daarbij heeft de boom een veel stillere en zuinigere ventilator met dezelfde luchtopbrengst. Ook is er een anti-zwiepregeling en is variabele geometrie optie.

 • Op de stand van Fliegl importeur Ludo Pauwels bvba staat deze kunststof 15,5 kuubs mesttank, de Fliegl Polyline 15.500. Volgens de importeur is de tandemas mesttank 2 tot 3 ton lichter van gewicht van een traditionele stalen mesttank. Bijzonder zijn de grote banden (850/50 R30.5), de schuifas en de zuigarm helemaal vooral het chassis. Ook bijzonder voor Nederlandse begrippen: deze Duitse machine voldoet af fabriek helemaal aan de nieuwe voertuigeisen zoals die voor Nederland gelden met onder meer een onderrijbumper achterop, breedtemarkering, zijdelingse fietsbeschermers en luchtremmen die volledig lastafhankelijk remmen. Wat betreft dat laatste is de remkracht gekoppels aan de inhoudsmeter van de tank. De 15,5 kuubs versie is te koop vanaf €48.000.

  Op de stand van Fliegl importeur Ludo Pauwels bvba staat deze kunststof 15,5 kuubs mesttank, de Fliegl Polyline 15.500. Volgens de importeur is de tandemas mesttank 2 tot 3 ton lichter van gewicht van een traditionele stalen mesttank. Bijzonder zijn de grote banden (850/50 R30.5), de schuifas en de zuigarm helemaal vooral het chassis. Ook bijzonder voor Nederlandse begrippen: deze Duitse machine voldoet af fabriek helemaal aan de nieuwe voertuigeisen zoals die voor Nederland gelden met onder meer een onderrijbumper achterop, breedtemarkering, zijdelingse fietsbeschermers en luchtremmen die volledig lastafhankelijk remmen. Wat betreft dat laatste is de remkracht gekoppels aan de inhoudsmeter van de tank. De 15,5 kuubs versie is te koop vanaf €48.000.

 • Een bijzondere machine op de Tebbe-stand: een 3-assige meststrooier die in hondengang kan werken. Nóg bijzonderder wordt het, als de importeur vertelt dat deze op taakkaarten precies kan strooien terwijl de strooitafel scheef staat. Het is een klant specifieke oplossing, en het moet nog de praktijk in. VSE bouwt het stuursysteem, waarmee de 3 wielen in hondengang de niet-bereden tussen de trekkerwielen berijden. Door die hondengang hangt de strooitafel schuin achter de trekker. Tebbe zegt een oplossing te hebben om tóch exact, en op taakkaarten te kunnen strooien. De strooitafel wordt daardoor variabel aangedreven. De machine strooit overigens 27 meter breed (!), om zo in spuitsporen te blijven. Er komt nog een luchtdrukwisselsysteem op.

  Een bijzondere machine op de Tebbe-stand: een 3-assige meststrooier die in hondengang kan werken. Nóg bijzonderder wordt het, als de importeur vertelt dat deze op taakkaarten precies kan strooien terwijl de strooitafel scheef staat. Het is een klant specifieke oplossing, en het moet nog de praktijk in. VSE bouwt het stuursysteem, waarmee de 3 wielen in hondengang de niet-bereden tussen de trekkerwielen berijden. Door die hondengang hangt de strooitafel schuin achter de trekker. Tebbe zegt een oplossing te hebben om tóch exact, en op taakkaarten te kunnen strooien. De strooitafel wordt daardoor variabel aangedreven. De machine strooit overigens 27 meter breed (!), om zo in spuitsporen te blijven. Er komt nog een luchtdrukwisselsysteem op.

 • Op de stand van Tjalma staat deze GD 7125 boerenbemester. De mester is uitermate eenvoudig gebouwd. Daartoe zijn het gasveren die de individuele mestslangen afknijpen en openzetten bij in- en uitzetten. Om dat te doen, is het 1 dikke cilinder die de bemester achter- of voorover kantelt. Meer is er niet. Aan die cilinder zit automatisch (in een volgordeschakeling) de aandrijving gekoppeld van de snij/verdeelmolen. Een hefmast of hefrinrichting aan de tank is niet nodig. En standaard zitten er kunststof schijven aan, optioneel stalen schijven (+ 200 kg). Eenvoudiger kan bijna niet… Richtprijs van deze 7,1 meter brede versie is vanaf €24.000.

  Op de stand van Tjalma staat deze GD 7125 boerenbemester. De mester is uitermate eenvoudig gebouwd. Daartoe zijn het gasveren die de individuele mestslangen afknijpen en openzetten bij in- en uitzetten. Om dat te doen, is het 1 dikke cilinder die de bemester achter- of voorover kantelt. Meer is er niet. Aan die cilinder zit automatisch (in een volgordeschakeling) de aandrijving gekoppeld van de snij/verdeelmolen. Een hefmast of hefrinrichting aan de tank is niet nodig. En standaard zitten er kunststof schijven aan, optioneel stalen schijven (+ 200 kg). Eenvoudiger kan bijna niet… Richtprijs van deze 7,1 meter brede versie is vanaf €24.000.

 • Een mesttank met 4 hoge wielen op 1 rij kennen we. Jako gaat nu een stapje verder. De machinebouwer uit Kootwijkerbroek (Gld.) rustte een 16 kuubs mesttank uit met een extra as. Een schuif-, stuur- én liftas. Zo rijden er 6 wielen naast elkaar (viermaal 650/65 R42 en tweemaal 520/85 R42). Op het land is de tank zo 4,30 meter breed. Er zit 20 cm tussen de wielen, om eventuele ophoping van grond te voorkomen. De voorste as stuurt om wringen tegen te gaan. En de liftfunctie wordt overigens aangestuurd door het vulniveau van de tank. De hydraulisch vering bepaalt zo automatisch de juiste druk op de voorste as. De extra as maakt de tank grofweg €30.000 duurder. De getoonde 16 kuubs uitvoering kost bruto €120.000. Jako heeft nog geen naam bedacht.

  Een mesttank met 4 hoge wielen op 1 rij kennen we. Jako gaat nu een stapje verder. De machinebouwer uit Kootwijkerbroek (Gld.) rustte een 16 kuubs mesttank uit met een extra as. Een schuif-, stuur- én liftas. Zo rijden er 6 wielen naast elkaar (viermaal 650/65 R42 en tweemaal 520/85 R42). Op het land is de tank zo 4,30 meter breed. Er zit 20 cm tussen de wielen, om eventuele ophoping van grond te voorkomen. De voorste as stuurt om wringen tegen te gaan. En de liftfunctie wordt overigens aangestuurd door het vulniveau van de tank. De hydraulisch vering bepaalt zo automatisch de juiste druk op de voorste as. De extra as maakt de tank grofweg €30.000 duurder. De getoonde 16 kuubs uitvoering kost bruto €120.000. Jako heeft nog geen naam bedacht.

 • Claas introduceert een nieuwe generatie Orbis-voorzetstukken. De 600 SD (8 rijer) staat op de Kamps de Wild-stand. Het voorzetstuk is volledig herzien. Door een nieuwe geometrie is het mogelijk om korter dan 10 centimeter boven de grond af te maaien. Hiervoor veranderde onder andere de ligging van de trommels en de stand van de invoertrommels. Een aangepaste aandrijving biedt nu de mogelijkheid tot verschillende snelheden in de bek (trommels ten opzichte van invoertrommels bijvoorbeeld). En het voorzetstuk is nu opgehangen in een pendelframe, waardoor deze beter bodemvolgend is. De Orbis vouwt iets compacter in, waardoor je tijdens transport beter langs de bek kunt kijken. Onderhoudsintervallen zijn vergroot: smeerbeurten om de 250 uur, en olie verversen direct na het eerste seizoen, en daarna om de 2.500 uur. Verdere details: de zaagbladen zijn agressiever, de invoervingers dikker en verstelbaar met bouten. De 600 SD kost bruto €92.280 zonder opties. Voor €1.800 meer is er een Premiumlijn, met meer geharde delen (o.a. gewasgeleiding). Ook is er een Orbis 750 (10 rijen): vooral dezelfde wijzigingen. Hier paste Claas ook het invouwmechanisme aan. In 15 seconden vouwt deze in en uit. Deze vouwt in als een ‘Z’.

  Claas introduceert een nieuwe generatie Orbis-voorzetstukken. De 600 SD (8 rijer) staat op de Kamps de Wild-stand. Het voorzetstuk is volledig herzien. Door een nieuwe geometrie is het mogelijk om korter dan 10 centimeter boven de grond af te maaien. Hiervoor veranderde onder andere de ligging van de trommels en de stand van de invoertrommels. Een aangepaste aandrijving biedt nu de mogelijkheid tot verschillende snelheden in de bek (trommels ten opzichte van invoertrommels bijvoorbeeld). En het voorzetstuk is nu opgehangen in een pendelframe, waardoor deze beter bodemvolgend is. De Orbis vouwt iets compacter in, waardoor je tijdens transport beter langs de bek kunt kijken. Onderhoudsintervallen zijn vergroot: smeerbeurten om de 250 uur, en olie verversen direct na het eerste seizoen, en daarna om de 2.500 uur. Verdere details: de zaagbladen zijn agressiever, de invoervingers dikker en verstelbaar met bouten. De 600 SD kost bruto €92.280 zonder opties. Voor €1.800 meer is er een Premiumlijn, met meer geharde delen (o.a. gewasgeleiding). Ook is er een Orbis 750 (10 rijen): vooral dezelfde wijzigingen. Hier paste Claas ook het invouwmechanisme aan. In 15 seconden vouwt deze in en uit. Deze vouwt in als een ‘Z’.

 • Deze Kubota M6 lijkt als 2 druppels water op de M7. Het verschil? De Kubota is niet met een eigen Kubota voorlader te krijgen maar draagt standaard een MX voorlader. Het is een Europese actie tussen Kubota en voorladermerk MX waardoor voor een ander serienummer is gekozen. Met € 108.000 is de M6 volgens het prijzenboekje € 2.000 goedkoper dan een eenvoudige M7132 Acces zonder voorlader. Dan mis je elektrisch bediende ventielen maar is er wel een LS pomp en 50 km/uur bak.

  Deze Kubota M6 lijkt als 2 druppels water op de M7. Het verschil? De Kubota is niet met een eigen Kubota voorlader te krijgen maar draagt standaard een MX voorlader. Het is een Europese actie tussen Kubota en voorladermerk MX waardoor voor een ander serienummer is gekozen. Met € 108.000 is de M6 volgens het prijzenboekje € 2.000 goedkoper dan een eenvoudige M7132 Acces zonder voorlader. Dan mis je elektrisch bediende ventielen maar is er wel een LS pomp en 50 km/uur bak.

 • Van Meer Trading speelt in op de nieuwe teelteisen voor maisteelt die in 2019 voor zand- en lössgronden ingaan. De Nederlandse SMS-importeur liet de Tjechische fabrikant hiervoor een schoffel aanpassen en en zaaiunit opbouwen. Hiermee kun je dus vóór de mais dicht staat een mechanische onkruidbestrijding uitvoeren tegelijk een vanggewas inzaaien. Zo staat er voor de deadline een vanggewas, en kun je de mais laten hakselen op het juiste oogsttijdstip. De machine is er in 4, 6 of 8 rijige uitvoering. De getoonde 8 rijer met zaaiunit kost bruto €13.750. Ieder element is opgehangen in een parallellogram en heeft 5 veertanden en 1 ketsplaatje. De achtrijer klapt op tot 2,55 meter transportbreedte en weegt 1.090 kg. SMS een ander element voor zware gronden, of voor als directzaai is toegepast. Dat element werkt met een grote snijschijf en kleine ganzenvoet. Van Meer Trading is overigens niet de enige die in deze nieuwe markt springt, vergelijkbare machines zagen we ook bij Landkracht Agri en Reesink Agri.

  Van Meer Trading speelt in op de nieuwe teelteisen voor maisteelt die in 2019 voor zand- en lössgronden ingaan. De Nederlandse SMS-importeur liet de Tjechische fabrikant hiervoor een schoffel aanpassen en en zaaiunit opbouwen. Hiermee kun je dus vóór de mais dicht staat een mechanische onkruidbestrijding uitvoeren tegelijk een vanggewas inzaaien. Zo staat er voor de deadline een vanggewas, en kun je de mais laten hakselen op het juiste oogsttijdstip. De machine is er in 4, 6 of 8 rijige uitvoering. De getoonde 8 rijer met zaaiunit kost bruto €13.750. Ieder element is opgehangen in een parallellogram en heeft 5 veertanden en 1 ketsplaatje. De achtrijer klapt op tot 2,55 meter transportbreedte en weegt 1.090 kg. SMS een ander element voor zware gronden, of voor als directzaai is toegepast. Dat element werkt met een grote snijschijf en kleine ganzenvoet. Van Meer Trading is overigens niet de enige die in deze nieuwe markt springt, vergelijkbare machines zagen we ook bij Landkracht Agri en Reesink Agri.

 • Mechanisatiebedrijf P. van Eijzeren uit het Zeeuwse Borssele toont op de stand van Groeneveld smeersystemen de krukasspitmachine die het bedrijf in eigen beheer produceert en onder naam PVE op de markt brengt. 3 jaar geleden werd het eerste prototype beproefd en de beurs in Biddinghuizen is de eerste keer dat het bedrijf ermee naar buiten treedt. De spitmachine is leverbaar met 3 meter en 3,50 meter werkbreedte en is leverbaar met ook bij Van Eijzeren geconstrueerde driepuntshef met aftakas doorvoor voor de combinatie met een rotorkopeg. Het concept van de machine is sterk afgeleid van de bekende Gramegna spitmachines, maar details van de constructie verschillen. Bijvoorbeeld het toerental van de aandrijving is anders, de aanbouw voor de kopeg is anders en er worden grote glijsloffen van eigen ontwerp gemonteerd. De prijsstelling zou in lijn liggen met een vergelijkbare Gramegna.

  Mechanisatiebedrijf P. van Eijzeren uit het Zeeuwse Borssele toont op de stand van Groeneveld smeersystemen de krukasspitmachine die het bedrijf in eigen beheer produceert en onder naam PVE op de markt brengt. 3 jaar geleden werd het eerste prototype beproefd en de beurs in Biddinghuizen is de eerste keer dat het bedrijf ermee naar buiten treedt. De spitmachine is leverbaar met 3 meter en 3,50 meter werkbreedte en is leverbaar met ook bij Van Eijzeren geconstrueerde driepuntshef met aftakas doorvoor voor de combinatie met een rotorkopeg. Het concept van de machine is sterk afgeleid van de bekende Gramegna spitmachines, maar details van de constructie verschillen. Bijvoorbeeld het toerental van de aandrijving is anders, de aanbouw voor de kopeg is anders en er worden grote glijsloffen van eigen ontwerp gemonteerd. De prijsstelling zou in lijn liggen met een vergelijkbare Gramegna.

 • Landkracht importeert het luchtdrukwisselsysteem Terra Care. Het enkele leidingsysteem vult de band via het ventiel en de naaf. Daarbij worden RVS leidingen met een Silicium Carbide afdichting gebruikt voor een langere levensduur. Elke as van het voertuig krijgt een verdeelblok en de compressor is in een 750 kg wegend frontblok gemonteerd. Met een capaciteit van 860 liter per minuut is de bandenspanning van een trekker in 40 seconden met 1 bar te laten stijgen, stelt Landkracht. Het systeem wordt bediend met een aparte display in de trekker. Prijs ex BTW en montage is €11.000.

  Landkracht importeert het luchtdrukwisselsysteem Terra Care. Het enkele leidingsysteem vult de band via het ventiel en de naaf. Daarbij worden RVS leidingen met een Silicium Carbide afdichting gebruikt voor een langere levensduur. Elke as van het voertuig krijgt een verdeelblok en de compressor is in een 750 kg wegend frontblok gemonteerd. Met een capaciteit van 860 liter per minuut is de bandenspanning van een trekker in 40 seconden met 1 bar te laten stijgen, stelt Landkracht. Het systeem wordt bediend met een aparte display in de trekker. Prijs ex BTW en montage is €11.000.

 • Steyr greep de beurs aan om een Europees primeur te laten zien. De Profi viercilinders waren sinds vorig jaar al te krijgen met cvt (CVX) en achttraps powershift (Active Drive) maar de enige zescilinder in de serie nog niet. Laatst genoemde transmissie houdt het midden tussen een cvt en een fullpowershiftbak. Deze transmissies zijn nu dus ook te krijgen op de 6-cilinder Profi 6145 te die voorheen alleen met powershift werd gemaakt. New Holland introduceerde deze bakken onlangs ook op zijn equivalent T6.180 op de Farm Progress Show in de USA en Case IH in Oostenrijk op de gelijkwaardige Maxxum 150.

  Steyr greep de beurs aan om een Europees primeur te laten zien. De Profi viercilinders waren sinds vorig jaar al te krijgen met cvt (CVX) en achttraps powershift (Active Drive) maar de enige zescilinder in de serie nog niet. Laatst genoemde transmissie houdt het midden tussen een cvt en een fullpowershiftbak. Deze transmissies zijn nu dus ook te krijgen op de 6-cilinder Profi 6145 te die voorheen alleen met powershift werd gemaakt. New Holland introduceerde deze bakken onlangs ook op zijn equivalent T6.180 op de Farm Progress Show in de USA en Case IH in Oostenrijk op de gelijkwaardige Maxxum 150.

Mede-auteurs: Frits Huiden en Bas van Hattum

Of registreer je om te kunnen reageren.