Mechanisatie

Foto & video

Kijkje in fabriek van zaaimachine-producent Monosem

Op uitnodiging van importeur Farmstore bezocht een groep Nederlandse Monosem-dealers op 27 juni de 2 Monosem-fabrieken in Largeasse, in het Franse Bretagne.

De fabrikant van precisiezaaimachines voor groenten, mais en suikerbieten heet voluit Ribouleau Monosem, naar de oprichtersfamilie. Eind 2015 is het bedrijf voor naar verluidt € 195 miljoen overgenomen door John Deere.

Het kende altijd een gesloten bedrijfscultuur waar het gaat om financiële cijfers en schijnt in het verleden hoge boetes betaald te hebben omdat het nooit (omzet)cijfers wilde publiceren. De omzetschattingen lopen uiteen van € 89 tot € 95 miljoen in 2017. Wel geeft de fabrikant aan dat de export in 2018 met 15 % toenam.
Artikel gaat verder onder de foto‘s


 • De identiteit van Monosem bleef na de overname door John Deere ongewijzigd. De nazaten van oprichtersfamilie Ribouleau verkochten het bedrijf in 2015 voor naar verluidt €195 miljoen. - Foto's: René Koerhuis

  De identiteit van Monosem bleef na de overname door John Deere ongewijzigd. De nazaten van oprichtersfamilie Ribouleau verkochten het bedrijf in 2015 voor naar verluidt €195 miljoen. - Foto's: René Koerhuis

 • Wel veranderd zijn de veiligheidseisen. Beschermende ‘pethelmen’ en stalen neuzen die je met een elastiek over je eigen schoenen vastzet. En een hesje voor de rondleider.

  Wel veranderd zijn de veiligheidseisen. Beschermende ‘pethelmen’ en stalen neuzen die je met een elastiek over je eigen schoenen vastzet. En een hesje voor de rondleider.

 • De zaaischijven worden eerst uit roestvast stalen platen gestanst. Vervolgens voorzien robots deze van het gatenpatroon dat past bij het zaaizaad.

  De zaaischijven worden eerst uit roestvast stalen platen gestanst. Vervolgens voorzien robots deze van het gatenpatroon dat past bij het zaaizaad.

Monosem exporteert naar in totaal 70 landen. De belangrijkste exportbestemmingen zijn Duitsland, Hongarije, Polen, Spanje, Italië, Rusland en Oekraïne. In de Verenigde Staten heeft Monosem eigen productievestigingen.

Identiteit blijft

In tegenstelling tot voorheen laat John Deere de identiteit van overgenomen dochterondernemingen tegenwoordig in stand. Op het oog is tot dusver dan ook weinig veranderd bij Monosem. Twee strategische functies, de algemeen directeur en de R&D-directeur, worden inmiddels vervuld door John Deere-managers. Achter de schermen schijnt het bedrijf vooral te werken aan inkoopvoordelen en nieuwe (hightech) ontwikkelingen, ook op het gebied van precisielandbouw. Daarover wil Monosem echter nog niets kwijt.


 • Opvallend is dat twee medewerkers de gaatjes in elke zaaischijf handmatig ‘naboren’. Onnodig zou je denken. Monosem zegt dit te doen vanuit kwaliteitsoverwegingen.

  Opvallend is dat twee medewerkers de gaatjes in elke zaaischijf handmatig ‘naboren’. Onnodig zou je denken. Monosem zegt dit te doen vanuit kwaliteitsoverwegingen.

 • Er is veel aandacht voor kwaliteitscontroles. Niet alleen van inkoop- en productiedelen, maar ook van het zaaihuis. Hier controleert een medewerker of de druk op de teflon keerring overal gelijk is.

  Er is veel aandacht voor kwaliteitscontroles. Niet alleen van inkoop- en productiedelen, maar ook van het zaaihuis. Hier controleert een medewerker of de druk op de teflon keerring overal gelijk is.

 • In de tweede fabriek in Largeasse zitten de lakstraat, de voormontage van de zaaielementen en de assemblage van zaaimachines. In heel Frankrijk werken 350 mensen voor Monosem.

  In de tweede fabriek in Largeasse zitten de lakstraat, de voormontage van de zaaielementen en de assemblage van zaaimachines. In heel Frankrijk werken 350 mensen voor Monosem.

 • Twee medewerkers assembleren een zaaielement in 20 minuten. In dit geval een NG Plus M(onoshox)-element voor een maiszaaier. De elementen gaan in een doos voor export, of naar de eindmontage.

  Twee medewerkers assembleren een zaaielement in 20 minuten. In dit geval een NG Plus M(onoshox)-element voor een maiszaaier. De elementen gaan in een doos voor export, of naar de eindmontage.

 • Met gemiddeld twee personen duurt de eindassemblage een halve tot drie dagen, afhankelijk van de omvang en de complexiteit van de zaaimachine.

  Met gemiddeld twee personen duurt de eindassemblage een halve tot drie dagen, afhankelijk van de omvang en de complexiteit van de zaaimachine.

 • Hoewel Monosem niets prijsgeeft over nieuwe ontwikkelingen, zien we nog net een voorserie van een volledig elektrisch aangedreven NG Plus M: zaaielement, kunstmest en Microsem-granulaattoediening.

  Hoewel Monosem niets prijsgeeft over nieuwe ontwikkelingen, zien we nog net een voorserie van een volledig elektrisch aangedreven NG Plus M: zaaielement, kunstmest en Microsem-granulaattoediening.

 • Buiten staan twee 16-rijers klaar voor levering aan Angola. De machines zelf zijn vrij eenvoudig uitgevoerd; het formaat van de dubbele achtrijers imponeert des te meer.

  Buiten staan twee 16-rijers klaar voor levering aan Angola. De machines zelf zijn vrij eenvoudig uitgevoerd; het formaat van de dubbele achtrijers imponeert des te meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.