Mechanisatie

Foto & video

Trekkers kijken in Zuid-Afrika op Nampo Harvest Day

De Nampo Harvest Day in het Zuid-Afrikaanse Bothaville is een 2-daagse landbouwbeurs. Iets anders dan we hier gewend zijn. Bezoekers arriveren bij voorkeur per pick-up, helikopter of privéjet. Boerderij nam er een kijkje.

Foto

 • Bezoekers zijn voor het grote merendeel blanke, welvarende Zuid-Afrikanen, die voor Nederlanders goed verstaanbaar zijn. Iedereen kan Engels of Zuid-Afrikaans. Voor Nederlanders heeft de taal wat weg van een oud-Nederlands dialect, en omvat een verbastering van Nederlandse woorden. - Foto's: Frits Huiden

  Bezoekers zijn voor het grote merendeel blanke, welvarende Zuid-Afrikanen, die voor Nederlanders goed verstaanbaar zijn. Iedereen kan Engels of Zuid-Afrikaans. Voor Nederlanders heeft de taal wat weg van een oud-Nederlands dialect, en omvat een verbastering van Nederlandse woorden. - Foto's: Frits Huiden

 • De blanke boeren rijden steevast in een pick-up, het liefst een witte. Dat is goedkoper voor de verzekering en de auto warmt minder snel op in de zon. De boeren die meer te besteden hebben, arriveren per helikopter of vliegtuig. Dan gaat het vaak om kleine privé-toestellen met 4 tot 8 plaatsen. Thuis staat vaak nog een tweede vliegtuig in de schuur om de velden te bespuiten.

  De blanke boeren rijden steevast in een pick-up, het liefst een witte. Dat is goedkoper voor de verzekering en de auto warmt minder snel op in de zon. De boeren die meer te besteden hebben, arriveren per helikopter of vliegtuig. Dan gaat het vaak om kleine privé-toestellen met 4 tot 8 plaatsen. Thuis staat vaak nog een tweede vliegtuig in de schuur om de velden te bespuiten.

 • Nampo heeft in zijn standaard routebeschrijving dan ook een uitgebreide beschrijving voor aankomst met auto of ‘by plane’. Op de eerste en meest rustige dag stonden er naast de landingsbaan - 1.200 meter lang, en compleet met met luchtverkeerstoren - tientallen helikopters en vliegtuigen geparkeerd.

  Nampo heeft in zijn standaard routebeschrijving dan ook een uitgebreide beschrijving voor aankomst met auto of ‘by plane’. Op de eerste en meest rustige dag stonden er naast de landingsbaan - 1.200 meter lang, en compleet met met luchtverkeerstoren - tientallen helikopters en vliegtuigen geparkeerd.

 • Keerzijde is dat een blanke boer zijn in Zuid-Afrika statistisch gezien de gevaarlijkste baan ter wereld is, aldus het Zuid-Afrikaanse Instituut voor Veiligheidsstudies (ISS). Sinds de afschaffing van de apartheid in 1994 gaat de sector immers gebukt onder Plaasmoorde ofwel boerderijmoorden. Een hot item onder bezoekers van de Nampo Harvest Day. Zuid-Afrika is met zo’n 50 moorden per dag überhaupt al een zeer gevaarlijk land. Bekeken op het kleine aandeel blanken hebben de boerderijmoorden echter een enorme omvang en zijn tamelijk uniek in hun wreedheid. Ze krijgen internationaal veel aandacht, ook vanwege de mogelijk politieke en racistische achtergrond. Wie de term googlet, krijgt er een zee van artikelen over te zien. Daarbij is er een nieuwe wet van de ANC-regering omtrent landonteigening.

  Keerzijde is dat een blanke boer zijn in Zuid-Afrika statistisch gezien de gevaarlijkste baan ter wereld is, aldus het Zuid-Afrikaanse Instituut voor Veiligheidsstudies (ISS). Sinds de afschaffing van de apartheid in 1994 gaat de sector immers gebukt onder Plaasmoorde ofwel boerderijmoorden. Een hot item onder bezoekers van de Nampo Harvest Day. Zuid-Afrika is met zo’n 50 moorden per dag überhaupt al een zeer gevaarlijk land. Bekeken op het kleine aandeel blanken hebben de boerderijmoorden echter een enorme omvang en zijn tamelijk uniek in hun wreedheid. Ze krijgen internationaal veel aandacht, ook vanwege de mogelijk politieke en racistische achtergrond. Wie de term googlet, krijgt er een zee van artikelen over te zien. Daarbij is er een nieuwe wet van de ANC-regering omtrent landonteigening.

 • Op de 21 hectare grote beurs zelf zijn alle westerse machinemerken goed vertegenwoordigd. De grote trekkerbouwers staan er met al hun merken, en ook vele westerse machinebouwers zijn van de partij. Voor de trekkers geldt dat ze in de basis gelijk zijn aan wat we bij ons gewend zijn, echter zijn minder luxe uitgevoerd als het gaat om zaken als transmissie, hydrauliek en bijvoorbeeld werklampen.

  Op de 21 hectare grote beurs zelf zijn alle westerse machinemerken goed vertegenwoordigd. De grote trekkerbouwers staan er met al hun merken, en ook vele westerse machinebouwers zijn van de partij. Voor de trekkers geldt dat ze in de basis gelijk zijn aan wat we bij ons gewend zijn, echter zijn minder luxe uitgevoerd als het gaat om zaken als transmissie, hydrauliek en bijvoorbeeld werklampen.

 • Slechts hier en daar staan er merken uit Zuid-Afrika. Zoals het trekkermerk Agrico. Het merk bouwt kniktrekkers tot 557 pk. Zowel in de cabine als rondom is het soberheid troef. Deze Agrico 4+400 heeft een 14-liter Daimler-motor, 6 versnellingen vooruit en eentje achteruit. Er past een kuub diesel in de tank.

  Slechts hier en daar staan er merken uit Zuid-Afrika. Zoals het trekkermerk Agrico. Het merk bouwt kniktrekkers tot 557 pk. Zowel in de cabine als rondom is het soberheid troef. Deze Agrico 4+400 heeft een 14-liter Daimler-motor, 6 versnellingen vooruit en eentje achteruit. Er past een kuub diesel in de tank.

 • Veel trekkers zijn voorzien van een standaard driepunts bok voor het aanpikken van werktuigen.

  Veel trekkers zijn voorzien van een standaard driepunts bok voor het aanpikken van werktuigen.

 • Een Braziliaans merk met een Hollandse naam: Jan. Het bedrijf bouwt overlaadwagens, mestverspreiders en strooiers.

  Een Braziliaans merk met een Hollandse naam: Jan. Het bedrijf bouwt overlaadwagens, mestverspreiders en strooiers.

 • Ook de Zuid-Afrikanen proberen de aandacht van het publiek te trekken: geen New, Novita of Neuheit zoals we gewend zijn, maar: Nuut!

  Ook de Zuid-Afrikanen proberen de aandacht van het publiek te trekken: geen New, Novita of Neuheit zoals we gewend zijn, maar: Nuut!

 • Heb je een prototype staan die je wil tonen aan het publiek, dan heet dat Toekomsblik. Het Zuid-Afrikaanse Staalland dat zich richt op ‘voorslag boere’, oftewel vooruitstrevende boeren, heeft deze mestverspreider voorzien van een losband die de mest ook onder boompjes kan deponeren.

  Heb je een prototype staan die je wil tonen aan het publiek, dan heet dat Toekomsblik. Het Zuid-Afrikaanse Staalland dat zich richt op ‘voorslag boere’, oftewel vooruitstrevende boeren, heeft deze mestverspreider voorzien van een losband die de mest ook onder boompjes kan deponeren.

 • Niet in Europa te vinden, maar wel in Zuid-Afrika: de Agco-combine in Valtra-kleuren. De BC5800 is een hybride combine met 2 rotors van elk 3,5 meter.

  Niet in Europa te vinden, maar wel in Zuid-Afrika: de Agco-combine in Valtra-kleuren. De BC5800 is een hybride combine met 2 rotors van elk 3,5 meter.

 • Het Zuid-Afrikaanse Grogro bouwt de Workhorse-aandrijving voor diverse trailers en karren. Het gaat om een door een motor aangedreven wiel dat te koppelen is aan de kar. De motor van 10 tot 22 pk kan 1.300 kg aan gewicht trekken.

  Het Zuid-Afrikaanse Grogro bouwt de Workhorse-aandrijving voor diverse trailers en karren. Het gaat om een door een motor aangedreven wiel dat te koppelen is aan de kar. De motor van 10 tot 22 pk kan 1.300 kg aan gewicht trekken.

 • De sector heeft ook zijn eigen landbouwbladen, zoals het weekblad Landbou. Laatstgenoemde hield met Boereplanne een uitvinderswedstrijd.

  De sector heeft ook zijn eigen landbouwbladen, zoals het weekblad Landbou. Laatstgenoemde hield met Boereplanne een uitvinderswedstrijd.

 • Deze heggeschaar aan een wielframe, die zo een grasmaaier vormt, geeft ongeveer het niveau aan van de uitvinders die deelnemen aan de wedstrijd van Landbou.

  Deze heggeschaar aan een wielframe, die zo een grasmaaier vormt, geeft ongeveer het niveau aan van de uitvinders die deelnemen aan de wedstrijd van Landbou.

 • Ook veel aandacht voor safari en terreinrijden met 4WD's. Deze Gypsey-caravan staat uiteraard zelf ook op dikke terreinbanden.

  Ook veel aandacht voor safari en terreinrijden met 4WD's. Deze Gypsey-caravan staat uiteraard zelf ook op dikke terreinbanden.

 • Wanneer je je vastgereden hebt met je 4X4, kan een oppompbare luchtbalg je weer op weg helpen.

  Wanneer je je vastgereden hebt met je 4X4, kan een oppompbare luchtbalg je weer op weg helpen.

 • Volkswagen is het moederbedrijf van MAN en Scania. De trucks komen - onder meer - in Zuid-Afrika ook onder eigen label op de markt.

  Volkswagen is het moederbedrijf van MAN en Scania. De trucks komen - onder meer - in Zuid-Afrika ook onder eigen label op de markt.

 • Eicher, het beroemde Duitse trekkermerk, is in Nederland al een tijd uit beeld, maar het logo prijkte op de Nampo trots op de grille van een Indische truckbouwer die de licentie in eigendom heeft en samenwerkt met Volvo.

  Eicher, het beroemde Duitse trekkermerk, is in Nederland al een tijd uit beeld, maar het logo prijkte op de Nampo trots op de grille van een Indische truckbouwer die de licentie in eigendom heeft en samenwerkt met Volvo.

 • Alle stands zijn behoorlijk statisch, met veel ruimte rondom de machines. Alleen op de BKT-stand werd nog even een show gegeven door voormalig profvoetballer Iya Traoré (Nieuw-Guinea, onder meer actief geweest voor Paris Saint Germain) die ook op de Sima en Agritechnica gast van BKT was.

  Alle stands zijn behoorlijk statisch, met veel ruimte rondom de machines. Alleen op de BKT-stand werd nog even een show gegeven door voormalig profvoetballer Iya Traoré (Nieuw-Guinea, onder meer actief geweest voor Paris Saint Germain) die ook op de Sima en Agritechnica gast van BKT was.

 • Net als in Europa wil iedereen aan het eind van de dag tegelijk naar huis. In dit geval (het is winter) ook om liefst voor donker thuis te zijn.

  Net als in Europa wil iedereen aan het eind van de dag tegelijk naar huis. In dit geval (het is winter) ook om liefst voor donker thuis te zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.