Mechanisatie

Foto & video laatste update:28 mei 2015

Wifo MH40, bekend principe, nieuwe techniek

Ferwert (Frl.) - In de zomer van 2012 nam Wifo de pootmachineproductie over van Cramer en van Koningsplanter. Cramer voor de bekerpootmachines en Koningsplanter als alternatief voor een snarenbedpootmachine. De bekerpootmachines hebben inmiddels onder de Wifo-vlag een flinke update ondergaan. De vierrijers zijn er naar keuze in getrokken of gedragen uitvoering.

Foto

 • De getrokken versie TH40 is al eerder door Wifo onder handen genomen. Afgelopen voorjaar draaiden de eerste gedragen versies in de nieuwe uitvoering. MH40 staat voor een gedragen vierrijer met kipbunker. Met vaste bunker wordt het een MF40.

  De getrokken versie TH40 is al eerder door Wifo onder handen genomen. Afgelopen voorjaar draaiden de eerste gedragen versies in de nieuwe uitvoering. MH40 staat voor een gedragen vierrijer met kipbunker. Met vaste bunker wordt het een MF40.

 • De geulentrekkers zitten nu op één balk die door twee vooruit stekende loopwielen in een parallellogram wordt gedragen. Zo poot je alle vier de rijen altijd op gelijke diepte. Individuele parallellogrammen met een wiel per element - zoals Cramer altijd had - zijn nog steeds leverbaar.

  De geulentrekkers zitten nu op één balk die door twee vooruit stekende loopwielen in een parallellogram wordt gedragen. Zo poot je alle vier de rijen altijd op gelijke diepte. Individuele parallellogrammen met een wiel per element - zoals Cramer altijd had - zijn nog steeds leverbaar.

 • Een eigenaardigheidje van de geulentrekkers is een stukje rond dat een spoortje onderin de geul trekt.

  Een eigenaardigheidje van de geulentrekkers is een stukje rond dat een spoortje onderin de geul trekt.

 • Eén van de loopwielen die de geulentrekkers op diepte houden. Bij dubbelluchtmontering komt het wiel net tussen de dubbelluchtwielen. Afhankelijk van de breedte van de banden zijn de loopwielen ook op het frame op te schuiven.

  Eén van de loopwielen die de geulentrekkers op diepte houden. Bij dubbelluchtmontering komt het wiel net tussen de dubbelluchtwielen. Afhankelijk van de breedte van de banden zijn de loopwielen ook op het frame op te schuiven.

 • Bunker en wielstel zijn helemaal nieuw ontworpen. De wielen zijn per twee gemonteerd en met een spindel in hoogte te stellen. De balk achterop is extra voor montage van (Baselier-)aanaardkappen. Die hebben een hydraulische drukregeling. De schijven zijn in breedte verstelbaar en door de schrapers te verstellen wordt ook de hoek ingesteld. De schrapers zijn trouwens afkomstig van de Koningsplanter.

  Bunker en wielstel zijn helemaal nieuw ontworpen. De wielen zijn per twee gemonteerd en met een spindel in hoogte te stellen. De balk achterop is extra voor montage van (Baselier-)aanaardkappen. Die hebben een hydraulische drukregeling. De schijven zijn in breedte verstelbaar en door de schrapers te verstellen wordt ook de hoek ingesteld. De schrapers zijn trouwens afkomstig van de Koningsplanter.

 • De wielen staan iets onder een hoek en zijn in breedte verstelbaar. Dat is in principe een vaste afstelling, maar de verstelmogelijkheid is er ook om voorbereid te zijn op een uitvoering op 90 centimeter.

  De wielen staan iets onder een hoek en zijn in breedte verstelbaar. Dat is in principe een vaste afstelling, maar de verstelmogelijkheid is er ook om voorbereid te zijn op een uitvoering op 90 centimeter.

 • De rijsnelheid wordt met een encoder op een van de loopwielen van de pootmachine gemeten. Dat stuurt het hydrauliekventiel aan dat voor de juiste snelheid van de pootketting zorgt.

  De rijsnelheid wordt met een encoder op een van de loopwielen van de pootmachine gemeten. Dat stuurt het hydrauliekventiel aan dat voor de juiste snelheid van de pootketting zorgt.

 • Meten is weten. Het hart van de machine – de pootelementen zelf – is niet gewijzigd; maar behalve in de constructie daaromheen investeerde Wifo ook veel in moderne elektronica. Op iedere pootbuis zit een sensor die de knollen registreert.

  Meten is weten. Het hart van de machine – de pootelementen zelf – is niet gewijzigd; maar behalve in de constructie daaromheen investeerde Wifo ook veel in moderne elektronica. Op iedere pootbuis zit een sensor die de knollen registreert.

 • In de cabine wordt alles via de terminal bediend en uitgelezen. Zijn er veel missers, bijvoorbeeld omdat de bak leegraakt, dan kleurt de bijbehorende rug op het beeldscherm rood. De terminal is voorbereid voor koppeling met gps. Tot nu toe diende dat alleen om in- en uit- te schakelen op de kopakker en in geren. Plaatsspecifiek poten volgens een taakkaart zou moeten kunnen. Communiceren met een universele terminal doet de pootmachine nog niet.

  In de cabine wordt alles via de terminal bediend en uitgelezen. Zijn er veel missers, bijvoorbeeld omdat de bak leegraakt, dan kleurt de bijbehorende rug op het beeldscherm rood. De terminal is voorbereid voor koppeling met gps. Tot nu toe diende dat alleen om in- en uit- te schakelen op de kopakker en in geren. Plaatsspecifiek poten volgens een taakkaart zou moeten kunnen. Communiceren met een universele terminal doet de pootmachine nog niet.

 • De bak is goed voor 1.800 kilo poters. Leeg weegt de machine zonder aanaardkappen rond 2 ton. Net als bij iedere gedragen pootmachine is er dus niet alleen hefkracht nodig, maar ook een trekker met genoeg gewicht om de balans goed te houden.

  De bak is goed voor 1.800 kilo poters. Leeg weegt de machine zonder aanaardkappen rond 2 ton. Net als bij iedere gedragen pootmachine is er dus niet alleen hefkracht nodig, maar ook een trekker met genoeg gewicht om de balans goed te houden.

 • De machine die TREKKER aan het werk zag was een zogenaamde Marathon-uitvoering. Herkenbaar aan de lange lepels die bovenop een stukje horizontaal lopen. Ze waren in Nederland nooit zo geliefd omdat ze minder kiemvriendelijk zijn. Maar nu pootaardappeltelers daar minder zwaar aan tillen, komen ze toch weer in beeld omdat ze onregelmatig pootgoed beter verenkelen dan een 'gewone' pootband. Die levert Wifo ook, dan wordt de machine Sirius genoemd.

  De machine die TREKKER aan het werk zag was een zogenaamde Marathon-uitvoering. Herkenbaar aan de lange lepels die bovenop een stukje horizontaal lopen. Ze waren in Nederland nooit zo geliefd omdat ze minder kiemvriendelijk zijn. Maar nu pootaardappeltelers daar minder zwaar aan tillen, komen ze toch weer in beeld omdat ze onregelmatig pootgoed beter verenkelen dan een 'gewone' pootband. Die levert Wifo ook, dan wordt de machine Sirius genoemd.

 • Technische gegevens Wifo MH40: breedte 3,25 m, bunkerinhoud 1.800 kg, leeg gewicht (zonder aanaardkappen) 2.010 kg. Benodigde hydrauliek voor hydraulisch aangedreven uitvoering maximaal 30 liter per minuut, hoogte instort van de bunker zonder aanaardkappen 85 cm, met aanaardkappen 125 cm, vier banden 7.50-15, diameter van de toedekschijven 50 cm. Prijs voor de standaardmachine €26.700, met aanaardkap tussen en €31.000 en €32.000. Leverancier: Wifo-Anema, www.wifo.nl

  Technische gegevens Wifo MH40: breedte 3,25 m, bunkerinhoud 1.800 kg, leeg gewicht (zonder aanaardkappen) 2.010 kg. Benodigde hydrauliek voor hydraulisch aangedreven uitvoering maximaal 30 liter per minuut, hoogte instort van de bunker zonder aanaardkappen 85 cm, met aanaardkappen 125 cm, vier banden 7.50-15, diameter van de toedekschijven 50 cm. Prijs voor de standaardmachine €26.700, met aanaardkap tussen en €31.000 en €32.000. Leverancier: Wifo-Anema, www.wifo.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.