Mechanisatie

Foto & video 5838 x bekeken 5 reacties

Stevige Kongskilde voor alle zaaibedden

Kongskilde maakte een zware Pro uitvoering van zijn Germinator zaaibedbereider. Boerderij nam een kijkje.

Foto

 • 
Het Deense Kongskilde had al de Germinator zaaibedbereider voor het klaar leggen van bietenland op 4 tot 5 cm diepte. Deze is nu te krijgen in Pro-uitvoering waarvan de eerste onlangs is geleverd.

  Het Deense Kongskilde had al de Germinator zaaibedbereider voor het klaar leggen van bietenland op 4 tot 5 cm diepte. Deze is nu te krijgen in Pro-uitvoering waarvan de eerste onlangs is geleverd.

  Foto: Peter Roek
 • De Pro heeft een zwaarder frame waarin naast kokers veel stalen strips zijn verwerkt. De machine is bedoeld om alle soorten bouwland zaaiklaar te maken op een werkdiepte van 3 tot 12 centimeter.

  De Pro heeft een zwaarder frame waarin naast kokers veel stalen strips zijn verwerkt. De machine is bedoeld om alle soorten bouwland zaaiklaar te maken op een werkdiepte van 3 tot 12 centimeter.

  Foto: Peter Roek
 • 
Boerderij probeerde de 0-serie van de zaaibedbereider in de praktijk; de Germinator Pro 5400 van 5,4 meter breed. De Germinator Pro omvat drie modellen van 5,4 meter, 6,2 meter en 7,9 meter breed.

  Boerderij probeerde de 0-serie van de zaaibedbereider in de praktijk; de Germinator Pro 5400 van 5,4 meter breed. De Germinator Pro omvat drie modellen van 5,4 meter, 6,2 meter en 7,9 meter breed.

  Foto: Peter Roek
 • 

De machines zijn opgebouwd uit onafhankelijk opgehangen velden van rollen en tanden. Elk veld heeft één trekpunt. De 5400 heeft twee velden van 1,4 meter breed en 2 velden van 1,2 meter breed.

  De machines zijn opgebouwd uit onafhankelijk opgehangen velden van rollen en tanden. Elk veld heeft één trekpunt. De 5400 heeft twee velden van 1,4 meter breed en 2 velden van 1,2 meter breed.

  Foto: Peter Roek
 • 
De opbouw is als volgt: na de dissel die in lengte verstelbaar is volgen optioneel sporenwissers aan het hoofdframe.

  De opbouw is als volgt: na de dissel die in lengte verstelbaar is volgen optioneel sporenwissers aan het hoofdframe.

  Foto: Peter Roek
 • 

De velden beginnen met 15 cm brede verende sleepbeitels die met twee vingers de eerste grond vlakken. Dan volgt de eerste kooirol. Deze wordt samen met de tweede kooirol gebruikt voor de diepte-instelling.

  De velden beginnen met 15 cm brede verende sleepbeitels die met twee vingers de eerste grond vlakken. Dan volgt de eerste kooirol. Deze wordt samen met de tweede kooirol gebruikt voor de diepte-instelling.

  Foto: Peter Roek
 • 

Tussen beide buizenrollen zit een veld met vijf rijen Vibro Super G-tanden op een onderlinge afstand van 6 cm en een egalisatiebord. In totaal zijn er 90 triltanden.

  Tussen beide buizenrollen zit een veld met vijf rijen Vibro Super G-tanden op een onderlinge afstand van 6 cm en een egalisatiebord. In totaal zijn er 90 triltanden.

  Foto: Peter Roek
 • 
Na de tweede kooirol volgt een veerverkruimelrol, maar is ook te kiezen voor een spijlenrol of crosskilrol.

  Na de tweede kooirol volgt een veerverkruimelrol, maar is ook te kiezen voor een spijlenrol of crosskilrol.

  Foto: Peter Roek
 • 


De diepte-instelling gaat via een spindel met duidelijke schaalverdeling. Elk veld heeft zijn eigen spindel. Er is geen centrale afstelling en ook geen elektrische afstelling.

  De diepte-instelling gaat via een spindel met duidelijke schaalverdeling. Elk veld heeft zijn eigen spindel. Er is geen centrale afstelling en ook geen elektrische afstelling.

  Foto: Peter Roek
 • 
Handig is de aparte spindel waarmee het diepteverschil tussen de voorste en achterste tanden in het veld is te verstellen. De voorste tanden slijten immers harder en zo is de werkdiepte toch gelijk te houden.

  Handig is de aparte spindel waarmee het diepteverschil tussen de voorste en achterste tanden in het veld is te verstellen. De voorste tanden slijten immers harder en zo is de werkdiepte toch gelijk te houden.

  Foto: Peter Roek
 • 
Er zijn drie dubbelwerkende ventielen nodig op de trekker. Een dikke cilinder midden in het frame buffert de druk op het hydraulisch systeem.

  Er zijn drie dubbelwerkende ventielen nodig op de trekker. Een dikke cilinder midden in het frame buffert de druk op het hydraulisch systeem.

  Foto: Peter Roek
 • 

Alleen het voorste egalisatiebord met beitels is tijdens het werk vanuit de trekker met een apart ventiel instelbaar. Links is vanuit de trekker de schaalverdeling achter een wijzer voor de werkdiepte te zien.

  Alleen het voorste egalisatiebord met beitels is tijdens het werk vanuit de trekker met een apart ventiel instelbaar. Links is vanuit de trekker de schaalverdeling achter een wijzer voor de werkdiepte te zien.

  Foto: Peter Roek
 • 
Tijdens het werk is met het derde ventiel het transportonderstel zo'n 30 cm van de grond te heffen.

  Tijdens het werk is met het derde ventiel het transportonderstel zo'n 30 cm van de grond te heffen.

  Foto: Peter Roek
 • 

Op de kopakker druk het wielstel de machine maar net genoeg omhoog om zijdelingse krachten in het frame bij het draaien te voorkomen. In transport is het echter te weinig. Krassende tanden bij ongelijke dammen zijn het gevolg.

  Op de kopakker druk het wielstel de machine maar net genoeg omhoog om zijdelingse krachten in het frame bij het draaien te voorkomen. In transport is het echter te weinig. Krassende tanden bij ongelijke dammen zijn het gevolg.

  Foto: Peter Roek
 • 
De gehele machine heeft een lengte van 8 meter en een eigengewicht van maar liefst 4,5 ton.

  De gehele machine heeft een lengte van 8 meter en een eigengewicht van maar liefst 4,5 ton.

  Foto: Peter Roek
 • 
Om een snelheid van 12 kilometer per uur te halen had de 160 pk Fendt 516 Vario zijn handen vol. Eigenlijk moest er meer vermogen, eigengewicht en betere banden onder de trekker om het maximale uit de Germinator Pro te halen. Toch legde de Germinator op deze niet opgevroren en lichte kleigrond in Zeeuws-Vlaanderen een prima zaaibed klaar.

  Om een snelheid van 12 kilometer per uur te halen had de 160 pk Fendt 516 Vario zijn handen vol. Eigenlijk moest er meer vermogen, eigengewicht en betere banden onder de trekker om het maximale uit de Germinator Pro te halen. Toch legde de Germinator op deze niet opgevroren en lichte kleigrond in Zeeuws-Vlaanderen een prima zaaibed klaar.

  Foto: Peter Roek
 • 
Wie met deze zaaibedbereider aan de slag gaat moet voor het seizoen wel even tijd nemen om alles door te smeren. We tellen 62 vetnippels.

  Wie met deze zaaibedbereider aan de slag gaat moet voor het seizoen wel even tijd nemen om alles door te smeren. We tellen 62 vetnippels.

  Foto: Peter Roek

Laatste reacties

 • ed12345

  Er zijn 2 dingen die ik maar zo zo vind 1e Peter je zegt dat je vind meer pk's en meer Eigen gewicht ,het is waarschijnlijk een manie van mij maar ik streef er vooral in het voorjaar na een zo licht mogelijke trekkers te gebruiken,misschien zou dubbel lucht een oplossing zijn 2e ik ben niet zo voor machines waar je hard mee moet rijden ten eerste slijten ze vlug ten tweede als je iets tegenkomt een steen of zo is de schade meestal raak.Hier worden ook de Kongskilde triltands verkocht volgens de importeur zou je 16km moeten draaien ,met een 360pk Fendt ervoor gaat dat ook maar er blijft geen tand heel. Wat dat smeren aangaat ,tegenwoordig nu met die batterij gevoede vetspuiten is 62 nippels ook vlot gedaan want je zal hem toch wel vaker als eens per seizoen moeten smeren
  Lichte klei ,ik had hem liever in de Betuwe of in het Oldamt gezien om te testen. verder mooie machine en geode foto's

 • Jan-Zonderland

  Hoewel het op de foto's wat moeilijk te zien is, lijkt mij het zaaibed wat de machine achter laat nogal kluiterig.
  Verder is het natuurlijk een ramp dat de machine niet hoger van de grond te tillen is. Ja, je kunt de wielen 30 cm boven de grond tillen, daar heb je wat aan..................... maar je rijdt de tanden stuk op de dam.
  Verder ben ik het met Ed eens. Lichter is beter. Moet er niet aan denken om met 200 PK+ land klaar te moeten maken met maar een 5.40 smalle machine. En Ed, 62 nippels is wel veel hoor. Mag je wel zorgen dat je wat batterijen achter de hand hebt. Gebruik liever een pneumatische vetpomp.

 • pinkeltje

  Tja, het is maar hoe je het bekijkt. Het lijkt nogal wat dat je 160 pk nodig hebt voor 5,40 meter, maar 30 jaar geleden had je voor een 4 meter Rumptstad met 100 pk de trekker ook volledig op zijn knieën. En dan was je nog maar oppervlakkig aan het krabbelen met een relatief licht werktuig. Snelheid kost pk's en wil je verkruimelen met een niet aangedreven werktuig dan zul je snelheid moeten maken. Vorig jaar hoefde je het land alleen maar een beetje vlak te schuiven en lag de grond op voorhand eigenlijk al te fijn. Dit jaar na nul graden vorst en aanvankelijk een natte winter en op het eind van het seizoen op veel percelen nog een hoop geknoei zijn veel percelen als beton. En inmiddels staan we ook met 250 pk voor een vierrijïge aardappelpootmachine. Frezen-poten-aanaarden. Dan heb je met 5 tot 6 km de pijp ook rood gloeiend. Met 200 pk moet je op de zwaardere grond dan terug naar 3,5 kilometer per uur.

 • ed12345

  Pinkeltje ik vind pk's niet erg maar gewicht wel.Peter dacht dat meer gewicht wenselijk was ,waarschijnlijk om de trekker meer trekkracht te geven ,dan denk ik dat dubbellucht beter is dan meer gewicht ,wat je op de klei in het voorjaar verdicht is dat zelfde jaar niet herstelt.U zegt dat u 250pk voor de 4r pieperpoter heeft staan ,maar dat is hoofdzakelijk aftakas kracht die gebruikt wordt ,dat geeft veel minder druk op de grond dan die zelfde pk's als wieltrekkracht gebruiken.Ik weet ook wel we kunnen niet terug naar de tijd dat het meeste zaaiwerk werd gedaan met
  trekkers als de MF35 en het zware werk met de ,wat we toen grote vonden Ford 5000 Als de grond als beton wordt doen we een zware Cambridge rol direct de triltand volgen dat gaat vrij goed .Ik heb achter de triltand een set egalisatieharken en een set stevige kruimelrollen ,vooral de kruimelrollen doen goed werk

 • shovel-joopie

  Getest op lichte klei grond, breng hem eens naar het westen van Brabant, waar op dit moment geen enkele machine de grond fatsoenlijk bewerkt krijgt, tweemaal met een front frees en 2 x zaaibedcombinatie om een perceel uienland gereed te leggen. Laat daar dan jullie zware machine eens op los.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.