Mechanisatie

Achtergrond 6 reacties

Band voor stevige bieten

Loonwerker Jos Van Kempen bedacht een alternatief voor cultuurbanden om bieten te zaaien en de zaairij toch niet te berijden.

Loonwerker Jos Van Kempen in Vierlingsbeek (N.-Br.): “Bietenrassen met een hoge kophoogte geven een hoge opbrengst maar vallen ook sneller om bij het koppen, of verdwijnen tijdens het rooien in het diepe zaaispoor. Bovendien hebben ze de neiging om naar het spoor toe te groeien en komen ze niet recht de rooier binnen, worden omgeduwd en vallen in het zaaispoor. Zeker hier op het zand is dit een probleem. Dan staan ze gewoon minder stevig.” Daarom vond hij ook dat cultuurwielen op dubbellucht te diep insporen naast de plantrij. Ze kunnen ook niet lager dan 3 bar voor het draagvermogen. Van Kempen wilde daarom een brede band met lage druk. Maar tegelijk wilde hij de strook waar de biet gezaaid wordt, niet berijden zoals bij dubbellucht.

Lees verder onder de foto.

Door een uitsparing in het profiel van 15 centimeter breed en 5 centimeter diep wordt de grond in de zaairij niet aangedrukt Een set van 2 banden kost bij Van Kempen €8.500. - Foto's: Hans Prinsen
Door een uitsparing in het profiel van 15 centimeter breed en 5 centimeter diep wordt de grond in de zaairij niet aangedrukt Een set van 2 banden kost bij Van Kempen €8.500. - Foto's: Hans Prinsen

Uitsparing van 15 centimeter

Hij ontwikkelde daarom een band die in het midden, precies waar de bieten komen, een uitsparing in het profiel heeft van 15 centimeter breed en 5 centimeter diep. De grond in de zaairij wordt dan niet aangedrukt. Op een tweedehands 900/50R42 VF band met goed karkas en versleten oppervlak werden 2 loopvlakken gezet met in het midden de vrije ruimte voor de zaaistrook. Hij past precies onder de MF 6615 viercilinder van 150 pk.

Lees verder onder de film.

Rijsnelheid omhoog

De twaalfrijige Kverneland Accord bietenzaaimachine heeft een eigen gewicht van 1.700 kilo. De MF weegt zo’n 6 ton. Met lichtere trekker en zaaimachine rijden is voor Van Kempen geen optie. “Dan heb je niet deze capaciteit en onder een kleinere trekker passen niet zulke grote banden. Vorig jaar heeft Van Kempen al zo’n 300 hectare bieten gezaaid met de band. “Ik kon terug naar 0,9 bar.” Groot voordeel is ook dat de brede VF 380/85R34 banden voorop veel minder gevoelig zijn voor sporen. De rijsnelheid kon daardoor omhoog naar zo’n 8 km/uur. Een smal wiel voorop, zoekt veel meer en de gps-stuurautomaat zal meer corrigeren.

Lees verder onder de foto.

De band is ook bruikbaar voor ander teelten. Voor mais op 75 centimeter rijafstand zou de band aan beide zijden 12,5 centimeter naar binnen moeten worden gezet. Die ruimte is onder de MF ruim voldoende.
De band is ook bruikbaar voor ander teelten. Voor mais op 75 centimeter rijafstand zou de band aan beide zijden 12,5 centimeter naar binnen moeten worden gezet. Die ruimte is onder de MF ruim voldoende.

Ook voor andere teelten

Een set van 2 banden kost bij Van Kempen € 8.500. Daarbij is de band ook te gebruiken voor teelten als mais en groenten. De band staat nu op 2,5 meter spoorbreedte om precies uit te komen op de rijafstand van bieten van 50 centimeter. Voor mais op 75 centimeter rijafstand zou de band aan beide zijden 12,5 centimeter naar binnen moeten worden gezet. Van Kempen bouwt nu een luchtdrukwisselsysteem op de Massey Ferguson zodat hij op de weg met 1,4 bar kan rijden en een maximum snelheid haalt van 50 kilometer per uur. Op het land laat Van Kempen de band weer aflopen tot 0,4 bar. Nadeel is dat de gehele combinatie wel ruim 3,5 meter breed is en er dus altijd een ontheffing nodig is voor transport.

Laatste reacties

 • Zandboertje

  leuk op klei. Op zand geeft geen relief in spoor stuifschade. En met kleinere trekker minder capaciteit, dat snap ik niet.

 • husky

  Volgens mij was het bedoeld voor het zand, misschien kan Van Kempen het hier nog beter toelichten.

 • vankempen

  Daar kan ik wel wat op zeggen. Achter een lichte trekker past geen moderne zaaimachine, je komt al snel uit bij frontgewicht of een zwaardere trekker. Moderne machines kunnen ook met hogere snelheid ook goed zaaien, daar moet je de capaciteit uit halen als loonwerker. Het verhaal van insporen lijkt me duidelijk. Ik denk dat elke loonwerker die bieten rooit op het zand zal beamen dat zaaisporen een probleem zijn. Het gladde spoor heb ik opgelost daar komt geen stuifschade meer van.
  Jos van Kempen

 • Jan-Zonderland

  Tja, ieder zijn ding natuurlijk maar met een "kleinere", lichtere trekker is het mijns inziens prima te doen. Zet die op 380 dubbellucht op 0,8 bar en je zaait er zo mee weg. Maar goed, ik kan er niet echt over oordelen omdat ik de omstandigheden daar niet ken. Maar het zou mijn system niet zijn.

 • Zandboertje

  Als mijn loonwerker versleten dubbellucht gebruikt, dan begint het stuiven vaak in dat spoor. Ik zie dat met deze band zeker niet opgelost. En een zaaimachine die je met bijv een 845 niet wegkrijgt, zie ik eigenlijk nooit.

 • Bij mij is er mee gezaaid. Bij een regenbui begon het water altijd te lopen in de bandensporen. Dat is nu niet meer want er zijn geen sporen meer. Behalve op het kopeind bij het draaien. Het enige spoor wat je ziet is van de zaaimachine. Die is dieper als van de trekker. Jos, misschien een foto van wat dichter bij de grond zodat zichtbaar is dat er geen sporen meer zijn.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.