Mechanisatie

Achtergrond 1 reactie

Veenhuis Euroject Twin bemest volvelds of in rijen

Veenhuis in Raalte komt met een variant op de Euroject Pro-bemester: de Euroject Twin. Deze heeft per mestuitstroomopening 2 smallere schijven in plaats van de ene dikkere schijf bij de Pro. Hierdoor is volgens de fabrikant minder kracht nodig om een sleuf in de grond te snijden onder droge omstandigheden.
De Euroject Twin is een variant van de Euroject Pro en kan zowel volvelds (bijvoorbeeld in gras) als in rijenteelten bemesten. - Foto’s: Veenhuis
De Euroject Twin is een variant van de Euroject Pro en kan zowel volvelds (bijvoorbeeld in gras) als in rijenteelten bemesten. - Foto’s: Veenhuis

De Euroject Twin is eerder een loonwerkersmachine dan een bemester voor boeren. Hij komt in 2 werkbreedtes: 7,88 en 8,63 meter. Het hoofdframe is pendelend opgehangen voor een zo goed mogelijke globale bodemvolging. Daarboven is elk element voor een optimale bodemaanpassing verend en sturend opgehangen. Zo’n element bestaat uit 2 mestuitlopen en 4 schijven (een paar per uitloop); de schijven staan in een scherpe hoek ten opzichte van elkaar.

Rijenbemesting

Elke uitloop is pneumatisch afsluitbaar. Staan ze alle open, dan legt de machine om de 18,75 cm een mestspoor voor volvelds bemesting. Maar ook rijenbemesting in rijenteelten is mogelijk. Bij om en om afsluiten ligt de mest op 37,5 cm; en als daar de maiszaaimachine weer op 75 cm tussen zaait, ontstaat dus een patroon dat ruim 9 cm aan weerszijden van elke rij maiszaad mest in de grond zit.

Voor een optimale bodemvolging is elk element onafhankelijk sturend en verend van het hoofdframe opgehangen.
Voor een optimale bodemvolging is elk element onafhankelijk sturend en verend van het hoofdframe opgehangen.

Optie: sectieaansturing en NIRS

De basis-Euroject Twin heeft een brutoprijs van € 47.500 (7,88 m) respectievelijk € 49.500 (8,63 m). De machine is uit te breiden met sectiebesturing op basis van RTK-gps. Daarmee zijn de uitlopen in- of uit te schakelen in 3, 5 of 21 secties. Bemesting op maat is mogelijk door de inzet van Veenhuis Nutri-Flow (on board gehaltenbepaling met NIRS), waarmee je met een taakkaart exact de juiste bemesting geeft. Beide systemen samen deponeren de mest precies op de gewenste plek en in de gewenste hoeveelheid.

De dunnere schijven zijn paarsgewijs - en in een scherpe hoek staand - bevestigd per mestuitloop; er zijn twee uitlopen per element. Vooral onder droge omstandigheden dringen ze makkelijker in de grond dan de dikkere enkele schijven van de Euroject Pro.
De dunnere schijven zijn paarsgewijs - en in een scherpe hoek staand - bevestigd per mestuitloop; er zijn twee uitlopen per element. Vooral onder droge omstandigheden dringen ze makkelijker in de grond dan de dikkere enkele schijven van de Euroject Pro.

De reeds bestaande Euroject Pro blijft gewoon leverbaar; Veenhuis streeft met de nieuwe variant in de eerste plaats een verbreding van het assortiment na, zodat het zowel gebruikers met een voorkeur voor 1 enkele schijf kan bedienen als gebruikers die meer in de dunne, dubbele schijven zien.

De basis-Euroject Twin heeft een brutoprijs van € 47.500 (7,88 m) respectievelijk € 49.500 (8,63 m).
De basis-Euroject Twin heeft een brutoprijs van € 47.500 (7,88 m) respectievelijk € 49.500 (8,63 m).

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.