Mechanisatie

Achtergrond

Uitgerijpte voerrobot in nieuwe jas

Met de Feedmaster Biga Tub zet Peeters Landbouwmachines de eerste stap in automatisch voeren. De robot komt voort uit een samenwerking tussen Peecon en Wasserbauer.

Als traditionele fabrikant van zelfrijdende en getrokken voermengwagens ziet Peecon af en toe klanten die toch liever kiezen voor een voerrobot. Tot nu toe kon de fabrikant zelf niets in aanbieden. Peecon pionierde wel met futuristische concepten, maar die haalden de praktijk niet.

Andersom bouwt Wasserbauer al 10 jaar een voerrobot, maar het lukt de Oostenrijkse fabrikant niet om echt voet aan de grond te krijgen in Nederland. Sinds 2011 is het merk hier op de markt, toch is het aantal Wasserbauer-robots dat in Nederland in de praktijk draait nog op een hand te tellen. Intussen kwamen nieuwkomers op de markt die een veel groter marktaandeel wisten te veroveren.

Wisselwerking tussen beide bedrijven

Samenwerking is dus een logische keuze. Dat deden de twee fabrikanten al op het gebied van aanschuifrobots. Peecon koopt deze bij Wasserbauer in en verkoopt ze met een rode kap onder eigen merknaam.

Die lijn trekt het nu door in het automatisch voeren. Wasserbauer levert de MixMeister 3000-voerrobot, een elektrisch aangedreven robot die zich voortbeweegt aan een geleiderail. Nieuw is dat Peecon voortaan een driekuubs mengkuip voor al deze Wasserbauer-robots gaat bouwen en leveren, Wasserbauer blijft deze systemen internationaal zelf verkopen.

De Peecon Feed Master. Een nieuwe speler in automatisch voeren, met Wasserbauer-techniek en een Biga-mengkuip. Deze eerste draait bij melkveehouder Oerlemans in Hoogerheide (N.-Br.). - Foto's: Matthijs Verhagen
De Peecon Feed Master. Een nieuwe speler in automatisch voeren, met Wasserbauer-techniek en een Biga-mengkuip. Deze eerste draait bij melkveehouder Oerlemans in Hoogerheide (N.-Br.). - Foto's: Matthijs Verhagen

Andersom verkrijgt Peecon de exclusieve verkooprechten voor de voerrobots in België en Nederland. Peecon gaat die systemen hier onder eigen merknaam verkopen via een deels bestaand en deels nog op te zetten dealernetwerk. De robots hebben dus een Biga-mengkuip, die te herkennen is als miniatuur van de getrokken eenvijzelige wagens. De binnenzijde van de mengbak is bekleed met rvs-plaat.

Technische gegevens

Peecon Feed Master Biga Tub
Voerrobot met verticale mengvijzel. Stalen mengkuip. Binnenzijde bekleed met slijtvast roestvast staal.
Inhoud: 3 kuub.
Stroomvoorziening: 400 volt krachtstroom via sleepcontact en stroomrail.
Aandrijving mengvijzel: 11 kW elektromotor.
Aansturing via voercomputer met touchscreen op de robot. Tot 99 rantsoenen voor verschillende diergroepen. Ook op afstand te bedienen via wifi en managementprogramma.
Bunkerpark: 8 tons voorraadbunkers. Vloer met bodemkettingen en meenemers. Twee grote doseerwalsen per bunker. Ook bunkers voor bijproducten verkrijgbaar.
Prijs: op aanvraag
Leverancier: Peeters Landbouwmachines

Anders dan de rest

De robot van Wasserbauer, ofwel Peecon, onderscheidt zich van alle andere voerrobots in de markt. Die rijden namelijk ofwel zelfstandig of hangen aan een rail. De Peecon gebruikt een combinatie van beide. Het gewicht van de robot steunt op de ondervloer door middel van enkele massieve wielen, maar voor de geleiding is deze boven gekoppeld aan een rail. De rail is hierdoor lichter en goedkoper en stelt zo weinig eisen aan de kapconstructie van de stal.

2 elektromotoren drijven elk een wiel aan, dat zich onder tegen de rail klemt. Zo trekt de robot zich voort. Via ingeboorde magneten in de vloer herkent de robot zijn positie en weet zo waar het voerhek begint. De robot is volledig elektrisch aangedreven, maar er zijn geen accu’s aan boord. De krachtstroomvoeding komt van een stroomrail. Tegelijk met het voeren, maar ook tussen de voerbeurten, kan de robot met een ondergebouwde schuif het voer aanschuiven.

Door de bunkers hoog te plaatsen, vullen deze direct de robot. De grote doseerwalsen kunnen overweg met vaste pakken kuilgras. Ook bunkers voor bijproducten zijn beschikbaar.
Door de bunkers hoog te plaatsen, vullen deze direct de robot. De grote doseerwalsen kunnen overweg met vaste pakken kuilgras. Ook bunkers voor bijproducten zijn beschikbaar.

Direct indoseren vanuit bunkers

Wasserbauer test momenteel een voersysteem dat zelf uitkuilt. De versie die Peecon nu op de markt brengt, doet dat nog niet. Peecon deed wel zelf testen om een eigen stationaire menger als voorraadbunker in te zetten, omdat hier al ervaring mee is vanuit biogasbedrijven. Voor Scandinavische landen blijft dat wellicht een optie. Het losse voer zou in ons warmere klimaat echter te veel broei veroorzaken. Daarom houdt Peecon het bij de originele bunkers van Wasserbauer. Dat zijn thermisch verzinkte bakken met kunststof zijwanden.

Een bodemketting voert de vaste blokken kuilgras en snijmais richting doseerwalsen met een grote diameter. Een systeem van transport- en opvoerbanden vult dan de bunker. Goedkoper en eenvoudiger is het om de zwaartekracht te benutten. Dat kan door de bunkers op een houten stellage te plaatsen. Ze lossen dan direct in de robot; die weegt en mengt. Nadeel is dat je de bunkers alleen met een shovel of verreiker kunt vullen. Bij lage bunkers kan dat met een kuilsnijder in de hef.

Alternatieven

Alle concurrerende merken en typen voerrobots zijn alternatieven. Het rijtje verticaal mengende robots is al meer beperkt. Dat zijn allemaal Nederlandse fabrikanten: De Lely Vector, Trioliet Triomatic en de Schuitemaker Innovado. Brutoprijs voor de gemiddelde voerrobot schommelt rond € 100.000, afhankelijk van de uitvoering waarbij laatstgenoemde ook zelf uitkuilt en dus in een fors hogere prijsklasse zit.

Verdere samenwerking

Samengevat haalt Peecon in een klap een uitontwikkelde voerrobot in huis, die het slim voorziet van herkenbare eigen mengtechniek. Wasserbauer kan wellicht profiteren van Peecons regionale bekendheid. De samenwerking lijkt logisch, om nóg een reden achter de schermen. Wasserbauer is van huis uit vooral een automatiseerder, terwijl Peeters juist een constructiebedrijf is. Dit werk besteedt Wasserbauer nu uit aan derden. Op termijn is het niet ondenkbaar dat Peecon meer constructiewerk, zoals de bouw van de voorraadbunkers, in Nederland gaat uitvoeren.

Eindoordeel

+

Technisch bewezen systeem.

+

Relatief eenvoudige techniek.

-

Rail beperkt flexibiliteit (bij meerdere stallen).

-

Dealernet moet nog vorm krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.