Mechanisatie

Achtergrond

AVR komt met volledig mechanisch aangedreven bunkerverstekrooier

De Belgische rooierfabrikant AVR heeft een volledig mechanisch aangedreven tweerijige bunkerverstekrooier ontwikkeld, de Spirit 5200.

Naast de graaf-, zeef- en doorvalmat worden ook de twee egelbanden mechanisch aangedreven. De machine is eenvoudig in gebruik en door zijn volledig mechanische aandrijving robuust en makkelijk te repareren. De machine is dan ook gebouwd met het oog op de exportmarkten, maar voldoet aan alle vereisten om ook in de Europese markt ingezet te worden. Functies als hydraulische niveauregeling, automatische rijenvolging, wielsturing met reset zijn standaard aanwezig.

De tweerijige bunkerverstekrooier AVR Spirit 5200 wordt volledig mechanisch aangedreven. - Foto: AVR/
De tweerijige bunkerverstekrooier AVR Spirit 5200 wordt volledig mechanisch aangedreven. - Foto: AVR/

Verschillen met Spirit 6200

De Spirit 5200 verschilt qua bouwwijze wel van zijn iets luxere broer Spirit 6200. Zo heeft de Spirit 5200 vier afstrijkers boven de loofdoorvalmat, terwijl de 6200 er zes heeft. De Spirit 6200 werkt met vlakke egelbanden en afstrijkrollen, terwijl bij de 5200 de eerste egelband een steile egelband met extra loofvingers is waarop de aardappelen terugrollen op een zijwaarts gericht transportbandje. Een steile egelband kan kort geklapt loof beter verwerken dan een vlakke egelband. Een staande egelband verzekert ook een enorme grondverwerking. Het transportbandje deponeert de aardappelen op een zijwaarts gerichte egelband, waarna afstrijkrollen de aardappelen richting leesband dirigeren.

De rooier is standaard voorzien van 650/65R30.5 radiaalbanden. Het benodigd vermogen bedraagt 66 kW (90 pk). De Spirit 6200 vergt 76 kW (100 pk).

Spirit 5200 kan op brede banden

Voorheen was de Variant 220B de exportmachine van AVR, een mechanisch aangedreven bunkerrooier die recht achter de trekker reed. In de jaren 90 en in het begin van dit millennium werd dit model ook in West-Europa verkocht. AVR staakt de productie ervan. Voordeel van de Spirit 5200 ten opzichte van de Variant 220B is dat de trekker niet op cultuurbanden hoeft, maar op brede banden kan.

Of registreer je om te kunnen reageren.