Bluswerkzaamheden na brand afvalverwerking. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Veehouders moeten gras vernietigen vanwege dioxine door brand

Boeren in het gebied tussen Maasland, Vlaardingen en Maassluis mogen hun gras niet als veevoer gebruiken. In het gebied zit een te hoog dioxinegehalte in het gras, als gevolg van de brand bij afvalverwerker AVR Rijnmond vorige week.

Dat blijkt uit meetresultaten van GGD Rotterdam Rijnmond. Het verhoogde dioxinegehalte is niet in het hele gebied gevonden waar onderzoek werd gedaan. In het besmette gebied zitten enkele veebedrijven.

Boeren in het getroffen gebied moeten hun grasland maaien en afvoeren als bedrijfsafval. Er wordt dringend verzocht om vee binnen te houden tot het gras gemaaid is. “De veehouders met melkgevende dieren die de melk leveren aan een zuivelverwerker volgen de instructies van hun zuivelverwerker die bij huisverkoop geldt”, luidt het advies van de GGD.

Gezondheidsrisico op lange termijn

(Hobby-)pluimveehouders moeten hun kippen binnen houden tot de grond is voorzien van een schone laag grond. Daarnaast wordt geadviseerd om kippen niet van de grond, maar uit een bak te voeren. Daarna mogen eieren weer geconsumeerd of verkocht worden. Eieren die sinds de brand van vorige week gelegd zijn tot twee dagen nadat de maatregelen zijn opgevolgd, moeten vernietigd worden.

De GGD voegt aan het advies toe dat consumenten die wel eieren en ongewassen groente of fruit uit eigen tuin hebben gegeten geen verhoogd risico hebben. “Het gezondheidsrisico gaat vooral om de inname over langere termijn. Alleen bij grote hoeveelheden kan dioxine schadelijk zijn. Daar is nu geen sprake van. Het gaat om licht verhoogde waarden”, aldus de GGD.

Bedrijven die in het grotere zoekgebied zaten mogen hun dieren weer gewoon naar buiten doen en de melk weer gewoon leveren.

Reacties

  1. Grote paniek, eieren niet opeten en de bodem ophogen maar als de eieren al opgegeten zijn is er niks aan de hand want het valt best mee. Grappig!

Beheer
WP Admin