Mechanisatie

Achtergrond 3815 x bekeken

Prima strooien met nieuwe Primo

Maschio Gaspardo toonde op de Sima de Primo-kunstmeststrooier. Ondanks verbeterpunten, kan de Primo ook klanten met de hoogste eisen bedienen.

Maschio is een bekende naam wat rotorkopeggen betreft. De Italiaanse fabrikant nam in 1994 Gaspardo over, bekend van precisiezaaimachines voor groenten. Sinds die tijd opereert het bedrijf onder de naam Maschio Gaspardo en heeft het een flinke groei doorgemaakt door meerdere overnames en verdere ontwikkeling van producten. Met negentien productielocaties en 2.000 medewerkers is het een belangrijke speler in grondbewerking en zaaien en verzorgen.

Recente introductie

Een recente ontwikkeling is de introductie van een serie kunstmeststrooiers. De serie verkeert nog in het ontwikkelingsstadium. Onlangs werd op de Sima in Parijs een moderne kunstmeststrooier getoond met 3.200 liter inhoud. De strooier is een eigen ontwikkeling en geen voortvloeisel uit een overname.

Elektrische bediening

De Primo die Boerderij op een Drentse akker aan het werk zag – een prototype – heeft een volledig elektrische bediening. Per strooischijf twee actuators: een om de uitstroomopening te openen en te sluiten en een tweede die de grootte van de uitstroomopening instelt. Met een hendel op de achterkant van de machine wordt de plaats van de uitstroomopening boven de schijf bepaald. De afstand van de opening tot het midden blijft gelijk en kan in een cirkel om het midden draaien. Technisch gezien wordt door het verdraaien van de uitstroomopening het strooibeeld van de schijf verdraaid. Samen met het toerental en de lengte van de schoepen bepaalt dat de effectieve werkbreedte en het strooibeeld.

Weinig strooitabellen

Dat is het punt waarop Maschio nog huiswerk te maken heeft. Op dit moment zijn nog maar weinig strooitabellen beschikbaar, terwijl die wel nodig zijn om de boordcomputer met een startwaarde goed op weg te helpen. Met een afdraaiproef kun je mogelijk ook zelf een startwaarde bepalen, maar ook die mogelijkheid is nog niet beschikbaar.

Volautomatisch

De Primo was uitgerust met een weeg­inrichting. Dat is een driepuntsbok met een weegcel waar de driepunt in hangt. Een gyroscoop compenseert voor hellingen en een gps-antenne zorgt voor de meting van de rijsnelheid. De aansturing gebeurt via de bijgeleverde strooicomputer. Die kan als volautomaat werken; naar keuze is het mogelijk om semi-automatisch te strooien. Dat betekent dat de strooier de doseeropening aanpast aan de rijsnelheid en alleen bij stilstand aan de hand van weging zichzelf kalibreert. Maschio presenteert die optie als een uitkomst op erg ongelijk terrein zoals grof geploegd land. Desgewenst kan de strooier ook als ‘gewone’ strooicomputer werken en alleen afhankelijk van de rijsnelheid de doseeropening aanpassen. Dat is voor zeer steile hellingen waarop de correctie voor scheefstand ontoereikend is. En volledig op handbediening strooien kan ook.

Afdraaiproef

Als volautomaat is een afdraaiproef niet noodzakelijk. Wil je zonder enige vorm van automatiek werken, dan is een afdraaiproef bijna onmisbaar. De machine heeft daarvoor de basistechniek in huis, maar een afdraaiset om de kunstmest op te vangen is nog niet beschikbaar. Nederlandse gebruikers die voor een strooier met grote bakinhoud kiezen hebben meestal echter voorkeur voor de automaatversie met weeginrichting.

 

Kantstrooien

De strooier is voorzien van een kantstrooiinrichting. Die klapt elektrisch in en uit de werkstand en is met de hand in verschillende standen te zetten. Net als bij iedere centrifugaalstrooier is het dan schipperen tussen het ontzien van het milieu (geen korrels buiten het perceel) of voldoende bemesten tot op de perceelsrand. Hoe goed de trimmer presteert is nog niet vastgesteld. Volgend jaar komt ook een kantstrooiplaat beschikbaar om van de kant af te strooien. Dat zal net als bij andere strooiers een ketsplaat in het midden tussen de schijven worden. Voor 2016 wordt ook een hydraulisch aangedreven versie verwacht. Die heeft dan door de combinatie van toerental en verdraaien van de uitstroomopening ook de ingrediënten in huis om secties te strooien.

Schoepen

De schoepen op de strooischijf zijn bij de Primo niet te verstellen. De korte en lange schoep hebben een vaste positie. Wordt rigoureus de werkbreedte gewijzigd, dan kan het nodig zijn om andere schoepen te gebruiken. Dat gebeurt dan door schoepen met de schijf als geheel te wisselen. Dat kan vrij eenvoudig. De aandrijving van de schijf drijft via een excentrische as ook de roerder aan. Een principe dat inclusief de smeernippel op de kop een bijna rechtstreekse kopie van ­Bogballe lijkt te zijn.

Doorstromen

Het verstellen van de uitstroomopening heeft veel weg van het systeem van de Italiaanse Agrex-strooiers van importeur De Heus in Oud-Beijerland. De uitstroomopening wordt door een schuif bepaald. Deze vormt voor kleine hoeveelheden twee kleinere min of meer ronde openingen en naarmate die verder openen een meer ovale opening. Zo heeft iedere fabrikant zijn oplossing om kleine hoeveelheden te laten doorstromen.

 

De praktijk is het bewijs

Maschio is nog een onbekende in de kunstmeststrooierwereld. Hoewel er nog wat huiswerk is, zal de Primo ook de klanten met de hoogste eisen kunnen bedienen. De strooier die Boerderij aan het werk zag was een prototype. Daarom is het voor een eindoordeel nog te vroeg. De ingrediënten voor een moderne strooier heeft Maschio met de Primo in huis. De strooier zich naar verwachting volgend jaar in de praktijk bewijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.