Mechanisatie

Achtergrond 3 reacties

Machines en spuittechniek in de hoofdrol

Tijdens openluchtbeurs Cereals trokken slimme spuittechniek en grond-bewerking de aandacht naar zich toe. Er waren geen trekkers te zien, wel volop werktuigen.

Akkerbouwbeurs Cereals werd 10 en 11 juni gehouden in het gehucht Boothby Graffoe, bij het Britse Nottingham, de stad van Robin Hood. Cereals is een mechanisatiebeurs met de focus op spuittechniek, grondbewerking, zaaitechniek en graannieuws. Nieuwe trekkers zijn er niet te zien. Werktuigennieuws dat op de Sima en Agritechnica vaak ondersneeuwt, krijgt op Cereals wel alle aandacht die het verdient.

 

Mechanisatietrends

Twee mechanisatietrends waren op de beurs te bespeuren. Vorig jaar toonde Teejet de Pulse Width Modulation. Door pulserend met een frequentie van 10 hertz de dop te openen en sluiten, kan de afgifte vloeiend tot 10 procent gereduceerd worden van normaal. Teejet meldt dat het systeem nu praktijkrijp is; het is omgedoopt tot Dynajet Flex. Fabrikant Raven toont dit jaar de Hawkeye. Die werkt volgens hetzelfde principe als de Dynajet Flex, Raven koppelt er echter ook een gyroscoop aan. Naast een flexibele waterafgifte geeft het systeem in bochten iets meer liters in de buitenbocht en iets minder in de binnenbocht, waardoor op elke vierkante meter ook echt de ingestelde hoeveelheid komt.

Zaaicombinaties

Een tweede trend is dat fabrikanten op zaaicombinaties de rotorkopeg inwisselen voor een schijveneg. Zowel Pöttinger als Sulky toonde zo’n machine. Op lichte gronden, waar minder intensieve grondbewerking nodig is, geeft een schijveneg meer capaciteit en minder brandstofverbruik. De schijveneg is overigens snel te wisselen voor een rotorkopeg.

Awards

Voor de tweede maal reikte beursorganisator Haymarket International Machinery Manufacturers Awards (Imma’s) uit voor de innovatiefste machines. Winnaars waren New Holland met de Dual Stream Header, een tweede messenblak achter het maaibord die de stoppel afmaait, Valtra met de T4-serie, Kverneland met de Kultistrip strip till-machine en Micron met een nieuwe kappenspuit.

Vind de volledige reportage in Boerderij 39.

Foto

 • Hypro Electronic 
nozzle control Spuitentoeleverancier Hypro ontwikkelde een elektrisch ventiel per spuitdop om per dop te kunnen schakelen. Voordelen: korte schakeltijd, perslucht niet nodig en de dophouder past op conventionele dopaansluitingen.

  Hypro Electronic 
nozzle control Spuitentoeleverancier Hypro ontwikkelde een elektrisch ventiel per spuitdop om per dop te kunnen schakelen. Voordelen: korte schakeltijd, perslucht niet nodig en de dophouder past op conventionele dopaansluitingen.

 • Amazone AD-P 4000</p>
<p>Amazone vernieuwde haar zaaicombinatie op details. De tank ging van 750 liter naar 850, 1.110, 1.250 of 1.500 liter. De ventilator vraagt aan hydrauliekolie in plaats van 35 nu 21 liter per minuut. Mechanische aandrijving niet meer leverbaar, voortaan alleen hydraulische.

  Amazone AD-P 4000

  Amazone vernieuwde haar zaaicombinatie op details. De tank ging van 750 liter naar 850, 1.110, 1.250 of 1.500 liter. De ventilator vraagt aan hydrauliekolie in plaats van 35 nu 21 liter per minuut. Mechanische aandrijving niet meer leverbaar, voortaan alleen hydraulische.

 • Raven Hawkeye</p>
<p>Door pulserend met een frequentie van 10 hertz de doppen te openen en sluiten, kan Raven de afgifte vloeiend tot 25 procent reduceren. Een gyroscoop zorgt dat de doppen in de binnenbocht minder geven en in de buitenbocht meer; elke vierkante meter krijgt dezelfde gift.

  Raven Hawkeye

  Door pulserend met een frequentie van 10 hertz de doppen te openen en sluiten, kan Raven de afgifte vloeiend tot 25 procent reduceren. Een gyroscoop zorgt dat de doppen in de binnenbocht minder geven en in de buitenbocht meer; elke vierkante meter krijgt dezelfde gift.

 • Kverneland Kultistrip-cultivator</p>
<p>Kverneland kan in navolging van zijn concurrenten nu ook een strip till-machine aanbieden. Deze bewerkt alleen het streepje grond dat later ingezaaid moet worden. De Kultistrip onderscheidt zich van concurrenten door de vele instelmogelijkheden van de tanden en schijven.

  Kverneland Kultistrip-cultivator

  Kverneland kan in navolging van zijn concurrenten nu ook een strip till-machine aanbieden. Deze bewerkt alleen het streepje grond dat later ingezaaid moet worden. De Kultistrip onderscheidt zich van concurrenten door de vele instelmogelijkheden van de tanden en schijven.

 • Teejet SJ7-VR</p>
<p>De Teejet SJV-VR is een vloeibarekunstmestdop met een variabele opening, van 03 tot 06. Deze dop heeft dus een debietbereik van vier normale doppen: van 87 tot 261 liter per hectare. Naarmate de druk stijgt, wordt de doorstroomopening groter.

  Teejet SJ7-VR

  De Teejet SJV-VR is een vloeibarekunstmestdop met een variabele opening, van 03 tot 06. Deze dop heeft dus een debietbereik van vier normale doppen: van 87 tot 261 liter per hectare. Naarmate de druk stijgt, wordt de doorstroomopening groter.

 • Berthoud B3-Actor</p>
<p>Berthoud kan nu aluminium bomen leveren tot 44 meter lengte. De vorige B3-bomen gingen tot maximaal 38 meter. Berthoud heeft het middenstuk verzwaard, zodat het beter de zwiep kan opvangen. De bomen zijn pendelend opgehangen.

  Berthoud B3-Actor

  Berthoud kan nu aluminium bomen leveren tot 44 meter lengte. De vorige B3-bomen gingen tot maximaal 38 meter. Berthoud heeft het middenstuk verzwaard, zodat het beter de zwiep kan opvangen. De bomen zijn pendelend opgehangen.

 • Pöttinger Fox 300D</p>
<p>De zaaicombinatie van Pöttinger kan voortaan ook met de Fox 300D-schijveneg of Fox 300-tandcultivator in plaats van de Lion-rotorkopeg worden uitgerust. Een cultivator geeft voldoende grondbewerking op lichtere gronden en geeft meer capaciteit.

  Pöttinger Fox 300D

  De zaaicombinatie van Pöttinger kan voortaan ook met de Fox 300D-schijveneg of Fox 300-tandcultivator in plaats van de Lion-rotorkopeg worden uitgerust. Een cultivator geeft voldoende grondbewerking op lichtere gronden en geeft meer capaciteit.

 • Bargam Grimpeur</p>
<p>De Italiaanse spuitenfabrikant Bargam heeft de grote zelfrijder Grimpeur voorzien van een schonere Tier4 final FPT-motor van 165 kW (225 pk). De spuit heeft een nieuwe door Bargam ontworpen en door Pedol gebouwde categorie 4-cabine.

  Bargam Grimpeur

  De Italiaanse spuitenfabrikant Bargam heeft de grote zelfrijder Grimpeur voorzien van een schonere Tier4 final FPT-motor van 165 kW (225 pk). De spuit heeft een nieuwe door Bargam ontworpen en door Pedol gebouwde categorie 4-cabine.

 • Poulsen Robovator</p>
<p>Het Deense F. Poulsen Engineering ontwikkelde een schoffel met messen die ook schoffelen tussen planten en wegklappen bij het gewas. Een camera en stappenwiel detecteren het gewas. Het werkt volgens het principe van de Garford Robocrop.

  Poulsen Robovator

  Het Deense F. Poulsen Engineering ontwikkelde een schoffel met messen die ook schoffelen tussen planten en wegklappen bij het gewas. Een camera en stappenwiel detecteren het gewas. Het werkt volgens het principe van de Garford Robocrop.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Dat pulserend spuiten bestaat al lang: Case Aim Command. Zie het echter nooit hier. Lijkt me ook niet echt goed gaan om de dosering daarmee tot 10 % te verlagen, Dat wil dus zeggen dat de dop 90 % van de tijd dicht is. Van regelmatige bedekking is dan geen sprake meer.

 • pinkeltje


  Hangt van de frequentie af. Principe bestaat inderdaad al langer maar heeft nog niet veel navolging gekregen. Technisch wellicht toch nog wat haken en ogen. Maar niettemin kan het voor Hypro een nieuwe ontwikkeling zijn en daarom toch interessant om te weten dat het principe nog steeds als een mogelijkheid voor de toekomst wordt gezien.

 • Kurtis

  grappig om te lezen dat teejet het pulserend opnieuw heeft uitgevonden en vooral dat het als een besparing op de markt gebracht gaat worden.
  hier in western canada wordt het op de markt gebracht als een techniek om meer capaciteit te creeren doordat je met het systeem vam 4 - 20 mph kan spuiten met een dop . hier wordt dan vaak een 08 voor gebruikt en door de pulserende werking blijft de druk hetzelfde onafhankelijk van rijsnelheid.
  Als je spuit teveel uren moet draaien kan het handig zijn , anders is het een waste of money.

Of registreer je om te kunnen reageren.