Home

Nieuws 2 reacties

Noordelijke boeren zien kleine windmolen wel zitten

Ongeveer eenderde van de noordelijke boeren wil wel investeren in een kleine windmolen.

Dat blijkt uit een ledenraadpleging van LTO Noord Regio Noord. Meer dan de helft van de boeren in de drie noordelijke provincies zien ook wel wat in zonnepanelen. Vooral in Friesland is er interesse in zo’n kleine windmolen. In deze provincie is sinds kort toestemming voor de kleien molens met een ashoogte van maximaal 15 meter op het boerenerf.

De aanleiding van dit onderzoek zijn de Regionale Energiestrategieën die in de drie Noordelijke provincies worden gemaakt, waarbij LTO Norord betrokken is. LTO Noord wil meer ruimte voor de aanleg van zonnepanelen op daken en de investering in windenergie op het boerenerf.

Laatste reacties

 • ruud hendriks

  Noordelijke boeren mogelijk wel, noordelijke buren zijn daar niet altijd even blij mee. Een paar molens her en der is wellicht nog aardig, maar wanneer een groot deel van de erven molens krijgen en er regelmatig meerdere staan dan doet dat afbreuk aan het landschap. Het zijn onrustige sneldraaiende molens met staarten die nogal opvallend tegen de lucht afsteken, wat vooral in het open land van veraf te zien is. Ze zijn nog steeds niet geluidsarm dus op het erf of voor nabije buren kunnen ze als hinderlijk worden ervaren.

  Voor 1 molen op zee moet je 600 a 750 EAZ molens plaatsen. Tot nu toe staan er 380 kleine windmolens, dus ze zetten als geheel niet veel aan in de energietransitie. Als je een halve molen extra op zee zet heb je alles wat er nu staat al vervangen.
  "Geen speciale bekabeling nodig" is een van de voordelen. Dat is voor die ene extra molen op zee echter ook niet nodig als daar toch al 10-tallen staan. Het is geen werkelijk voordeel meer, dat was het wellicht alleen in vergelijking met vrijstaande grote molens in het land. Die al een tijd niet meer mogen....

  De molens zijn laag en daar waait het weinig. Per kilowattuur zijn ze daardoor veel duurder dan grote molens, maar het kan uit door de subsidie waardoor ze voor de individuele boer wel aantrekkelijk zijn.

  Ik snap de voordelen voor de boer. Negatief zijn over deze molens wordt vanwege de noodzakelijke energietransitie nog wel eens als ongepast ervaren. Naast de positieve berichten is echter ook de nuancering vanuit de grotere optiek wenselijk om tot afgewogen keuzes te komen.

 • WGeverink

  Je kan alleen maar hopen dat nuclair uit het verdom hoekje wordt gelaten voor dat iedere beschikbare vierkante meter vol ligt met windmolens zonne panelen en biomassa centrales.

Of registreer je om te kunnen reageren.