Home

Nieuws 9 reacties

Vion Groenlo gesloten vanwege corona

De slachterij van Vion in Groenlo is gesloten vanwege een uitbraak van het coronavirus onder medewerkers.

De NVWA heeft de keuringen in de slachterij gestaakt omdat mogelijk 20% van de medewerkers besmet is met het coronavirus. Dat bevestigt minister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Van de 212 geteste medewerkers zijn er 45 positief getest. Het is de eerste slachterij in Nederland die wordt stilgelegd vanwege corona. In Duitsland zijn al meerdere slachterijen gesloten vanwege corona.

Geen toezicht van dierenartsen

“Wij kregen van de GGD bericht over de testuitslagen”, meldt een woordvoerder van de NVWA. “Daarop hebben wij onze dierenartsen ter plaatse de opdracht gegeven om het werk neer te leggen.” Zonder toezicht van dierenartsen kan er niet geslacht worden en licht het bedrijf dus stil. De NVWA heeft melding gemaakt bij de Inspectie SZW (voorheen de arbeidsinspectie).

Ook besmettingen bij Vion Scherpenzeel

Begin deze maand waren er ook besmettingen bij een locatie van Vion in Scherpenzeel. Daar was geen sprake van een sluiting.

Op de locatie in Groenlo worden varkens uit de duurzaamheidsconcepten Good Farming Star en De Groene Weg geslacht. De locatie levert vooral aan industriële bedrijven die de retail bedienen.

GGD wilde over de grens pendelende medewerkers testen

In een schriftelijke verklaring laat Vion weten dat de GGD zich tot het bedrijf richtte om medewerkers die over de grens pendelen van en naar de locatie in Groenlo te testen op het coronavirus. Dat zou naar aanleiding zijn van verzoeken uit de grensregio. Volgens Vion heeft de GGD geen ‘nadere opmerkingen gemaakt ten aanzien van de procedures van Vion’.

Net als in Scherpenzeel zijn er ook in Groenlo geen aanwijzingen gegeven voor extra maatregelen in de productieomstandigheden van Vion, aldus het vleesconcern. De medewerkers die positief zijn getest gaan in thuisisolatie. Woensdagochtend lichtte de directie de overige medewerkers van de slachterij in Groenlo in.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • niet

  te triest voor woorden, slachterij personeel word 100% getest. Ziekenhuis personeel en mensen in zorginstellingen mondjes maat niet getest. Misschien was het goed geweest om daar eens te beginnen met testen!!! Ze zullen een stok vinden om mee te slaan!!! Boeren moeten weg.

 • Tinus1

  Kijk dat wordt fokverbod. PvdD weer dr zin.

 • Hans Schutte

  Doe wat aan de arbeids en leefomstandigheden van de arbeidsmigranten, moderne slavernij!

 • EL

  De arbeidsmigranten willen goedkoop wonen, zodat ze zoveel mogelijk van hun loon naar huis kunnen sturen!

 • @123

  Ze zijn positief getest op corona ,maar waren ze ook ziek of zijn ze positief getest en hebben ze het virus al eerder gehad en daardoor nu de antistoffen in hun bloed ,waardoor ze nu positief testen.

 • Stefan Langeveld

  Dit is onrustbarend, het is een bedreiging voor de hele sector en de voedselvoorziening. Klopt het dat het risico voor de dierenartsen de reden is ? Dan is de maatregel buiten alle proporties en een teken van ernstige domheid (of erger.
  Die artsen kunnen zich immers beschermen. Zij keuren de dieren, niet het personeel. Belangrijker: 3 % van de vermeende coronadoden was jonger dan 60 jaar en 70 procent van de overledenen jonger dan 70 jaar had onderliggende aandoeningen. Dus gezonde werkenden gaan er zeker niet aan dood.
  Zie ook <>

 • agratax(1)

  @Hans Schutte. Dat je wat wilt doen aan de omstandigheden van Arbeidsmigranten is een nobel streven. Maar volgens mij is erin een land met "beroepswerklozen" geen plaats voor arbeidsmigranten, zolang er mensen zijn die liever op hun krent zitten dan werken. Arbeidsongeschikten laat ik buiten beschouwing. Tijdens het de afgelopen maanden gevolgde beleid is er volgens mij geen enkele behoefte aan buitenlandse werknemers, al de thuis zittende werkers met een arbeidscontract, hadden te werk gesteld moeten of kunnen worden om zo de kosten voor de gemeenschap te drukken. of dat werk nu bij Vion of bij de tuinder en biologische boer is doet niet ter zake. Alle zgn. ZZP ers zonder werk omdat ze hun passie (kunst en aanverwante) even niet kunnen uitoefenen zitten te wachten op een sociale uitkering in plaats van werk op te pakken dat gedaan kan worden door mensen met geen of weinig opleiding.

 • Vhouder

  agratax behalve de boeren en nog enkele is voor de meeste Nederlanders op hun telefoon zitten te appen al bijna zwaar werk

 • haj146

  Dit is echt weer hoe de nvwa is. Zorg personeel kan amper getest worden. Hier is niemand ziek en moet iedereen getest worden.
  Als die nietsnutten van de nvwa dan niet willen keuren keuren ze toch tijdelijk niet.... overmacht!
  Nu wordt er bewust een sector het leven zuur gemaakt terwijl er niet direct wat aan de hand is!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.