Home

Nieuws 59 reacties

FDF start petitie om aftreden Schouten

Farmers Defence Force (FDF) is een petitie gestart waarin ze minister Schouten verzoeken af te treden.

Voorzitter Mark van den Oever heeft de petitie vrijdagochtend 15 mei online gezet en vrijdagmiddag zijn er iets meer dan 1.500 ondertekeningen.

Van den Oever vindt dat landbouwminister Carola Schouten moet aftreden omdat ze ‘de slechtste minister van Landbouw sinds mensenheugenis’ is. Als redenen hiervoor noemt hij de I&R-affaire, fosfaat, stikstof en kalverfraude.

Desgevraagd zegt Van den Oever nog niet te weten aan wie de petitie gericht is. “Eerst maar eens stemmen verzamelen”, appt hij.

Screenshot van de pagina van FDF op petities.nl. - Afbeelding: www.petities.nl
Screenshot van de pagina van FDF op petities.nl. - Afbeelding: www.petities.nl

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • R. B.

  Als ze dan maar niet naar de LTO gaat

 • Bennie Stevelink

  Het beleid wordt bepaald door de regeringsfracties. Een andere persoon voor Schouten in de plaats zetten verandert dan ook niets.

  Wat is het nut van deze actie? Wat schieten we daar beleidsinhoudelijk mee op?
  Het voorziet de FDF-aanhang van een strijdbeleving waardoor ze denken dan hun belang goed gediend wordt.

 • Bertus Buizer

  "Vertrek van gematigde polderaar Calon schept ruimte voor hardliners als FDF", schrijft Het Financieele Dagblad op 13 mei jl. En (ik citeer): "De opkomst van FDF onder de boeren klonk afgelopen donderdag zelfs door in het jaarverslag van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De NCTV meldt dat de boerenprotesten sinds het najaar van 2019 over het algemeen vreedzaam verlopen, maar ‘uitzondering vormt de wijze waarop FDF zich manifesteert’.

  ‘Ook ongenuanceerde en bedreigende uitingen tegen politici en andersdenkende boeren vallen op’, schrijft de terrorismebestrijder. ‘De excessen in het optreden van FDF dragen bij aan maatschappelijke polarisatie rond het thema klimaat.’" (Einde citaat). Zie (open URL): bit.ly/361g5Nw

  Boer pas op je kippen.

 • kleine boer

  Ze zal toch zelf wel opstappen neem ik aan.... de derogatie nog niet geregeld en het seizoen al bijna om.....

 • gjh

  Super actie mevrouw Schouten is veel bla bla maar weinig daden zie bijvoorbeeld derogatie. Ja Bennie tuurlijk een strijdbeleving en inderdaad voor het eigenbelang. Ongelooflijk dat je zo,n reactie opschrijft logisch TOCH !!!

 • gjh

  Bennie wat Calon en LTO laat leggen pakt gelukkig het FDF op.

 • Peterh

  Carola Schouten de slechtste landbouwminister sinds mensenheugenis?
  Ik vrees dat FDF aan geheugenverlies lijdt.

 • klein boertje

  niet schouten is het probleem maar haar ambtenaren cq adviseurs,

 • haj146

  Schouten is wel deels het probleem. Zeker ook deels ambtenaren maar vooral de minister. We hebben destijds met bleker gezien dat het rap de andere kant op kan gaan! En dat waren de zelfde ambtenaren. Ooit eens in een lezing van Geurts gehoord dat het inderdaad de minister en of stas is die de keuzes maakt. Hij of zij moet slechts de ambtenaren aansturen

 • Bertus Buizer

  Minister Schouten is misschien wel de beste minister op landbouw sinds de Tweede Wereldoorlog. Bewondenswaardig hoe zij in moeilijke dossiers standhoudt. De neoliberale wind van onder meer CDA en VVD in de Tweede Kamer en ook de complexiteit van veel vraagstukken heeft zij vaak tegen. Die hebben haar voortvarendheid in belangrijke dossiers zoals die van stikstof en kringlooplandbouw geremd. Dat is jammer, maar niet alleen haar aan te rekenen. Blijf in ieder geval van de minister af.

 • Renate

  Bertus ik lach me slap om jouw gezwets.

 • Bertus Buizer

  @Renate, als je niet zo slap was, zou je FDF misschien niet zo achterna lopen. Kom tot zinnen, zou ik zeggen.

 • Renate

  Bertus, als jij boer was geweest, had je schouten nooit op een voetstuk geplaatst! Maar jij ziet met deze minister dat er zakken geld bij jouw adviesbureau binnenstromen.
  Nou nog ff en dan hoef je geen boer meer van advies te voorzien!

 • kleine boer

  Renate 👍

 • snof

  Brinkhorst en van Aartsen waren veel erger dan Schouten, maar Schouten doet heel begripvol naar de sector, maar laat deze keer op keer keihard vallen. Van de eerste 2 wist je vanaf het begin dat ze de sector geen warm hart toe droegen. Henk Bleker kwam als staatssecretaris het beste voor de sector op. Net als Braks lang geleden.

 • Bloemestein

  Carola is alleen de trekpop van die linkse ambtenarenkliek. Als zij weg is blijven zij zitten en gaan door met hun afbraakpolitiek.
  FDF kan beter zijn pijlen richten op de bedenkers van al die waanzinnige regels en de valse toepassingen, zoals bij de "kalverfraude ".

 • Bertus Buizer

  @Renate, van de minister hebben ik of mijn bedrijf geen cent ontvangen. Wij werken op eigen kracht. Boeren ontvingen alleen al in 2019 gemiddeld zo'n 11.000 euro inkomensondersteuning per jaar.

 • Axl

  Schouten is wel goed bezig ze wil niet verder met beleid dat afgelopen 40 jaar alleen maar gefrustreerde boeren heeft opgeleverd en dit was meestal lto en cda beleid.
  We lossen de problemen nooit op met allemaal teoretische oplossingen en dure inovatie oplossingen die later toch niet het gewenste resultaat opgeleverd hebben.
  Het moet gewoon anders gewoon grondgebonden incl lokale aan en afvoer van mest en voeding.
  Master plan voor 30 jaar met alle politieke partijen afsluiten.
  Als dit betekent dat we bv 20% minder vee kunnen houden en bv geen soja mogen voeren moeten we dat doen als we dan geen dierrechten meer nodig hebben en deogratie. Krijgen we eerder toestemming voor groene meststof ipv kunstmest.
  Deal met supermarkten dat ze de nederlandse produkt eisen als minimaal invoeren(hebben ze zelf ook belang bij)
  Zakt onze kostprijs (minder investeringen in lucht)
  Minder vraag naar ruwvoer en bijprodukten dus zakken in prijs geen mestafzet kosten meer.
  Melkfabriek hoeft geen onrendabele melk meer te verwerken dus minder afhankelijk van wereldmarkt dus betere en constantere melkprijs.
  Durf anders te denken dan we de laatste 40 jaar gedaan hebben dat blijkt nu een weg met vooral veel afvallers

 • bankivahoen

  Bertus@, als jij zorgt dat ik 11k inkomensondersteuning vang per jaar en met terugwerkende kracht dan krijg jij 25%. Nooit ook maar 1 cent ontvangen.Dus niet generaliseren.

 • Renate

  @ bertus jij hebt zonnepanelen.....
  Enne... met jouw adviesbureau profiteer jij indirect van de subsidie van de agrariers.
  Advies duurzame energie etc. Jij geeft ook overheden advies. Dus.... jij vangt ook van de overheid!

 • Bertus Buizer

  @Renate, wij hebben op onze woning en kantoor niet alleen zonnepanelen, we hebben ook een warmtepomp en zijn van het gas af. Daar krijgt iedereen wat subsidie voor die dat doet. Ook u. Het afsluiten van het gas kostte 687,- euro. Daar zit in onze gemeente geen subsidie op.

 • Renate

  @ bertus ik geef je gratis advies. Koop land en betalingsrechten en doe je voordeel daarmee!
  En vergeet niet je gecombineerde opgave correct in te vullen. Anders krijg je helemaal NIKS!

 • Bertus Buizer

  @Renate, u houdt van uw eigen gezwets, zie ik. Veel succes ermee.

 • Klaas

  Bertus de subsidie plunderaar..
  U pakt alleen een paar procent van de door de overheid aan de ondernemer verstrekte subsidie
  U schrijft alleen een factuur naar de ondernemer omdat u deze man aan een vette subsidie hebt geholpen.

  U vreet wel degelijk van deze subsidies, uw bedrijf is er compleet van afhankelijk!

  U bent een eerste klas hypocriete l**.
  Die partij genootje is van tjeerd de kloot die is even hypocriet!

 • Bertus Buizer

  @Klaas, ik ben niet verbonden aan een politieke partij en ben ook geen plunderaar. Waar haalt u al die onzin van u vandaan. U bewijst niemand er een dienst mee, ook niet uzelf.

 • kleine boer

  bertus wanneer is de opening van je gestarte bedrijf van zeg 50 ha om te laten zien dat het moet en kan zo als jij wil.....? En geen link of verwijzing nee zelf laten zien en over 5 jaar de resultaten dan word je misschien geloofwaardig nu zeker niet.

 • Bertus Buizer

  @kleine boer, hoe kan iemand u uitnodigen als u onder een schuilnaam rondloopt, zonder adres?

 • kleine boer

  Bertus als jij hier de uitnodiging plaatst kan iedereen mee lezen

 • Renate

  @ kleine boer 👍.
  Ik ben ook wel benieuwd wat Bertus er van maakt met zijn bedrijf.
  50 ha, dat wordt dan handen uit de mouwen Bertus. En ze zullen ook niet schoon blijven

 • Bertus Buizer

  @kleine boer en @Renate. Ik ben boerenzoon, afkomstig van een mooi gemengd boerenbedrijf uit de Noordoostpolder. Een voor Nederlandse begrippen klein boerenbedrijf van 24 hectare. Daar heb ik altijd met plezier op gewerkt. Ook nadat mijn vader overleed. Ik was toen 12 jaar. Ik was graag boer geworden, maar mijn broer was al de aangewezen opvolger. Als ik over landbouw denk verplaats ik mij altijd de in gedachte dat ik zelf boer zou zijn. Dat gaat gewoon automatisch. 50 hectare hoeft voor mij niet. Met een goed divers bedrijfsplan is 24 hectare nog steeds meer dan genoeg voor een ecologisch en economisch gezond bedrijf.
  Lees ook (open URL): bit.ly/2z3INkH

 • kleine boer

  bertus en schouten is boerendochter ...... en een bedrijfsplan is geen garantie het is een plan.....

 • Renate

  Bertus, dat jij niet de aangewezen opvolger was, is geen excuus om geen boer te zijn. Je zult ze te eten moeten geven die NIET de beoogde opvolger waren, maar op eigen kracht WEL boer zijn geworden!

 • Bertus Buizer

  @Renate, ik heb nu een prima bedrijf. Maar ik zou veel meer jongeren gunnen dat zij een boerenbedrijf kunnen beginnen. Het aantal boeren is sterk afgenomen, het grootste deel is ouder dan 55 jaar en velen hebben geen opvolger. Dat is bedreigend voor de toekomst van de landbouw. Maar de grond is duur en veel boerenbedrijven zijn nogal zwaar gefinancierd. En dan moet een opvolger het ook nog naar eigen inzichten kunnen inrichten.

  Hier ligt een belangrijke uitdaging voor jongeren, oudere boeren, agrarisch onderwijs, ministerie en onderzoeksinstellingen om meer verschillende verdienmodellen te helpen ontwikkelen. En jongeren daarbij goed te begeleiden en waar mogelijk ze te faciliteren bij het vinden van een geschikte stek.

 • ghsmale

  Petitie voegt niks toe, als schouten opstapt
  komt er wel weer een andere om het beleid uit te voeren.
  Hayo apotheker had als enige wel zijn standpunten, met het invoeren van de varkens rechten hield hij de eer aan zich zelf en is opgestapt, toen kwam brinkhorst en heeft alles er als nog door gedrukt.

 • kleine boer

  Bertus de grootste uitdaging voor jongeren is dat ze zich niet gek laten maken voor/door adviseurs ..fijn weekend

 • Renate

  @kleine boer. Precies! Als de jonge boer in spee zijn droom volgt en te rade gaat bij een gedreven collega, komt deze er zeker! Hij moet zijn centen uitgeven aan het juiste en niet verkwisten aan geldwolven.

 • Bertus Buizer

  @Axl 15 mei 21:42, ben het met u eens. Goede analyse !

  @bankivahoen 15 mei 21:53, die 11k euro inkomensondersteuning van de boeren in 2019 is gemiddeld. Het probleem is inderdaad dat kleine, innovatieve bedrijven bijna niets krijgen en sommige grote gangbare bedrijven wel meer dan 500k euro.

  @Margreet Welink, redacteur Boerenleven 16 mei in Boerderij.nl (open URL): bit.ly/2LCxsuC
  Dit is nu ook weer zo'n mooi voorbeeld van een jonge innovatieve bedrijfsopvolger, Joost Luijkx (22) uit Breda, "waar hij samen met zijn ouders werkt op hun vollegrondstuinderij van 24 hectare".
  Daar word ik blij van. Dank !

 • drikhend

  Je kunt Schouten overal de schuld van geven . Maar als de boeren het onderling eens waren en blijven kunnen ze beter onderhandelen . het lijkt mij ook moeilijk om met meerdere partijen te onderhandelen . Als de een beetje gaat reten likken en de andere dwars voor de voorstellen gaat liggen . Is het logies dat de andere partij in dit geval de minister een eigen koers gaat varen . Er zal toch iets besloten moeten worden . En dan krijg je het verdeel en heers spreekwoord als antwoord . Zij zal iets moeten ze zitten haar ook in de nek te hijgen . Ik denk dat als onze arrogante Brinkhorst of v Aertsen nog minister waren geweest al langer de knoop in nadeel van de boeren was doorgehakt . Dus het gevaar bestaat als Schouten weg is dat er een daadkrachtig minister kan komen die niet boer vriendelijk is . Schouten gedraagt zich in ieder niet zo arrogant als enkele van haar voorgangers . Naar mijn mening zouden alle partijen meer bezig moeten zijn op een lijn te komen en zo snel mogelijk in gesprek te gaan met de minister . Dit lijdt uiteindelijk tot niets . Als Schouten blijft hoe wil je dan elkaar straks in de ogen kijken als een soort vijand of doen of dat er niets gebeurd is , En dan mag het gerust hard tegen hard zijn maar er moet respect voor elkaar blijven . Maar zolang het verdeel en heers spel speelt zal het nooit goed komen . En je hoeft niet te vragen wie er verdeelt is .

 • Maas1

  @dirkhend, dat denk ik ook.
  Zo'n petitie is niks wordt niets en zal hem niet zijn, alleen maar gedonder.

 • Alco

  Buizer. Subsidies zijn we liever kwijt dan rijk.
  Het wordt gewoon door marktwerking verrekend in de kostprijs en komt daardoor terecht bij een nog goedkoper consumptie pakket.
  We kunnen echter niet individueel afstand doen van die subsidie want we hebben wel te maken met die verlaagde prijzen, maar moeten wel als een schoothondje braaf zijn om die subsidies te ontvangen.

  @Dirkhend De minister gaat zijn eigen (door ambtenaren ingefluisterd) gang, daarop komt er verdeeldheid.

  @Maas1 Ben ik met je eens dat een petitie niet ons de keuze laat een nieuwe minister te zoeken en zal daarom niet beter worden.
  We waren zelfs nog niet bij machte om een eigen voorzitter van het LTO te kiezen.

 • drikhend

  Beste Alco Ja de ambtenaren zitten er om beleid uit te stippelen . En neem aan dat deze niet allemaal boer minnend zijn . Verder in de politiek hebben we nog meer anti boer mensen . En dat bedoel ik met in de nek hijgen . En de verdeeldheid zit bij de boeren en niet bij Schouten . Zij ziet dat de boeren het niet eens zijn en er enkele groepen wel en enkele niet verder willen praten met haar . Dus de boeren zijn het onderling niet eens . Dus verdeelt en dat komt niet door de minister zijn eigen gang . Als de een wel wil praten en de ander niet dan toont als ware de minister daad kracht en duwt zaken door . En eigenlijk moet je haar ook gelijk geven . Want hoe wil je onderhandelen als de een groep vooruit wil en de ander rechts of links af . De boeren hebben hun slagkracht gewoon weggegeven door onderling getwist (verdeeldheid) . En daar maak de gevestigde orde politiek en ambtenaren nu mooi gebruik van . Dit speelt al langer want het ontstaan van nieuwe Verenigingen en vakgroepen enz. toont al jaren de ontevredenheid over belangen behartiging . Dus niet Schouten de schuld geven van iets wat al jaren wringt .

 • Cassano

  Het is weer zo'n typisch regelmatig toegepast strategie-dingetje van de FDF, ook deze petitie weer. De boze voorman van de club, Mark van den Oever, roept of organiseert iets wat grenst aan het tenenkrommende, de pers vliegt er gretig op, maximale aandacht verzekerd. De forums puilen weer uit van de reacties en de achterban is weer gepaaid en geactiveerd. Vrees dat men niet meer mag aanschuiven voor overleg heeft men niet want daar is de andere troef voor, de keurige Jeroen van Maanen, nooit op een uitglijer te betrappen....

 • Bennie Stevelink

  De achterban van FDF ziet geen verschil tussen belangenbehartiging en strijdbeleving. Zolang ze strijd beleven denken ze dat hun belangen behartigd worden. Dus zorgt de leiding van FDF er voor dat de achterban doorlopend strijd beleeft.
  Deze petitie is daar ook een onderdeel van.

 • van elp

  Denk dat Bennie hier wel een punt heeft. FDF ziet dat er onvrede heerst over de minister en speelt daar op in.
  Qua belangenbehartiging heeft het geen of zelfs averechts effect, maar het scoort goed onder de achterban. De minister gaat echt pas opstappen als ze geen steun van de kamer/coalitiepartijen heeft.

  Denk dat het stoppen met praten (van het collectief) een veel sterker signaal is dat we niet met zoethoudertjes en afgezwakte regels tevreden zijn.

  Brieven zoals van de nevedi over de kosten van de aangekondigde(tijdelijke??) voermaatregelen zijn de wapens waarmee gestreden moet worden. Aantonen door middel van feiten dat de minister op het verkeerde spoor zit.

  Blijf op de lijn dat beknibbelen op de uitstoot van N door de landbouw door de maatschappij betaald moet worden. Dat is van SGP tot PVDD na het boerenprotest in oktober aangegeven. Hou ze er dan ook aan.

 • Alco

  @Drikhend.
  Collectief is ontstaan doordat de minister ons niet serieus nam.
  Nu is er weer onenigheid ontstaan nadat bleek dat op 26 april de minister zich nergens wat van aantrok.
  Die volgorde was het.
  Nu beraad men zich op verdere stappen tegen het ministerie en het is logisch dat daar verschillend over wordt gedacht.
  Als dus de minister ingegaan was op de voorgestelde maatregelen door het Collectief, dan was die verdeeldheid er niet gekomen.
  Dus niet verkeerd om de situatie voorspiegelen..

 • Bertus Buizer

  @Alco, Het waren geen voorgestelde maatregelen van het Landbouw Collectief (LC), maar harde eisen. En die waren duur en ook te vrijblijvend en zouden de minister bovendien vleugellam maken. Daar ging de minister terecht niet op in.
  Zie (open URL): bit.ly/3dXKIX2

 • Bertus Buizer

  Het inmiddels gehavende Landbouw Collectief is na het vertrek van de veel geplaagde LTO-voorzitter Marc Calon (na de hetze onder aanvoeren van FDF) nog steeds verdeeld en ongeloofwaardig. Dat blijkt ondermeer uit (weer) een extremistische actie van de voorman van Farmers Defence Force (FDF), een van de partijen in het LC.: een petitie gericht aan de Tweede Kamer om de populaire en bekwame minister Carola Schouten tot aftreden te dwingen. Veelzeggend is dat de voorzitter van het LC over die petitie zwijgt en de FDF niet publiekelijk tot de orde roept, ook al zou dat de voorman van FDF misschien niet overtuigen.

  Daarom lijkt mij nog een oplossing voor de hand liggen voor het LC: Zorg dat de petitie onmiddellijk wordt ingetrokken, met daarbij publiekelijk en persoonlijk naar de minister toe een geloofwaardig mea culpa en zeg de minister toe dat ook met de organisaties van natuurinclusieve kringloopboeren en Bionext en dergelijke wordt overlegd om samen met hen tot een goed doortimmerd gemeenschappelijk plan te komen voor de omslag naar ecologisch verantwoorde landbouw voor na de huidige coronavirus pandemie. Maatschappelijk is het LC dat verplicht en naar de minister toe is dat wijs. En het helpt uiteindelijk veel meer boeren en meer jonge opvolgers en pioniers weer aan een goed vooruitzicht. Wat we nodig hebben, is: meer boeren en kansen voor veel meer jonge boeren, een goed klimaat en hulp van de natuur.

 • Bertus Buizer

  Door het gangbare neoliberale landbouwbeleid en de uitvoering daarvan in de afgelopen decennia zijn erg veel boeren verdwenen en heeft erg veel natuur het loodje gelegd.

  Voor boeren en veel andere beroepsgroepen geldt voor na de coronacrisis: zoals het was, kan het niet verder. Samen staan we weer voor nieuwe uitdagingen en nieuwe kansen.

 • bankivahoen

  Kansen voor jonge boeren schrijf je Bertus@ , die zijn er geen , nada nie nul komma nul , tenminste in ons eigen land. Dit land gun je toch geen eigen voedselvoorziening meer? Mijn zonen heb ik gelukkig kunnen behoeden om in Nederland te starten in de agrisector. Diegene die nog het bedrijf overneemt krijgt nog meer voor zijn kiezen als de huidige ondernemers. Kijk rond en zie wat hier loos is.

 • René de jong

  @heer Buizer, regel morgen maar samen met Carooltje dat we allemaal bio worden, zijn de huidige bioboeren vast blij met jullie.

  Kunnen jullie ook samen even filosoferen over de bio akkerbouw, hoe die toch aan de mest moet komen zonder gebruik te maken van 35% gangbare mest.
  En als we allemaal bio zijn dus zit de "bio" akkerbouw dus ook zonder (bio)mest.

  De basis is dat om hygiënische reden de het riool wordt verbrand en tenzij de vegetariërs de "husketonne" terug willen is alles wat omtrent kringloop wordt uitgekraamd onzin en afbreuk aan de huidige uitmuntende landbouw in Nederland.

  Met een gemengd bedrijf zoals bij jullie vroeger (en nu mogelijk nog) is biologisch mogelijk maar nooit voor 17 mln mensen.

  Beetje minder bestrijdingsmiddelen prima, gebeurt ook al volop;pas maar op er is bijzonder weinig verschil meer tussen bio en gangbaar behalve de prijs....

 • Bertus Buizer

  @René de Jong, Goed dat u naar eigen voedselvoorziening toe wilt in plaats van - zoals de laatste decennia - veel export naar verre bestemmingen. Dat lijkt mij een goede denkrichting gezien de veranderende wereld vanwege onder andere de huidige corona pandemie en mogelijk te verwachten nieuwe epidemieën.

  Over de vormen van landbouw moet je het dan uiteraard ook hebben. Als ze maar ecologisch verantwoord zijn, zeg ik maar. Wat dat betreft, zijn er meerdere wegen...

  Ik zou het in ieder geval op prijs stellen als u eens leest hoe ecologische boeren de hele groeiende wereldbevolking kunnen voeden. Althans in mijn visie. Zie (open URL): bit.ly/2X64Xeo

  Er staat ook iets in over het riool en over sluitende kringlopen.

 • René de jong

  @heer Buizer, u draait er wederom om toe....
  Hoe moet bioakkerbouw bemest worden ??
  Simpele vraag maakt een simpel antwoord mogelijk toch ?
  De verwijzing naar een artikel over het riool en dat beetje fosfaat wat ze er uit kunnen winnen gaat nog steeds niet over de organische stof !

  En is de bio markt blij met jullie als we allemaal bio worden ?

  "Goed dat u naar eigen voedselvoorziening" Deze opmerking is voor uw rekening, ik produceer ook voor export en vindt het ook prima dat er koffie, chocolade & diesel beschikbaar is in Nederland

 • Bertus Buizer

  @René de Jong, De organische stof voorziening gebeurt in de biologische akkerbouw met gewasresten, groene compost en (dierlijke) mest. Biologische poststalmest is strorijk en heeft vaak de voorkeur.

  Maaimeststoffen (van eigen bedrijf) - voor onder meer de mineralen kringloop - komen ook steeds meer in zwang. In Noord-Groningen ken ik een biologische akkerbouwbedrijf (Horaholm) met winterpeen, tulpen, pootaardappelen, pompoenen, glutenvrije-haver, bladrammenaszaad, klavers en groenbemesters in het bouwplan, dat inmiddels al 10 jaar helemaal zonder input van dierlijke werkt ! Dankzij ook de eigen maaimeststoffen. En dat tot grote tevredenheid van de betreffende ondernemers. Een bijzonder mooi voorbeeld ook van veel eigen en knap (onder-)zoekwerk. Want de achterstand van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van biologische landbouw ten opzichte van de gangbare landbouw is heel groot.

  Verder ken ik een biologisch akkerbouwer in de Noordoostpolder die al sinds 2008 met maaimeststoffen werkt. Hij noemt die een weldaad voor de bodem.

  De informatie en ervaringen van deze bedrijven kunt u lezen op de pagina's 12 en 13 van de brochure "Maaimeststoffen in bedrijfs- en ketenverband - Plantaardige meststoffen in de praktijk" (Louis Bolk Instituut, 2015). Zie (open URL): bit.ly/3cG7Itj

 • René de jong

  @heer Buizer, mms maaimeststoffen worden geteelt op één perceel en gebruikt op een ander perceel.
  Het is dus net als compost verschraling elders, en ook hier is J.W. Erisman voor nodig met een duur rapport en de cirkel is weer rond.
  Die kringloop snap ik wel; rapport met vraag om rapport met vragen.....

  Bio akkerbouw bestaat niet zelfstandig.

 • Bertus Buizer

  @René de Jong, Maaimeststoffen worden ook op hetzelfde perceel geteeld voor het biologische gewas in hetzelfde jaar op dat perceel. Maar ook als die naar een ander perceel gaan, blijven ze binnen het bedrijf en heet dat kringloop.

  De grote en serieuse lek in de kringlopen, zijn de poep van mensen. Dat geldt ook voor de gangbare landbouw.

  De gangbare akkerbouw en veehouderij hebben daarnaast een nog veel groter probleem wat betreft de kringloop. Zij gebruiken externe input zoals kunstmest en veevoer, met veel schadelijke gevolgen voor klimaat, ecosystemen, kleine boeren en gezondheid (residuen van chemische pesticiden en zware metalen). De benutting van die externe input is niet efficiënt. Een groot deel van de mineralen daaruit verdwijnt onbenut via inspoeling en afspoeling en leidt op die manier tot eutrofiëring, een groot probleem voor onder meer waterecosystemen en marine biodiversiteit. En residuen van chemische pesticiden tasten de gezondheid van bodemleven, waterleven, mens, dier en biodiversiteit aan. Om de schade daarvan te beperken (waterzuivering, zorg, medicijnen, etc) zijn ook allemaal externe inputs nodig....

 • René de jong

  @heer Buizer ik bedenk t zelf niet:
  Citaat uit rapport;
  "Maaimeststoffen (MMS) zijn gewassen die worden gemaaid en vervolgens als plantaardige meststof worden ingezet op een ander perceel dan waar ze geteeld zijn. Vaak worden hiervoor vlinderbloemige gewassen gebruikt: grasklaver, luzerne. Deze kunnen met behulp van bacteriën
  in hun wortelknolletjes stikstof"

  Verderop staat dat de aanvoer van stikstof kan worden teruggebracht, ja nogal wiedes als je dubbele hectaren nodig bent voor één teelt.

  Uit het rapport van subsidie slurper LouisBolk J.W Erisman met vragen voor een vervolg rapport....

 • Bertus Buizer

  @René de jong, Nogmaals, maaimeststoffen worden ook op hetzelfde perceel geteeld. Dat weet ik van de betreffende ondernemers. En ook als ze op een ander perceel komen, heet het nog altijd kringloop.

  U ontwijkt in uw reactie trouwens handig en opvallend de grotere kringloopproblemen van de gangbare akkerbouw- en veehouderijbedrijven en de subsidies die zij (net als u?) jaarlijks ontvangen. Zonder die subsidies zouden er waarschijnlijk veel minder grotere landbouwbedrijven zijn.

  Ik laat het hier voorlopig even bij.

 • kleine boer

  bertus de niet gangbare ontvangen geen subsidie?

 • René de jong

  @heer Buizer, de gangbare meststoffen kringloop is juist beter voor mekaar omdat er intensieve en extensieve bedrijven zijn .
  Zou dit niet durven ontwijken en ook niet weten waarom.

  Ik snap juist niet waarom ze juist dat willen doorbreken, we hebben nl al een mestwet die aan grond is gebonden.
  Alle bedrijven ggb betekent akkerbouw zonder mest.....

  Wij krijgen wat BTR ja dat klopt, net als veel anderen.

Laad alle reacties (55)

Of registreer je om te kunnen reageren.