Home

Nieuws 9 reacties

Schouten: geen schot om veehouderij

Extern salderen is voorlopig nog niet mogelijk.

Maar als het na de zomer wel mogelijk wordt, zal er geen schot om de veehouderij worden geplaatst om te voorkomen dat stikstofruimte weglekt naar buiten de landbouw. In een toelichting op het stikstofpakket, dat het kabinet vrijdag 24 april bekend maakte, zegt landbouwminister Carola Schouten: “Er komen geen schotten tussen ammoniak en stikstofoxiden.”

De minister verwijst daarbij naar eerdere maatregelen waarbij voermaatregelen werden ingeboekt om de woningbouw op gang te houden en een aantal infrastructurele werken te kunnen uitvoeren. Desalniettemin wil Schouten voorkomen dat er een ‘ongerichte opkoop’ zal plaatshebben. Het zijn de provincies die daarop moeten toezien. Maar de minister wil nadrukkelijk de vinger aan de pols houden en desnoods ingrijpen als het niet goed loopt. De minister maakte duidelijk dat het haar moeite kost om de provincies te overtuigen en dat de provincies het onderling niet altijd eens zijn.

Lees ook: € 1,8 miljard voor stikstofluwe landbouw

Extern salderen

Bij extern salderen koopt een bedrijf stikstofruimte van een ander bedrijf. De stikstofruimte wordt voor een deel afgeroomd. In afspraken met de provincies is vastgelegd dat de provincies een tussenrol vervullen, waarbij de kopende partij zich moet melden. Vervolgens wordt via vergunningverlening gezekerd dat niet met de stikstofruimte wordt gespeculeerd. Daarnaast zijn overlegmomenten en evaluaties ingebouwd om tijdig te kunnen ingrijpen als het misloopt met extern salderen.

Coronavirus

De minister gaf aan dat het kabinet in verband met de ontwikkelingen rond het coronavirus overwogen heeft om het stikstofpakket niet nu al te presenteren. Schouten: “Corona heeft de wereld op de kop gezet. Maar we willen niet dat stikstof straks de belemmerende factor wordt als de economie weer op gang komt.” De minister zegt dat ze gaat kijken in welke mate de coronacrisis effect heeft op de stikstofneerslag en of dat op enige manier kan worden ingezet voor tijdelijke projecten.

Ook voor jonge boeren biedt dit een mooie toekomst

Kritiek

Het pakket levert vanuit verschillende kanten (LTO, Landbouw Collectief, Mobilisation for the Environment, Greenpeace) kritische tot zeer kritische reacties op. Op de vraag of de minister verwacht dat boeren nu weer naar het Malieveld komen, zegt ze dat de tijden veranderd zijn. “We zien veel zaken nu in een ander perspectief. Veel boeren vragen om duidelijkheid, dat willen we nu zoveel mogelijk bieden. Boeren willen perspectief, vooruitkijken. In dit pakket zitten veel dingen die boeren vooruit kunnen brengen. Ook voor jonge boeren biedt dit een mooie toekomst.”

Gesprekken met Europese Commissie

Het is niet bij de minister opgekomen om in Brussel te bepleiten om de uitvoering van de Vogel- en Habitatrichtlijn in tijden van corona even stil te zetten, met het doel de economie te ondersteunen. Zij heeft wel gesprekken gevoerd met de Europese Commissie over de mogelijkheden het natuurbeleid aan te passen. “Maar in Brussel zegt de commissie tegen ons: laat eerst maar eens zien dat het beter gaat met de natuur, voordat we daarover praten.” De minister hoopt met dit pakket ook in Brussel te kunnen laten zien dat het Nederland menens is om de natuur te verbeteren. Zelfs als dit pakket zijn werk doet als begroot, zal in 2030 nog de helft van de kwetsbare gebieden een te zware stikstofbelasting ondervinden. “We moeten kijken naar de haalbaarheid van de doelen in natuurgebieden”, aldus Schouten.

CO2-reductie

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) maakte vrijdag een pakket aan maatregelen bekend om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Wiebes had gehoopt dat er meer win-winsituaties zouden zijn waarbij zowel stikstof- en CO2-winst te boeken was. “De verwevenheid van het stikstof- en het CO2-pakket is er vanaf het begin geweest. Maar we hebben het synergie-effect groter verondersteld, dan het bleek te zijn”, aldus de landbouwminister.

Lees ook: Veel kritiek op stikstofplan kabinet

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Ammoniak en NO2 mag je op wetenschappelijke basis nooit aan elkaar gelijk stellen. Dus daar zal nog wel enige reden tot rechtsgang liggen.

 • Mtswi

  Altijd zeiken ze dat het niet mag van Brussel en nu hoeven ze zich opeens niet aan de spelregels van Brussel te houden. NH3 EN Nox mogen toch niet uitgewisseld worden?

 • Henk.visscher

  de wereld is verrot, als de bevolking niet in opstand komt tegen de elite en politici dan moet ze het ook maar voelen, we zitten binnen 10 jaar in de grootste economische crisis ooit, we hebben geen bestuurders meer met algemene kennis.

 • EL

  De landbouw die ook Co2 opneemt de nek omdraaien, daarmee gaan de overheid de wereld niet redden.

 • kanaal

  nox groeit en wij compenseren, wat een mens.

 • Kelholt

  Minister Schouten zegt: "Maar in Brussel zegt de commissie tegen ons: laat eerst maar eens zien dat het beter gaat met de natuur, voordat we daarover praten.”
  Nederland laat in Brussel al zien dat het zeer goed gaat met de natuur middels de Standaard Data Formulieren. (Kop 'm maar weer in @René de Jong met de rapportcijfers.)
  Dus OF de minister liegt tegen Brussel OF ze liegt in Den Haag.

 • ghsmale

  Bij het fosfaat circus werd elke sectoren apart gehouden ook al zat het onder het plafon,nu ze willen bouwen staan de boeren in de weg.
  Het is nu wel duidelijk; dit is het volgende actie punt van het boer reductieplan.

 • agratax(1)

  We verdedigen ons graag met in onze ogen steekhoudende argumenten, die door de Natuur aanbidders worden afgedaan als "dom en uit de tijd en die leiden naar de afgrond". Waarom niet eens het voorbeeld van de huidige crisis aangrijpen "Geen medische hulpmiddelen en medicijnen voldoende voorradig". De reden is duidelijk De Goedkoopste is leverancier en laat dat nu juist een ver weg land zijn met niet of nauwelijks bescherming van arbeiders en milieu. Voor voedsel productie is Nederland bereid hetzelfde beleid te voeren, tot er zich weer eens een mondiale crisis voor doet en naast bovengenoemde goederen ook voedsel tot een te kort artikel is verworden. Nee er zal geen milieu activist op staan en de ware reden van de achteruitgang van de natuur benoemen. Het te grote aantal mensen op onze planeet. Het gaat niet over "Kunnen we ze te eten geven" maar over "Kunnen ze op een evenwichtige wijze met de flora en fauna samen de aarde bevolken".

 • m.de.vries3

  Zolang Schouten het niet goed maakt met het antisemitisme tegen Israel(etiketering van made uit Israel) komt er niets van terecht. Wil zij de mega crisis nog verder laten escaleren????? Boeren sla massaal alarm hierover want minister Schouten weet het heeeeeel goed.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.