Home

Nieuws

Kort coronanieuws: fretten gevoelig voor Covid-19

Een selectie van korte agrarische berichten over corona in binnen- en buitenland van dinsdag 14 april.

Fretten gevoelig voor coronavirus Covid-19

Varkens en kippen zijn ook in laboratoriumomstandigheden niet gevoelig voor het coronavirus Covid-19. Fretten zijn dat wel. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse Friedrich Loeffler Instituut. In het onderzoek werden 9 varkens, 17 kippen en 9 fretten via de neus geïnfecteerd met Covid-19. De gevoeligheid van fretten voor het virus is volgens de onderzoekers een belangrijke vondst, omdat deze diersoort ingezet kan worden bij de ontwikkeling van een vaccin tegen het virus. Fretten blijken een vergelijkbare ontwikkeling van luchtweginfecties te hebben als mensen. De fretten in het onderzoek bleken vrij eenvoudig besmet te raken met het virus, waarna het virus zich ging vermeerderen in de dieren. De fretten konden ook andere dieren infecteren. De dieren vertoonden zelf geen verschijnselen van het coronavirus. In het onderzoek werden ook vleermuizen getest. Deze dieren bleken besmet te raken, maar konden het virus niet overdragen naar andere dieren.

McCain draait fritesproductie in VK terug

Fritesfabrikant McCain Foods gaat de productie in minstens 1 van haar fabrieken in het Verenigd Koninkrijk (VK) terugdraaien. McCain Foods is de grootste fabrikant van diepvries aardappelproducten in het VK met 4 grote fabrieken waarvan die in Whittlesey nu grotendeels stil komt te liggen. “De afzet van onze producten in de supermarkten en andere winkels blijft in het hele land op een hoog peil maar door de sluiting van de horeca liep de totale omzet terug. Om daarop te reageren schalen we de productie terug om het aanbod aan te passen aan de vraag. Met deze tijdelijke maatregelen hopen we de toekomst van ons bedrijf en daarmee de banen van onze werknemers ook op langere termijn veilig te stellen”, zegt een woordvoerder. McCain Foods zal de lonen van de op non-actief gestelde werknemers voorlopig doorbetalen.

Telefonisch studieadvies voor agrarische opleidingen

Het Zone.college met 9 vestigingen voor agrarische opleidingen in Overijssel en Gelderland en Overijssel gaat de komende weken telefonisch studieadvies geven. Daarvoor organiseren de opleidingen Veehouderij en Groen, grond & infra (loonwerk) kleinschalige voorlichtingsactiviteiten voor potentiële mbo-studenten: het telefoongesprek met een docent. Studenten met vragen over een van de opleidingen kunnen zich via een speciaal formulier op de website aanmelden voor een telefonisch gesprek met een voorlichter van de mbo-opleiding. De groene onderwijsinstelling wil potentiële mbo-studenten zo de mogelijkheid bieden om hun vragen over een mbo-opleiding te blijven stellen en zo helpen bij hun studiekeuze, ondanks de coronacrisis.

Zone.college organiseert normaal gesproken in deze periode verschillende voorlichtingsactiviteiten en meeloopdagen om daarmee potentiële mbo-studenten te helpen bij hun studiekeuze. Vanwege de coronacrisis zijn deze activiteiten geschrapt. Oriëntatie op een vervolgopleiding gebeurt nu voornamelijk online.

Veel vraag naar ‘corona-module’ Van Hall Larenstein

De onderwijsmodule ‘Een waarheid als een koe’ van Hogeschool Van Hall Larenstein is momenteel bijzonder in trek bij veel scholen in heel Nederland. De hogeschool ondersteunt havo en vwo-scholen landelijk met verschillende NLT-modules voor het vak Natuur Leven en Technologie ter verrijking van het onderwijsprogramma met actuele thema’s en ter voorbereiding op het hoger onderwijs. Vanwege de coronacrisis is de module ‘Een waarheid als een koe’ populair omdat het over dierziekten gaat, waarbij ook de overdracht van deze ziekten op mensen besproken wordt, hetgeen naadloos aansluit op het onderwerp Covid-19.

Mart Mojet, docent aan het RSG Magister Alvinus in Sneek, is erg enthousiast over de module. “Vanwege de corona crisis gooi ik mijn programma om en ga ik komende periode de module ‘Een waarheid als een koe’ geven in havo-4 en vwo-5. De module geeft een ijzersterke uitleg van wat ons allemaal nu overkomt. Het biedt meteen een platform om met leerlingen te praten over wat ze bezig houdt. De module leent zich ook heel goed voor afstandsonderwijs.” Mojet heeft het idee om juist nu de module aan te bieden gedeeld met meer dan 200 middelbare scholen in Nederland. Meer dan 70 scholen reageerden enthousiast en bij veel scholen staat de module intussen op het onderwijsprogramma, aldus Hogeschool Van Hall Larenstein.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Gecombineerde opgave invullen in coronatijd
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.