Home

Nieuws 13 reacties

Kamer: stikstofwinst door corona niet inboeken

Er komt geen onderzoek naar de manier waarop de verminderde stikstofuitstoot als gevolg van afgenomen luchtvaart, scheepvaart en verkeer kan worden ingeboekt als stikstofwinst om de economie te herstellen, de maximumsnelheid te verhogen en de woningbouw te versnellen.

De Tweede Kamer verwierp woensdagavond in grote meerderheid een motie van Forum voor Democratie van die strekking. Thierry Baudet (Forum voor Democratie) kreeg voor zijn motie alleen de steun van het lid Van Haga en de fractie van de PVV.

Verlaagde stikstofuitstoot

Premier Mark Rutte zei in het debat dat de verlaagde stikstofuitstoot door de coronacrisis niet kan worden ingezet voor iets naders. “Het bad stroomt zo over qua stikstof dat je op dat moment gewoon gehouden bent om dat te accepteren als een meevaller bij een heel groot probleem. Je kunt dat niet inzetten voor iets anders.”

Volgens Baudet is er geen sprake van een overstromend bad. “Je zou zo kunnen zeggen: jongens, we stellen die verlaging van de maximumsnelheid nog een jaartje uit en gaan toch nog een jaartje op normale snelheid autorijden in plaats van met een slakkengangetje.”

Er is nog steeds heel veel natuurherstel nodig vanwege eerdere schade, helaas

Volgens Rutte zit het anders. Er moeten maatregelen worden genomen om de te hoge stikstofuitstoot te verminderen en tegelijk moet de stikstofdeken verminderen. Hij zei dat de ruimte die nu met de coronacrisis ontstaat helaas niet weer kan worden ingezet voor nieuwe ruimte. “Er is nog steeds heel veel natuurherstel nodig vanwege eerdere schade, helaas.”

Geen overvolle stallen

In antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren in het debat over het coronavirus zei premier Rutte dat er op dit moment geen sprake is van overbevolking van stallen in de Nederlandse stallen. “Zolang de slachthuizen kunnen blijven draaien, wordt de problematiek van overvolle stallen zoveel mogelijk voorkomen”, aldus Rutte, die eraan toevoegde dat sectoren die hun vraag gedeeltelijk zien wegvallen zelf ook maatregelen nemen.

“Zo heeft een aantal bedrijven in de pluimvee- en de eendensector zelf besloten tijdelijk geen nieuwe productieronde op te starten. De kalversector importeert op dit moment minder kalveren. En de minister van LNV, mevrouw Schouten, blijft in overleg met de sectoren om de situatie nauwlettend te volgen.”

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • deB.

  Natuurlijk niet, ze moeten de agrarische sector te grazen nemen.

  Een ding weten ze nu wel, waar de echte vervuiling zit, die staat nu stil, of aan de grond, terwijl wij als sector doordraaien.

  Maar het valse spel gaat onverminderd, maar nu ook onverhinderd door... Want ze hebben ons alweer klein. Alle trekker optochtjes voor ten spijt en voor NIETS

 • @123

  We hadden van Rutte ook niet wat anders verwacht,gewoon doorgaan met het vieze stikstofspelletje.

 • Zuperboer

  Het zal toch niet gebeuren dat het RIVM op dit moment bv. de meetapparatuur heeft afgeschakeld? Wie houdt er zicht op deze situatie. Rutte en Schouten komen overal handig mee weg tot nu toe. En het cordon sanitaire van Wilders is probleemloos ook verlegd naar Baudet. Je kunt het eens zijn of niet met de beide laatste heren, maar het is een democratie onwaardig om mensen stelselmatig te negeren.

 • veldzicht

  Volgend jaar nieuwe verkiezingen,wat telt zwaarder?Dat handje vol boeren met hun varkens kippen en koeienstallen ,of huizenbouw,wegenaanleg ,vlieg en autoverkeer en de milieubeweging waarvoor bijna de hele politiek buigt als een knipmes.Het antwoord laat zich wel raden.Na de trekker protestacties hebben ze wat toegegeven maar dat geeft Rutten &consorten een volgend jaar wel weer weg als er wat te onderhandelen valt.

 • ENDE902

  In een intervieuw op de tv heb ik Jeroen van Maanen een keer horen zeggen dat de gesprekken met de heer Rutte en mevrouw Schouten er nogal amicaal aan toegingen. Ik kreeg toen al het idee, dat de beide bewindslieden het Landbouw Collectief niet serieus namen en deze gesprekken alleen tot doel hadden om de indruk te geven, dat het LC een gesprekspartner is. Het LC wilde constructief met de beide bewindslieden praten, maar bij de quasi serieuse opstelling van Rutte en Schouten moesten de gesprekken wel stranden in zinloosheid.

 • @123

  Het CDA kwam bij de vorige verkiezingen nog trots met een filmpje uit de gemeente waar de meeste CDA stemmers waren ,nou volgend voorjaar kunnen ze er weg blijven ,er stemt daar geen hond meer op het CDA.

 • veldzicht

  In ieder geval was Laura Bromet (Gr.L.) zeer tevreden met de gang van zaken rond het stikstof debat,ze kon zich in veel punten vinden in waar haar partij voor staat in verband met de milieu-doelstellingen las ik in het A.D.Dat zegt volgens mij wel genoeg hoe die boeren weer worden gepiepeld door de politiek.

 • glaasje

  Hr. Rutten en mw. Schouten moeten die natuur clubjes is flink toespreken over de chaos in de bossen.Ze krijgen er flink voor betaald. Laten ze eerst eens beginnen met al dat dode hout /bomen uit de bossen te halen. Wat een bende. Onkruid eruit trekken. Daar gaat de natuur van kapot, niet van stikstof. geef de natuur eens wat mest vol wormen. . Ook goed voor de dieren/ vogels die er leven.

 • vandenbrandcv1

  Geen onderzoek, dan is de nood kennelijk niet hoog

 • string

  Rutte en zijn kabinet, zijn de wolf in schaapskleren. Rutte is zo glad als een aal, hij geeft nooit een eenduidig antwoord op een vraag. Ook komt zijn kabinet nooit een belofte 'echt' na. De leiders laten ons, het volk, lijden. Minder vlees eten in het kader van 'duurzaamheid', en wel bomen in canada kapen en hier in een biomassa stoppen ook 'duurzaam'. Het hele beleid klopt van geen kant, het neemt angst aan jagende vormen aan.

 • Peerke1

  Bij de brand in Deurne 800 ha verbrandt. Helaas geen brandmuren annex brandgangen.

 • kleine boer

  Peerke1 en geen wake door dierenvrienden ....

 • Gat

  Voor CO2 willen ze de verminderde uitstoot wel meetellen voor urgenda.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.