Home

Nieuws 1 reactie

Foodwatch start actie tegen Bayer, BASF, Syngenta

Zelfbenoemde voedselwaakhond Foodwatch begint een petitie tegen producenten van gewasbeschermingsmiddelen.

Syngenta, BASF en Bayer worden door Foodwatch en achterban bestookt met e-mails over het gebruik en verkoop van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Vrijdag 17 april waren er al meer dan 7.000 mensen die de actie steunden.

‘Gifboemerang’: niet toegelaten middelen toch op bord

Foodwatch hekelt dat de producenten in Europa niet toegelaten chemische middelen verkopen naar boeren in landen elders op de wereld. Deze producten, vooral uit de zuidelijke delen van de wereld, komen via de import van voedsel alsnog op de Europese markt en dus op het bord van Europese burgers.

Foodwatch spreekt van een ‘gifboemerang’. Foodwatch richt de pijlen op de drie bedrijven omdat ze simpelweg het grootste deel van de productie op zich nemen.

‘200.000 sterfgevallen door ziektes door pesticiden’

In de e-mails die Foodwatch stuurt naar de producenten, vragen de sympathisanten de producenten om te stoppen met de productie en verkoop van middelen die in de EU niet zijn toegelaten. Ook de Europese Commissie kan een dergelijke oproep verwachten.

Foodwatch stelt dat jaarlijks 200.000 mensen overlijden aan ziektes die veroorzaakt worden door pesticiden, op basis van cijfers van de Verenigde Naties.

De campagne is gestart in Nederland, Frankrijk en Duitsland.

De Nederlandse belangenorganisatie voor de producenten van gewasbeschermingsmiddelen, Nefyto, weet dat de betreffende bedrijven zich momenteel beraden op een reactie op de nieuwe campagne van Foodwatch.

Eén reactie

 • Kelholt

  Foodwatch stelt dat jaarlijks 200.000 mensen overlijden aan ziektes die veroorzaakt worden door pesticiden, op basis van cijfers van de Verenigde Naties.
  De Verenigde Naties zegt ook het volgende:
  An estimated 821 million people in the world suffered from hunger in 2018. If nothing changes, the immense challenge of achieving the Zero Hunger Target by 2030 will not be achieved.

  Dus als we die 200.000 sterfgevallen willen terugbrengen naar nul dan stijgt de 821 miljoen naar één miljard honger lijdende mensen?
  Wat een dilemma.

Of registreer je om te kunnen reageren.