Home

Nieuws 15 reacties

Brabant diep door het stof voor opkoop veehouderijen

Provincie Noord-Brabant gaat door het stof voor de aankoop van veehouderijen in andere provincies. Ze bieden hun ‘welgemeende excuses’ aan aan provinciebesturen voor hun handelen.

Dat blijkt uit een brief van Gedeputeerde Staten van Brabant aan alle provincies. Toch gaat de brief van zes kantjes vooral in op de reden waarom Brabant vindt dat ze niet anders konden dan een viertal veehouderijen elders op te kopen.

Stikstofruimte verwerven via andere provincies

Noord-Brabant raakte een open zenuw bij de elf overige provincies door veehouderijen in Zeeland, Noord-Holland en Drenthe aan te kopen. Op die manier verwierf men stikstofruimte om het Logistiek Park Moerdijk (LPM) te kunnen realiseren. Het gaat om in totaal zes veehouderijen, waarvan vier buiten Brabant.

‘Ongepast en oncollegiaal’

Volgens de Drentse gedeputeerde Henk Jumelet was het een ongepaste en oncollegiale actie van Brabant. Voor Jumelet is het echte pijnpunt nog niet eens zozeer dát het gebeurd is, maar dat Brabant er met geen woord over gerept heeft. In een poging de kou uit de lucht te halen, kwam de provincie Noord-Brabant woensdagmiddag 1 april met een uitleg- en excusesbrief.

In de brief stelt Brabant de ophef te betreuren, maar ook dat ze eigenlijk min of meer gedwongen waren omdat ze binnen 26 weken invulling moesten geven aan de eis van de Raad van State om ‘het geconstateerde gebrek’ van de vergunning voor het LPM te herstellen. De enige optie daarvoor was stikstofruimte verwerven.

Aangekochte stikstofruimte die overblijft

Als een mea culpa aan de drie betrokken provincies zegt Brabant toe ‘om alle aangekochte stikstofruimte die wij niet nodig hebben voor de ontwikkeling van LPM (90% of meer) ten gunste te laten komen van publieke doelen van de betrokken provincies.’ Brabant zegt hiermee te willen bijdragen aan het oplossen van de stikstofproblematiek in deze provincies.


Volgens Brabant was er voor het LPM – met een stikstofdepositie over vrijwel geheel Nederland – niet aan te ontkomen om ‘op strategisch gekozen locaties verspreid over geheel Nederland’ veehouderijen op te kopen.

Provincies gezamenlijk verder in stikstofdossier

Een woordvoerder van het IPO laat weten dat er koortsachtig overleg is geweest met alle twaalf provincies. De provincies hebben volgens de woordvoerder besloten gezamenlijk verder te gaan in het stikstofdossier. Blijkbaar zijn met de excuses van Brabant en de – waarschijnlijke – eenmaligheid van de grensoverschrijdende stikstofaankoop de plooien glad gestreken. Op korte termijn zal het IPO een en ander verder toelichten in een brief.

Laatste reacties

 • fietskip

  Wat ik de provincie zeer kwalijk neem is dat vanwege een te hoge stikstofproductie (vind de provincie dan) bij de boeren, de boeren binnen een klein gebied hun staldering en dergelijke moeten verwerven van de provincie. En de provincie zelf mag schijnbaar door heel Nederland gaan shoppen voor stikstof!!!!!!

 • boerderij12

  dit gaat toch helemaal nergens meer over deze man is ook nog voorzitter havenschap moerdijk, belangen verstrengeling?(erik van merrienboer)

 • Alco

  Hele slechte 1 april grap

 • Vhouder

  het is gewoon tuig

 • Mbmb

  Diep door het stof, laat me niet lachen, Opportunisten eerste klas, de boeren de provincie uitjagen en ondertussen de stikstofproducerende industrie
  vergroten met stikstof van boeren uit andere provincies. Kan het nog slechter, bestuurders van noord Brabant?

 • husky

  Zeker geen diep door het stof, tenminste heb niks vernomen van ontslag van bepaalde personen.

 • agratax(1)

  Dit excuus zou ik nooit accepteren. Wie heft he tlef om op 1 april excuus te maken voor een dergelijk handelen. Straks nog roepen dat excuus oh ja "Een 1 april grap" we hebben nog wat veebedrijven doen verdwijnen buiten Noord Brabant.

 • drikhend

  Ze willen toch minder stikstof in hun provincie . Nu wordt het dus alleen maar meer . Het de handel en wandel van alle overheids instanties wordt als maar ongeloofwaardiger . En Brabant laat dat nu zien dat het niet te doen is om stikstof verminderen . Maar industrie gebieden laten groeien . Opkopen en uit de markt nemen is geloofwaardiger dan dit verhaal . Maar de brutale hebben de halve wereld en de rest pakken ze er gewoon erbij . Het is geen crisis maar machtsstrijd . Als je dan zelf mee de regels kunt maken en je ook nog op deze markt gaat handelen kun je wel invullen wie de verliezende partij wordt .

 • Sjefo

  Nauwelijks een zo goed geregisseerd dossier meegemaakt in de Nederlandse politiek, boeren zijn de enige sector die al jaren verplicht zijn bij de vergunning verlening ammoniak onder vergunning te hebben, (let wel landbouw is echt de enige sector)
  Vervolgens benoemen ze een aantal NB gebieden koppelen daar een onrealistische en onhaalbare depositie norm aan , maken vervolgens afspraken met Brussel en Vollenbroek en RvS lossen het op.
  En Schouten en consorten saneren op de meest goedkopen manier en niet alleen in geld uitgedrukt maar ook terwijl de hele wereld gebukt gaat onder de vreselijke corona epidemie een hele sector.
  Ik loop al wat jaren mee maar een zo goedkope minister (ramp voor de agrarisch sector) heb ik nog nooit meegemaakt !

 • egbert

  Goede 1 april grap stikstof van ver zet totaal geen zoden aan de dijk als je het rekenmodel snapt.

 • nvanrooij1

  Belachelijk beleid in Brabant.
  Eerst dwingen ze de boeren vervroegd te investeren in emissiereducerende maatregelen omdat het zo slecht gaat met de natuur.
  Zelf voegen ze stikstof toe middels het LPM . Ze halen de compensatie buiten de provincie waardoor de belasting in Brabant per saldo verhoogd wordt.
  Nu blijkt ook nog dat ze maar 10% (na afroming van de 30% voor de natuur) nodig hebben. Waarom dan buiten de provincie gekocht , dat hadden ze met de Brabantse bedrijven wellicht ook kunnen halen en dan was er geen duur belastinggeld nodig geweest en was er geen commotie geweest.
  Het blijft wanbeleid.

 • Gradje 1966

  Het word tijd dat Brabant de bedrijven in Brabant op koopt die er mee op willen houden en ook stalderen op kopen van oude stallen en slopen net als de boeren
  moeten

 • bankivahoen

  Zo is het Gradje, dan komt er ruimte voor de blijvers en kunnen boeren zonder opvolger op een nette manier hun bedrijf stoppen. Waar blijven de regels die dat mogelijk maken? En maar praten en praten, toon eens daadkracht beste politici.

 • farmerbn

  Mijn oude schoolvriend uit Noord Holland zei altijd dat wij Brabanders huichelaars , zwendelaars en dronkaards waren. Ik denk dat hij gelijk had.

 • johan@mobilisation.nl

  Ik snap de hele heisa niet zo goed muv dat emissieruimte van landbouw naar verkeer/logistiek gaat.
  Komisch is wel dat dit juridisch dus helemaal niet kan.....
  Brabant geeft zo een kado aan andere provincies, waarom zijn die daar niet blij mee?

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.