Home

Nieuws 5 reacties

Rechter: boeren hadden gewasschade door waterschap

Boeren in Flevoland hebben in hoger beroep gelijk gekregen in een zaak die ze hadden aangespannen tegen het waterschap Zuiderzeeland.

Dat gelijk komt na 17 jaar, want de zaak gaat om het handelen van het waterschap na een heftige regenbui op 2 juni 2003. Volgens de boeren hadden ze schade aan hun gewassen omdat hun percelen (te) lang onder water stonden. In hoger beroep krijgen de boeren gelijk. De rechter oordeelt dat het waterschap de schotten uit de Leemtocht had moeten verwijderen, om de bui van plaatselijk meer dan 100 millimeter weg te kunnen laten lopen.

Plotse hoosbui

Het waterschap had de schotten in de duiker die dag niet verwijderd omdat het naar eigen zeggen was overvallen door de plotse hoosbui.

In 2013 kwam de zaak ook al voor de rechter. In de tussentijd hebben verschillende deskundigen hun licht laten schijnen over de zaak. De rechter ging mee in het oordeel van de gewasschade-expert dat de boeren inderdaad schade hadden en dat dit een rechtstreeks gevolg is van de aanwezigheid van de schotten in de duikers. Hoe hoog de schadevergoeding wordt, moet in een volgende procedure besloten worden.

Laatste reacties

 • Kelholt

  "De zaak gaat om het handelen van het waterschap na een heftige regenbui op 2 juni 2003."

  "In 2013 kwam de zaak ook al voor de rechter."

  En nu in 2020 eindelijk een uitspraak. Hoera!

  Het Waterschap gaat waarschijnlijk in hoger beroep en over 7 jaar een definitieve uitspraak. Dan nog 1 jaar wachten op de schadevergoeding en dan na 25 jaar eindelijk je recht en je geld!

 • Peerke1

  Ondertussen vliegen de waterschapslasten omhoog en betalen wij de schade zelf. Sigaar uit eigen doos noemen ze dat. Leuk Kerst cadeautje.

 • kraats

  Ik ben een jonge boer; paar jaar geleden bedrijf overgenomen. Weet je wat ik graag zou willen ?
  "ik zou het nog zo graag mee willen maken ...
  ... dat die schade betaald wordt".

  Wat een schijtzaak. Dat zijn nou typisch ambtenaren; ze hoeven het zelf niet te betalen, dus rekken, rekken rekken. Ook de rechtelijke macht, wie verzint het om 17 jaar over zo'n zaak doen ...

 • jolanda

  fantastisch wij hadden forse waterschade in 2016 door nalatigheid van waterschap. door hun machtige positie kan en durft niemand een zaak aan te spannen.

 • Vhouder

  weer een voorbeeld van onbetrouwbare overheid

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.