Home

Nieuws 6 reacties

Schouten wil slacht hoogdrachtige dieren verbieden

Landbouwminister Carola Schouten wil het slachten van hoogdrachtige dieren tegengaan. Ze komt daarom met een ontwerpbesluit dat de handel in zeugen en runderen in het laatste trimester van de dracht verbiedt.

Voor het geval van noodslacht of wanneer dieren zijn besmet met een dierziekte die ernstige gevolgen kan hebben voor dier- of volksgezondheid, komt een uitzondering.

Regeling pas van kracht als NVWA kan handhaven

Voor handhavers van inspectiedienst NVWA is het nu nog lastig om te bepalen in welke fase van de dracht een dier is. De NVWA heeft daarom ook aangegeven dat er te weinig praktisch toepasbare parameters zijn om de regeling te handhaven. Schouten laat daarom onderzoek doen bij kennisinstellingen naar bruikbare parameters.

De regeling gaat pas van kracht als toezichthouders de regeling ook kunnen handhaven en er dus voldoende praktische parameters zijn om de lengte van de dracht van een dier te bepalen.

Laatste reacties

 • Kelholt

  @Mariska Vermaas heb jij voor mij cijfers van het aantal hoogdrachtige dieren dat jaarlijks wordt geslacht? Exclusief noodslacht natuurlijk.

  Het lijkt mij namelijk weer een maatregel voor de bühne.

 • veldzicht

  En welke boer laat een hoog drachtige koe slachten.?Een enkele keer gebeurt het dat ze dachten dat die koe niet drachtig was en bij slacht blijkt dat dat ze wel drachtig was,maar dan was het geen opzet.

 • tvanleeuwen

  Vervoer van drachtige dieren is al verboden

 • Alco

  Zo is het @veldzicht.
  En daarbij wat @kelholt schrijft, blijft er niets over.

 • Jkieft

  Wat een wasenneus. Het op transport zetten van een hoog drachtig dier richting het slachthuis is al verboden. Dat maakt het in de praktijk al verboden.
  Ik weet niet wat ze hier mee denkt te bereiken.

 • w bak

  Verkiezingen zijn in aantocht. Dan komt Carola weer met een proef ballonnetje. Een boer laat geen hoogdrachtig dier slachten...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.