Home

[Missing text /esp/article/type/news for nl] 5 [Missing text /esp/article/comments for nl][Missing text /esp/article/authorbar/updated for nl]30 jan 2020

Schouten: binnen twee weken duidelijkheid over uitkoopregeling

Landbouwminister Carola Schouten verwacht binnen twee weken duidelijkheid te kunnen geven over de uitkoopregeling van veehouderijen in het kader van de stikstofproblematiek.

Dat zegt ze na afloop van een gesprek dat ze samen met premier Mark Rutte bij Radio Kootwijk voerde met boeren en natuurorganisaties over het stikstofbeleid.

Rutte en Schouten tijdens hun bezoek aan het natuurgebied op de Veluwe. Boeren en natuurorganisaties spreken net als de bewindslieden van een goed gesprek. - Foto: ANP
Rutte en Schouten tijdens hun bezoek aan het natuurgebied op de Veluwe. Boeren en natuurorganisaties spreken net als de bewindslieden van een goed gesprek. - Foto: ANP

Concrete maatregelen niet besproken

Concrete maatregelen zijn bij het overleg niet besproken. Hoewel de druk toeneemt om snel met maatregelen en duidelijkheid te komen, benadrukt Schouten dat dit geen dossier is waarin een groot akkoord wordt gesloten, maar een dossier van ‘stap voor stap’. Schouten zegt dat de besluiten over de gebiedsgerichte aanpak en de uitkoopregeling voor boeren ook lang duren, omdat ze moeten worden afgestemd met de provincies. Dat gebeurt nu. Ze verwacht over twee weken uitkoopregeling ingericht te hebben, die als randvoorwaarden fungeren voor de gebiedsgerichte aanpak.

Boeren en natuurorganisaties: goed gesprek

Boeren en natuurorganisaties spreken net als Rutte en Schouten van een goed gesprek. Het gesprek vond mede op hen verzoek plaats, omdat ze er samen uit moeten komen. “Het schuurde af en toe behoorlijk, maar uiteindelijk ontstond er toch consensus. Natuur en boeren moeten elkaar versterken. Als je samen kunt optrekken, juist in de gebiedsgerichte aanpak, gaat dat sneller dan wanneer je tegen elkaar inwerkt”, aldus Rutte.

‘Meer begrip ontstaan’

Bij het gesprek zijn in de inzichten en meningen van de verschillende organisaties gedeeld. “Ik denk dat er zowel bij natuur als bij de boeren meer begrip voor elkaar is ontstaan. Dat is goed”, zegt Roland Lotgerink, CEO van Vion, na afloop van het gesprek. “We moeten meer boeren met natuur, maar ook meer naturen met boeren”, zegt Marc van den Tweel van Natuurmonumenten. Hij zegt dat Nederland groot is geworden door te polderen. “We willen een goede landbouw, infrastructuur en een prachtige natuur overeind houden. Daarvoor moet je met elkaar in gesprek. Dat kost tijd, maar dat is ook de weg om er uit te komen. ”

Van den Tweel zegt dat het belangrijk is om in tijden waarin het lijkt alsof boeren en natuur allemaal tegenover elkaar staan, te herbevestigen dat iedereen- boeren, burgers, buitenlui en natuurbeschermers gebaat zijn bij een goede en veerkrachtige natuur. “Als je natuur hebt die een stootje kan hebben, die groter wordt en steviger, dan is de natuur ook minder kwetsbaar en dat is ongelooflijk belangrijk”, aldus Van den Tweel.

Stip aan de horizon

Natuurorganisaties en boeren hebben tijdens het gesprek gezamenlijk een oproep gedaan naar premier Rutte en minister Schouten om door te pakken en een stip aan de horizon te zetten waar het beleid naar toe moet leiden.

Over de inzet die de natuurorganisaties daarvoor willen leveren zegt de directeur van Natuurmonumenten desgevraagd: “De depositie van stikstof moet naar beneden. Dat is in allerlei sectoren, dus niet alleen bij boeren. Ten tweede moet Nederland investeren in natuur. Er moet meer natuur bij en die moet beter verbonden zijn, zodat de natuur ook robuust is en een stootje kan hebben. Zodat we niet meer van incident naar incident hobbelen. We denken echt dat hier vooruitgang te boeken is

LTO Nederland positief

Dirk Bruins van LTO Nederland is eveneens positief over het gesprek, al erkent hij dat het gesprek niet direct vooruitgang heeft opgeleverd. “We hebben nog eens naar elkaar geluisterd en gezegd wat we van elkaar vinden. Boeren hebben nog eens benadrukt dat de landbouw heel veel inzet heeft gepleegd de afgelopen jaren en dat het wel eens ontbreekt aan waardering daarvoor. Ik merk dat dit bij een aantal natuurorganisaties landt. Als je samen verder moet, zul je elkaar ook moeten weten te waarderen.”

“Het duurt allemaal wat mij betreft wel te lang. Boeren zijn bezorgd over hun toekomst. Ze vragen zich af wat hun vergunning nog waard is. Als je je daar als gezinsbedrijf dagelijks over druk moet maken, is dat heel zwaar.” Bruins vindt dat het kabinet daadkrachtig moet zijn en alles niet moeten laten afhangen van partijen die samen iets afspreken.

Rutte en Schouten tijdens het werkbezoek aan het melkveebedrijf van Eefje Meihuizen uit Leuvenum. - Foto: ANP
Rutte en Schouten tijdens het werkbezoek aan het melkveebedrijf van Eefje Meihuizen uit Leuvenum. - Foto: ANP

Diverse organisaties vertegenwoordigd

Bij het gesprek waren diverse organisaties vertegenwoordigd. Namens de landbouw zaten LTO, NAJK, POV, Biohuis, BoerenNatuur, en Vion aan tafel. Farmers Defence Force nam geen deel aan het gesprek. Jeroen van Maanen zegt dat het gesprek niet veel zin heeft. Hij vindt dat het voor de bühne is. Schouten reageert: “Als je dingen wilt bereiken, zul je wel aan tafel moeten komen. Daarom is het wijs om toch mee te praten.” Volgende week spreekt Schouten met het Landbouw Collectief.

Ik denk dat we onze zorgen wel goed voor het voetlicht hebben kunnen brengen. We willen graag duidelijkheid

Melkveehoudster Eefje Meihuizen uit Leuvenum

Bezoek aan melkveebedrijf en natuurgebied

Rutte en Schouten brachten eerder op de dag een werkbezoek aan het melkveebedrijf van Eefje Meihuizen uit Leuvenum en aan een natuurgebied. Meihuizen heeft opgeroepen om vooral vooruit te kijken en met elkaar te werken aan een integrale aanpak van alle problemen. “Als de boeren weg gaan van de Veluwe, is de Veluwe ook minder aantrekkelijk”, zegt ze. Meihuizen heeft van de minister en premier geen duidelijkheid gekregen. “Maar ik denk dat we onze zorgen wel goed voor het voetlicht hebben kunnen brengen. We willen graag duidelijkheid.”

Meihuizen heeft opgeroepen om vooral vooruit te kijken en met elkaar te werken aan een integrale aanpak van alle problemen. “Als de boeren weg gaan van de Veluwe, is de Veluwe ook minder aantrekkelijk”, zegt ze. Meihuizen heeft van de minister en premier geen duidelijkheid gekregen. “Maar ik denk dat we onze zorgen wel goed voor het voetlicht hebben kunnen brengen. We willen graag duidelijkheid.”

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

[Missing text /esp/comments/manycomments for nl]

 • Alco

  Duidelijkheid vroegen wij ook bij de fosfaat perikelen.
  En dat kregen we: "Rechten".

 • farmer135

  Grappig, met baggerlaarzen op de hei

 • wmeulemanjr1

  LTO-Nederland is al positief, wat zal dat gaan betekenen, wel of niet veel goeds, we gaan het meemaken!

 • Han Pelgrum

  Aan deze woorden en instelling herken je een heel klein gedeelte van landbouw Nederland (LTO): "Meihuizen heeft opgeroepen om vooral vooruit te kijken en met elkaar te werken aan een integrale aanpak van alle problemen."
  Geen toeval, gezien de relatie LTO en Meihuizen: "Namens LTO Noord zal Eefje Meihuizen het woord voeren" (bron: Nieuwe Oogst 19 jun 2017 om 17:09uur)

 • oeleboele

  Hmmmmm. Ze doen hun best zou je denken. Maar ze blijven in hun tunnelvisie.

  Áls ze zo graag verbetering van de natuur willen, dan moet ook echt alles aangepakt worden en nirt alĺeen de boeren.
  Dan moet je ook alke burgers weren uit de natuur zodat die niet 100x per dag verstoord wordt en in die gebieden, daar moet men een goed jachtbeleid op voeren.
  Want door de overpopulatie van vossen, marters en andere predatoren is het kleine wild, inclusief de weidevogels tot het minimum gedaald.
  Maar ook dat zien hoge heren 'anders'.
  Helaas, als je vlak bij zo n gebied woont zie je gewoon dat het wel zo is.
  Maar ja, realiteit en boekjes liggen soms ver uitelkaar.

[Missing text /esp/comments/showmore for nl]

[Missing text /esp/commentform/registertocomment for nl]

[No translation for /esp/footer/disclaimer, nl]