Home

Nieuws 36 reacties

Schouten: geen taboes bij oplossing stikstofprobleem

Er zijn geen taboes als het gaat om maatregelen die genomen moeten worden om een oplossing te vinden voor de stikstofproblematiek. Landbouwminister Carola Schouten zegt tijdens een debat in de Tweede Kamer dat het kabinet zich richt op een integrale, zorgvuldige oplossing voor de problematiek. Daarmee sluit ze een verdere krimp van de veestapel niet op voorhand uit.

Wel reageerde Schouten kritisch op de uitingen van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot eerder deze week dat de veestapel moet halveren. Ze vindt dat de grote uitlatingen in de media die een grote omwenteling in de veestapel impliceren niet bijdragen aan een zorgvuldige oplossing. De landbouw is volgens Schouten een beleidsterrein waarin je geen megastappen kunt zetten, maar wel steeds stapjes zet. “Het klopt dat ik de plannen van het klimaatbeleid om maatregelen te nemen in het veenweidegebied niet in 1,5 maand heb uitgevoerd. Sterker nog, ik zou het niet eens willen. Dan zou ik een heel onzorgvuldig pad lopen als ik dat wel zo snel zou doen, terwijl je over het levenswerk van mensen praat.”

Niet binnen maand noodwet

Ook de oproep van Laura Bromet (GroenLinks) om binnen een maand met een noodwet te komen, wijst Schouten af. De minster zegt dat een noodwet niet het juiste middel is om een dergelijk groot probleem op te lossen. “Het gaat om mensen en hun bedrijven. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan”, vindt Schouten. De minister zegt in de begroting nog geen geld te hebben gereserveerd voor eventuele maatregelen in het stikstofdossier, omdat ze de adviezen van de commissie-Remkes nu nog niet kent. Tegelijkertijd sluit Schouten niets uit. “Een begroting is niet statisch”, zegt ze.

Debat voor herfstreces

De commissie Remkes komt in de tweede helft van september met een advies over de impasse die is ontstaan nu de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof heeft afgeschoten. Het kabinet zal kort daarna met een reactie komen. De Kamer heeft al aangegeven voor het herfstreces, dat 18 oktober begint, een debat te willen voeren over de stikstofproblematiek.

Laatste reacties

 • kanaal

  de conclusie van remkes is nu al verdacht omdat de commissie zeer eenzijdig is.

 • mts_kuijpers

  Als er geen taboe is, stel dan maar een 2 kinder beleid in. Ieder mens mag zichzelf 1x voortplanten (man+vrouw zijn 2 kinderen). Dan wordt de bevolking in NL niet groter (immigratie mag niet groter zijn dan emigratie). Op den duur hebben we een bevolkingskrimp (wegvallen na-oorlogse babyboomers) en krimpt de stikstof uitstoot. Maar......dit is niet goed voor de economie mbt daling van aantal consumenten.

 • glaasje

  Minister Schouten moet eens eerlijk vertellen dat het probleem vanuit de randstad komt. Veel mensen , auto's , vliegverkeer en de grote industrie. En laat de landbouw eens met rust. En veeg dat belachelijke verzinsel stikstof in de natuur gebieden van de kaart. Door al die verzinsels komt een land in grote problemen.

 • Maas1

  Vandaag gehoord hebbende de vergadering Dier en veehouderij van de kamer.Het beleid voor de veehouderij wat er staat te wachten rond natura 2000 gebieden en in acht nemende de voorbereiding van D66 van geur cumulatie met zones rond de 500 meter en meer om een bedrijf.
  Enz enz
  Heb ik vanavond aan tafel mijn kinderen mee gedeeld dat er in Nederland geen toekomst is als boer of als ondernemer, Het beter is om de vleugels uit te slaan naar elders. En dat doet zeer!

 • Henk.visscher

  Uit haar woorden kun je nu al de conclusie trekken welke kant het opgaat

 • Henk.visscher

  Ze zal zeer zorgvuldig de Nederlandse veehouderij naar de kloten helpen

 • jfvanbruchem1

  en waarom allemaal,,om een paar zeldzame plantjes

 • Firma Vellenga

  Maas1 ik denk dat het zeerder doet als je de kinderen verteld in Nederland te moeten blijven.... Lijkt mij wijs om eens verder te kijken. Gisteren hier een geemigreerde oom van Canada op visite gehad. Opgegroeid in Friesland nu bijna 90 jaar oud en nog altijd met plezier aan het werk in Canada(Soja) Hij begrijpt niets van het stikstof probleem of dat wij nu biologische boer zijn geworden. Wij kunnen het ook niet uitleggen.

 • Kleine huiskavel

  Lijkt me slimmer om de uitstoot van stikstof oxiden aan te pakken die naast de schade aan natuur ook nog veel slechter zijn voor de volksgezondheid.

 • ghsmale

  Als er geen taboes zijn kun je beter de dijken doorsteken
  en nederland terug geven aan de zee één groot natuur gebied
  de aanpak van de afsluitdijk staat ook op losse schroeven.

 • rverheij

  Glaasje slaat de spijker op de kop

 • Den Haag is misschien wel de grootste millieu vervuiler uiteindelijk. allemaal vergader, en melk straks uit verwegistan halen zodat ze zelf geen koe meer ruiken, en 10 jaar langer gaan leven als ze 100 km verder rijden. maar dan geen koe meer ruiken. ze willen toch 10 jaar langer leven.

 • tinusje

  er zal een systeem komen van groeimogelijkheden voor veehouderijen door slimme stalsystemen waardoor uitstoot lager word en een systeem van verhandelbare rechten die schreeuwend duur worden doordat er veel kopers zijn...(oa industrie, wegenbouw en overheid)....zo dus warme sanering van veehouderij voor degenen die het willen...bij staken gaat 50% weer naar fiscus dus overheid kost het niks en doel snel bereikt...iedereen blij

 • Ik daag de gene die beweert dat een koe meer vervuild dan een auto ,uit ,
  Ik een nacht met een koe in een afgesloten garage
  , Hij (of zij) in een afgesloten garage met een auto met draaiende motor

 • Het eerste taboe is er er al,het NMV is morgen NIET uitgenodigd om aan te schuiven bij de commissie Remkes, kan Calon alles weer verprutsen net als met het klimaatakkoord waar hij de vliegtuigssector als praatpaal naar voren schuift.

 • Maas1

  Als de LTO'er Calon dit verprutst voor de blijvers en de wijkers dan zijn de rapen gaar!

 • gjh

  Juist die sukkel Calon geeft alleen maar toe. Jammer dat de NMV er niet bij is die vechten er tenminste voor. Dat LTO zijn een stelletje matennaaiers . wat een laag volk.

 • Cvdo

  Je agrarische belangen laten behartigen door een PVDA'er????? ..... Welke belangen???

  Diederik Samson en Fransje timmermans erbij en zie daar...... De 3 PVDA wijzen uit t oosten,... Wie gaat de boeren troosten?????


 • info58

  Die Calon gaat morgen vast vertellen dat er geen negatieve effecten zijn ontstaan door de dieselfraude bij autos. Er rijden in Nederland geen duitse autos.

 • Jongvee

  als er zoveel opslot zit door de stikstof, hoe kan er dan nu een formule 1 race komen die nogal wat uitstoot en daar geen ruimte voor heeft want is al jaren niet meer in nederland geweest

 • Marowak

  Als de landbouw moet wijken word de periferie om de landbouw heen ook geraakt in werkgelegenheid de verwerkende bedrijven transport noem maar op

 • agratax(1)

  Als de Randstedelingen hun zin krijgen zal het hele probleem op een wijze worden opgelost, dat de Handel er niet slechter van wordt. Ons eten uit het buitenland halen is voor de handelaren geen probleem, hoe meer toegevoegde waarde hoe meer marge. ik vrees dat alles in de richting gaat van Boeren met Vervroegd Pensioen en daarna de grond in gebruik bij groot investeerders die hiermee de landbouw tot Multinationals maken.

 • Alco

  Alles is één vooropgezet plan.
  De staat kan de boeren niet uitkopen dus wordt de industrie genoodzaakt het te doen.
  Ten vele malen nogmaals gezegd: "je kunt de kringloop van dieren van één jaar niet uitwisselen met delfstof slurpers.

 • Gebageit

  Schouten is nu al voor aan het sorteren, het is en blijft een wolf in schaapskleren!!

 • Alco, vergeet niet dat de top van de politiek bijna allemaal uit vrijmetselaars bestaat met hun eigen plan.Het liegen en de boel besodemieteren is nog nooit zo erg geweest als de laatste jaren.

 • Maas1

  En Timmermans trekt Europa in vergezeld door Greenpease.
  Er is inderdaad een klimaatsverandering maar dan wel een hele andere als dat voorgehouden wordt.
  De Engelse weten veel meer als wij bij elkaar weten,des ondangs dat kan ik ze goed volgen.
  Zij zijn niet gek,net op tijd weg!

 • melkveehouder .

  We hadden toch een stikstofplafond ? Dat plafond uit de hoge hoed. Zo lang de landbouw daar onder blijft is het vingers af van de stikstof uit de landbouw. Als iemand royaal de beurs wil trekken om de ondernemers te bewegen vrijwillig hun stikstofruimte te verkopen dan kunnen we wel praten.

 • Hilhorst100

  Linkse Diederik S volgt onze Frans T wat zijn we daar blij mee? En het maar hebben over klimaatontkenners, die zijn er niet alleen de opgelegde onbetaalbare flauwe regelgeving gaat daar 0,0 aan helpen.

 • Mbmb

  Als Calon in zijn stommiteit nu maar niet inzet op vermindering van uitstoot door kostbare investeringen door de landbouw, dan zijn we echt de sigaar.

 • edke

  Het wordt tijd dat we alles plat leggen in nederland, of je nu vee, kippen of varkens hebt, allemaal de trekker over de weg zetten, en dan ook allemaal

 • Maas1

  Het zal met dat klimaat beleid van Samson wel net zo lopen als met de PAS!

 • Hoogeind

  De zeer vervuilende en luidruchtige F1 races zijn in de directe nabijheid van het natuurgebied De Kennemerduinen. Bij een overheersende zuid westen wind krijgt dit gebied dagenlang de volle laag. De broer van de koning is een slimme jongen. Daar kunnen de boeren nog wat van leren.

 • Hoogeind

  Het gaat in het politieke debat om de belangen van o.a. de Noordse Woelmuis in West Nederland (wie heeft dat beestje ooit gezien?) of de levensverwachting van duizenden in de Randstad.

  Op de nieuwe Marker Wadden ontstaat op erg vruchtbare grond in korte tijd een zeer interessant natuurgebied meldde het AD deze week. Misschien eens een stikstof bodemmonster nemen!

 • withaag1

  Er zijn géén TABOES bij de oplossing van het stikstofprobleem.
  Daarmee bedoeld madam Schouten dat uiteindelijk de veestapel wel gaat krimpen. Alleen ze brengt het op de ChristenUnie manier. Zij hebben nog véél te véél stemmen onder agrarisch Nederland. Let maar op.

 • veldzicht

  En wat verzinnen ze straks weer na de zure regen en dode bomen,fosfaat vervuiling van. het oppervlakte en grondwater,CO2 opwarming van de aarde door hoofdzakelijk de veehouderij,bosbranden in Brazilië en nu weer stikstof uitstoot dat onze natuurgebieden verpest.Als ik dat zo lees had alles al lang op sterven na dood moeten zijn maar als ik om mij heen kijk groeit en bloeit alles nog uitbundig , althans hier in Nederland en maken ze het in vele 3 de wereldlanden er een puinhoop van en kunnen we beter daar geld investeren de boel te verbeteren.

 • koestal

  Hebben ze in de Oostvaardersplassen al een grondmonster genomen,daar zal de grond ook wel verpest zijn door overbemesting en teveel vee.

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.