Home

Nieuws 12 reacties

Natuur schrappen geen optie, zegt Schouten

Het schrappen van Natura2000-gebieden om het stikstofprobleem los te trekken, is voor landbouwminister Schouten geen begaanbare weg.

In overleg met de Tweede Kamer zei Carola Schouten dat zij juridisch geen ruimte heeft om iets te doen met de aangewezen Natura2000-gebieden. Ze zei dat naar aanleiding van vragen van Laura Bromet (GroenLinks) die vroeg of het schappen van Natura2000-gebieden taboe is in de zoektocht naar oplossingen. Schouten had eerder gezegd dat er geen taboes zijn en dat oplossingen integraal en zorgvuldig moeten worden gevonden.

‘Europa ziet er scherp op toe’

Ingrijpen in de aanwijzing van natuurgebieden is volgens de minister “juridisch ongelofelijk ingewikkeld”. De minister gaf daarbij aan dat de Europese Commissie de zaak nauwgezet in de gaten houdt. “Europa ziet er scherp op toe”, aldus de minister.

Van verschillende kanten is geopperd om natuurgebieden te schrappen. SGP‘er Roelof Bisschop opperde het idee om kleine stukjes natuur op te geven en daarvoor grotere robuuste natuurgebieden voor in plaats te maken. “We moeten koersen op een robuuster natuurbeleid”, aldus Bisschop.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Europa kijkt alleen scherp toe als het haar uitkomt denk ik....

 • Zuperboer

  Hoe kan t toch? Italie en Griekenland leven op de pof. Holland vult trouw de EU-kas en t braafste jongetje mag ook nog vooraan zitten in de klas. Netjes alle Neptuurgebieden aangewezen en nu ligt t land op z'n gat. Arme Grieken en Italianen, wie gaat nu jullie centen verdienen?

 • Attie

  De 'stikstof koppies' eerst maar op een droogstand rantsoen, misschien dat ze dan wakker worden!

 • 306lsa

  Hopelijk is straks iedereen weer normaal
  Want soms <>

 • Sjefo

  Schouten, waarom heeft alleen agrarisch Nederland dit stikstof probleem met de zogenaamde natura 2000 gebiedjes zijn er die niet in de rest van Europa ?
  Schouten, waarom word er als het over saneren gaat alleen landbouw en veehouderij genoemd ,
  Schouten, zou het zo kunnen zijn dat linkse en veganistische partijen hun idialistische
  denkwijze over de rug van vele boeren gerealiseerd zien ,want jij weet ook Schouten dat al ruim je alle boeren en dieren op los je het zogenaamd/gecreëerd stikstof probleem niet op .
  Schouten, zeg nou zelf jarenlang heb je boeren achterna gezeten jarenlang heb je deze sector beschuldigt van alles en nog wat ,de kloof die jullie gecreëerd hebben is niet meer te dicht , het boerenvak is verworden tot een milieu criminele bende, opvolgers zijn nauwelijks nog te vinden en Schouten het gaat je kennelijk nog niet snel genoeg en moeten boeren wederom niet van staan kijken als weer een korting op ons dak krijgen.
  En Schouten een iets minder zwaar regime wat stikstof uitstoot betreft op de natura 2000 gebieden net als in de rest van Europa is voor jou onbespreekbaar !
  Een iets milder regime en alles is opgelost de natuur kan er tegen de gezondheid gewaarborgd precies als in de rest van Europa.
  Maar wat niet opgelost zijn jullie doelstellingen ‘de landbouw decimeren’ Schouten ik een wens , stop met dat schijnheilige gedoe !!

 • Gebageit

  Juridisch ingewikkeld wil niet zeggen dat het niet kan Schouten......!! Kom op je schuwde toch geen enkele optie? Laat is een keer zien dat er voor agrarisch Nederland bent in plaats links Nederland

 • Maas1

  @de-boer n.a.v. jou reportage hebben we hier te maken met de psychiatrische inrichting de hofvijver.🤔
  Het ligt voornemens om deze " bewoners" meer te integreren met de samenleving,daarbij is het noodzakelijk dat enkele kantoren worden omgebouwd tot appartementen.Zodat de instelling de hofvijver geleidelijk kan integreren met het normale maatschappelijk leven.!

 • Kelholt

  Schouten verschuilt zich weer achter Europa en we weten allemaal wat ons dat de vorige keer toen ze dit slappe excuus gebruikte heeft gebracht...

 • landboer

  Helaas, ik hoopte nog dat ,met geen enkele taboe, het schrappen van natura 2000 bedoeld werd, maar ik was weer te naïef...

 • super

  Het is makelijker boeren te schrappen dan natuur

 • info58

  Carola zal wel gedwongen worden iets met de Natura 2000 gebieden te doen. De economische schade voor de bv Nederland is nu al enorm groot en kost aanzien in Europa. Er komt geen Engelse firma meer naar Nederland. De cie Remkes zal de natura gebieden herijken en aanpassen. De eerste toetsing door de RVS is niet eerder als dat het hele Natura 2000 gebied robuuster is gemaakt . Dat proces kost klauwen met geld wat er amper is en duurt maar zo 20 jaar.
  We gaan het zien wat er gebeurd

 • Mbmb

  Onzin. Andere EU landen gaan veel ruimer met de NB wet om en hebben ook veel hogere plafondwaarden. Natuurlijk komt het de minister, die steeds meer een wolf in schaapskleren lijkt, goed uit om vooral te luisteren naar haar topambtenaar, veganist uit linkse hoek. Het kan echt niet, hoezo niet? Het is absurd dat een klein land als Nederland honderden natuurgebieden heeft aangewezen, soms rond de aanwezigheid van een minimaal veenmosje. Maar goed, je ziet het wel aankomen, de minister weet al wat de commissie gaat bedenken aan oplossingen en dat zit niet in de natuur-hoek. Ik weet dan wel wie wel weer gepakt wordt.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.