Home

Nieuws 5 reacties

RethinkX: Eiwitrevolutie bedreigt traditionele landbouw

Een snelle eiwitrevolutie in de komende 10 tot 15 jaar zal zeker de veehouderij, maar ook een groot deel van de overige landbouw op de kop zetten.

Dit voorziet RethinkX, een zichzelf onafhankelijk noemende ‘denktank’ uit Californië.

Afgaande op andere publicaties specialiseert RethinkX zich in ‘snelkookscenario‘s’. In een ander rapport ziet het binnen 10 jaar een einde komen aan het autodealerschap.

Helft minder koeien

In het net uitgekomen rapport voorziet RethinkX dat er dankzij genoemde revolutie in 2030 de helft minder koeien zullen zijn in de Verenigde Staten, terwijl de zuivelindustrie vrijwel bankroet is. Met andere dierlijke sectoren gaat het niet veel beter en ook de plantaardige landbouw krijgt forse tikken. Alles doordat eiwitten voortaan voor een groot deel in fabrieken zullen worden geproduceerd met behulp van geavanceerde fermentatietechnieken. Deze fabriekseiwitten zullen volgens RethinkX niet alleen veel goedkoper worden (eiwitten kosten dan misschien nog maar net zo veel als een kilo suiker nu), maar ook veel voedzamer en smakelijker, omdat de fermentatie heel gericht kan worden ingezet.

Minder landgebruik

Als alles uitkomt zoals bedacht in het huidige rapport, kan worden volstaan met veel minder landgebruik en kan de wereld toch gemakkelijker worden gevoed. De verwachtingen zoals uitgesproken in het rapport zijn nog wel grotendeels gebaseerd op theoretisch onderzoek en kleinschalige, beperkte laboratoriumproeven. De uitrol van een industrie zoals voorzien in het rapport vergt nog veel verder onderzoek als ook grote investeringen in productiecapaciteit.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Als deze denktank het bij het rechte eind heeft, moeten de boeren nu gaan denken aan welke stappen ze gaan zetten. Wachten ze (te) lang dan zou de prijs van de grond wel eens kunnen dalen in vergelijk met de rente van de ECB. Wil je als boer je pensioen uit je grond halen, dan is alert zijn het devies.

 • jan4072

  Gelukkig komt het meeste materiaal dat gebruikt wordt om te fermenteren toch weer uit de landbouw. En daarbij is er niks minder biologisch dan fabriekseten. Ik moet nog zien hoe snel de revolutie gaat. Margarine is al meer dan 200 jaar oud (uit tijd van napoleon). Het smeert beter en het is minder temperatuur gevoelig dan boter, het is beter voor het chlolesterol en het is VEEEL goedkoper. En toch consumeren we nog heel veel echte roomboter.

 • farmerbn

  Dromen is niet verboden.

 • Gat

  Het gaat erom dat voedsel produceren beursgenoteerd wordt en de vermogende mensen nog meer geld zich toe kunnen eigenen. Wat je uiteindelijk krijgt is een nog grotere kloof tussen arm en rijk. Daarbij ik hoef geen prut uit een fabriek. Goei stuk vlees mee wat groentes. Dan zal kleinschalig en lokaal landbouw het mss wel overwinnen van rommel uit een fabriek.

 • EL

  Hippies?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.