Home

Nieuws 7 reacties

Koningin Máxima opent Groene Mineralen Centrale

Koningin Máxima verricht op 4 september de officiële opening van de Groene Mineralen Centrale van Groot Zevert in Beltrum.

Bij de biovergister worden mest en organische afvalstromen vergist en verwerkt tot stikstof-, fosfaat- en kaliummeststoffen, loosbaar water en organisch materiaal. De centrale produceert jaarlijks zo’n 9 miljoen kuub groen gas per jaar, waarvan het overgrote deel gebruikt wordt door de melkfabriek van FrieslandCampina in Borculo.

Voorbeeld van kringlooplandbouw

Boeren uit de regio leveren de mest aan de Groene Mineralen Centrale en nemen de kunstmestvervanger en bodemverbeteraar af van de Groene Mineralen Centrale. Ook de organische reststromen zijn afkomstig uit de regio zelf. In 30 tot 40 dagen wordt de mest in biogasinstallaties vergist. De centrale wordt gezien als voorbeeld van kringlooplandbouw.

Laatste reacties

 • Jammer dat dit nu gezien wordt als voorbeeld van kringloop.
  De ultieme vorm van kringloop is mestafzet bij de buurman tegen een geringe vergoeding of tegen uitrijkosten en vervolgens het voer (mais/graan/stro e.d.) weer retour.
  Kost ook geen miljoenen SDE subsidie.
  En ook nog eens stukken minder fraude gevoelig.

 • Maas1

  @14:54 daar ben ik het niet mee eens,het gaat over zoveel meer dan alleen over onbewerkte mest of meststromen en reststromen alleen.

 • Kelholt

  Boeren uit de regio leveren de mest en nemen de kunstmestvervanger en bodemverbeteraar af. Dit zou je kringloop kunnen noemen.
  De melkfabriek van FrieslandCampina in Borculo gebruikt bijna 9 miljoen kuub groen gas per jaar van de Groene Mineralen Centrale.
  @Maas1 Wat is de bijdrage van FrieslandCampina aan de kringloop?

 • Maas1

  @Kelholt het is toch niet alleen kringloop maar ook klimaat en C02 en Stikstof reductie en hergebruik, kringloop door toepassing van groen gas en kunstmestvervangers.Kringloop en Klimaat worden in de wetgeving wellicht vaak en veel apart benaderd,maar het een kan het ander ook vaak en veel overlappen in positieve zin in de praktijk.

 • Alco

  Dit project heeft kans vanwege de mestwetgeving.
  Als er een echte kringloop was (Minas) zou het geen schijn van kans hebben.

 • Maas1

  @Alco dat was toch het Minas tijdperk? als je alles apart administratief wilt bijhouden van de wetgeving van nu en wat er aan zit te komen dan wordt je toch horende dol? Terwijl het resultaat of het doel dezelfde is.
  De ene kringloop van het ene bedrijf kan toch nooit dezelfde zijn als een ander bedrijf,bedrijven zijn toch divers in structuur en bedrijfsvoering dat kun je toch nooit een op een spiegelen met de systimatiek van het Minas stelsel van destijds?

 • Maas1

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.