Home

Nieuws 9 reacties

ForFarmers ziet winst fors dalen

Veevoerconcern ForFarmers heeft in de eerste helft van dit jaar, zoals verwacht, een flink lager bedrijfsresultaat behaald.

Het operationele bedrijfsresultaat, de zogenoemde EBITDA, daalde met 31,5% tot € 35,8 miljoen, terwijl de onderliggende winst daalde met 61,5% tot bijna € 12 miljoen. De voerafzet Total Feed steeg met 5,2% tot 5,1 miljoen ton, terwijl de afzet van mengvoer steeg met 7,2% tot 3,6 miljoen ton. Die stijging is te danken aan positieve resultaten uit overnames. Dat blijkt uit de eerste halfjaarcijfers 2019 van ForFarmers die vandaag gepresenteerd zijn.

Ongunstige inkoopposities

CEO Yoram Knoop van ForFarmers licht toe: “De cijfers zijn inderdaad flink gekelderd, zoals wij deze eerder dit jaar al voorspeld hebben. Dat komt voornamelijk door de ongunstige inkoopposities in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk (VK). Contracten voor grondstoffen die voor een langere tijd afgesloten zijn, pakken ongunstig uit voor ons.” Wel geeft CEO Knoop aan dat ForFarmers zelf op wil draaien voor deze tegenvaller en deze niet doorrekent aan boeren. Bovendien merkt Knoop op dat de droogte, vooral in het Oosten, boeren nu al voor het tweede jaar op rij diep in de portemonnee raakt.

Volumestijging vooral door overnames

De stijging in de totale afzet van mengvoerproducten komt vooral door overnames die ForFarmers deed. “De positieve resultaten van overnames konden de autonome dalingen helaas niet compenseren”, aldus Knoop. Voor Total Feed was de autoname daling 1,6% en voor mengvoer 2,6%. Door de positieve resultaten uit overnames kwam dit uiteindelijk nog uit op +5,2% en +7,2% voor Total Feed en mengvoer respectievelijk.

Pluimvee en varken plussen, rund daalt

ForFarmers ziet vooral het mengvoervolume van pluimvee stijgen, dat ten koste ging van het mengvoer voor rund. “De grootste driver achter de daling is de krimpende rundveestapel in Nederland”, aldus Knoop.

De stijging in de pluimveesector is het grootst in Duitsland, Polen (overname Tasomix) en het VK. Knoop: “Wij zien de algemene trend dat consumenten meer pluimveevlees kopen in Europa, ten koste van varkensvlees”. Ondanks het afnemend aantal varkens in Nederland en de dreiging van Afrikaanse Varkenspest (AVP) in Oost-Europa en Azië, noteerde ForFarmers een toename in mengvoervolume in alle clusters, behalve in Engeland, voornamelijk gedreven door resultaten uit overnames.

Lees verder onder de foto

“De positieve resultaten van overnames konden de autonome dalingen helaas niet compenseren”, zegt Yoram Knoop, CEO van ForFarmers. - Foto: Michel Zoeter
“De positieve resultaten van overnames konden de autonome dalingen helaas niet compenseren”, zegt Yoram Knoop, CEO van ForFarmers. - Foto: Michel Zoeter

Verwachtingen einde jaar en 2020

Knoop herkent de onzekerheden op de markt, zoals de brexit, de handelsoorlog tussen de VS en China en de dreiging van AVP. “Het blijft onduidelijk hoe dat uitpakt, maar het biedt zeker ook kansen. Bijvoorbeeld op de varkensmarkt, waar de export naar China kan toenemen.” ForFarmers wil met het oog op de toekomst blijven focussen op aantrekkelijke segmenten (zoals GMO-vrije voeders), investeren in digitalisering en data, en blijven inzetten op het verkleinen van bedrijfsongevallen. Voor het einde van dit jaar moeten bovendien, zoals aangekondigd, vier fabrieken gesloten zijn (2 in NL en 2 in het VK) om € 10 miljoen aan kosten te besparen. Ook denkt het voerconcern na over uitbesteding van transport om meer flexibiliteit in te bouwen en kosten te besparen.

Beurskoers duikt onder introductieprijs

Een aandeel ForFarmers sloot de dag voor de presentatie van de halfjaarcijfers (woensdag 14-8-2019) af met een waarde van € 6,60. De presentatie van de halfjaarcijfers op donderdag resulteerde om 14:00 uur in een koersdaling van ruim 8% tot € 6,05. Daarmee duikt de prijs onder de introductieprijs van € 6,50 toen ForFarmers op de beurs kwam.

Laatste reacties

 • mwschoonhoven1

  Geen sterk verhaal. Bij mij worden de kosten van de grondstoffen altijd wel volledig doorberekend.

 • grolschzetor

  Hopelijk komen binnenkort goede cijfers, Marktaandeel Nederland en belgie bij elkaar optellen...(gunstiger met overname) en polen en duitsland(tevens gunstiger door overname), maar wat is marktaandeel in duitsland en Nederland (NL leverdere altijd de winst).....

 • maiskolf

  Het blijkt dat overname geen enkele zin heeft. Koers knalt onderuit.

 • grolschzetor

  Overname en de klanten gaan lopen...haj nog niks

 • eja

  voor mij is het geen verrassing
  Er is iets mis in de bedrijfs cultuur.
  Het ging voorheen bijna vanzelf en velen moeten de klok nog verzetten en de bezem moet in de structuur er zijn veel te veel stropdassen die niks produceren.

 • drikhend

  Forfarmers koopt of neemt bedrijven over en net zoals grolschzetor schrijf blijven deze klanten van deze bedrijven bij Forfarmers. Hoe lang moet je wachten tot dat de overname per omzet die je overneemd terug verdiend is . Als klanten voor die tijd weg gaan worden de andere overgenomen tonnen omzet alleen maar duurder .En soms worden bedrijven overgenomen waarvoor al voergemaakt werd . Dus dit vergroot niet de omzet maar is alleen vast houden van omzet wat dus ook geld kost , Die weer verdiend moet worden op de winst uit deze omzet .En inkoop van grondstoffen zal niet alleen Forfarmers de plank ooit mis slaan . Kan ook wel eens te groot worden en is het dan beheersbaar . Bekijk wat in verleden bij Vion is gebeurd .

 • farmerbn

  Meestal moet je uit Engeland wegblijven. Als je daar iets koopt krijg je de lijken in de kast er gratis bij. In Duitsland verdien je nauwelijk iets omdat daar de concurrentie moordend is.

 • mtseshuis

  Ach, het is een mooi bedrijf, en er is nog gewoon winst en een supergedreven verkoopapparaat, wat samen met de boer mooie cijfers op de boerderij maakt. Dat is het belangrijkst en de winst komt wel weer terug...
  Het enige smetje is het verlies van Yvon Jaspers voor het bedrijf en de agrarische
  sector in zijn geheel...

 • Gradje 1966

  Het is bij alle grote bedrijven zo Friesland Campina Vion en ga zo maar door .
  De directie en bestuur zijn zo arrogant als ze groot zijn geven niets om de leden alleen om zijn eigen vergoeding en dit is de rede van de ondergang

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.