Home

Nieuws 7 reacties

Overleg vergoeding leidingen in landbouwgrond gestopt

De onderhandelingen over de gebruiksvergoeding voor leidingen door landbouwgrond zijn gestaakt.

LTO overlegt jaarlijks met Gasunie en TenneT over de tarieven die boeren ontvangen voor de aanleg van leidingen in hun land. De onderhandelingen over de tarieven voor 2019 zijn vastgelopen. Dit laat de betrokken LTO-portefeuillehouder Alfred Jansen weten.

LTO wil een overeenkomst afsluiten voor bepaalde tijd. Gasunie en TenneT willen dat voor onbepaalde tijd. Als partijen als TenneT en Gasunie over boerengrond hun energie willen transporteren, dan hoort daar een overeenkomst voor bepaalde tijd met een marktconforme vergoeding bij, vindt Jansen.

Geen nieuwe afspraken

LTO adviseert aan leden om voorlopig geen nieuwe afspraken te maken met leidingleggers. SGP en CDA kwamen vanuit de Tweede Kamer in maart met steun om de hogere vergoeding in de Omgevingswet te waarborgen. Jansen is blij dat de politiek erkent dat boeren een betere positie in de onderhandelingen verdienen.

Laatste reacties

 • Kelholt

  Haa, dus als het om futiliteiten gaat dan slaat LTO wél met de vuist op tafel. Bravo!

 • informatiecentrum

 • Han Pelgrum

  @Kelholt: Publiciteitsstunt van LTO om over de inhoud van de overeenkomsten van TenneT en Gasunie, die LTO notabene geaccordeerd heeft, niet te hoeven praten omdat ze daar geen kaas van gegeten hebben. Door alleen over de hoogte van de vergoedingen te kunnen praten worden hun leden en alle niet-leden er weer ingeluisd met een onleesbare en zeer nadelige, zelfs catastrofale overeenkomst. Te zielig voor woorden.

 • melkveehouder .

  @Han Pelgrum. Hetzelfde gebeurt ook bij de brede weersverzekering die ze van de overheid bij de boeren moeten slijten.

 • wwesselink1

  Pelgrim heeft helemaal gelijk.
  Kwartje meer of minder gaat het niet om bij een eenmalige vergoeding.
  Voor 100 jaar een leiding in je land zonder jaarlijkse vergoeding maar wel met allerlei verplichtingen is niet uit te leggen, maar dat staat wel in de overeenkomsten.
  Om maar iets te noemen.

 • koestal

  DE ENERGIEMAATSCHAPPIJEN WILLEN VOOR EEN DUPPIE OP DE EERSTE RANG ZITTEN OVER DE RUG VAN BOEREN,EN MAAR WINST MAKEN.

 • Han Pelgrum

  @Koestal: De Energiemaatschappijen en niet te vergeten LTO GLASKRACHT, als één van grootste particuliere energieverbruikers ÉN -producenten.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.