Home

Nieuws 25 reacties

MOB: salderen kan alleen met forse korting

Als in het stikstofbeleid een systeem van salderen wordt opgezet zonder afromen, is dat voor de milieuactiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) een ‘oorlogsverklaring’. Dat schrijft de MOB in een brief aan premier Rutte.

MOB zegt de overheid te zullen vragen om tot handhaving over te gaan tegen een aantal bedrijven die onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) een vergunning hebben gekregen of waarvan de activiteiten na een melding zijn toegestaan. Volgens MOB hebben die vergunningen en meldingen door de uitspraak van de Raad van State van 29 mei geen rechtskracht meer. Het gaat om een selectie uit 3.300 meldingen en vergunningen.

‘Stikstofbelasting in natuurgebieden moet omlaag’

MOB stelt dat de overheid moet zorgen dat de stikstofbelasting in natuurgebieden omlaag gaat. Dat gebeurt niet als de stikstofbelasting van het ene bedrijf mag worden gesaldeerd met de stikstofuitstoot van een ander bedrijf. MOB gaat alleen akkoord met saldering als er sprake is van een ‘substantiële afroming van emissierechten’.

Voorschot op toekomstige herstelmaatregelen

MOB zegt dat een PAS-systeem op zich wel zou kunnen werken, maar dan moet wel duidelijk zijn dat de stikstofbelasting van de natuur ook daadwerkelijk omlaag gaat. Volgens de rechter heeft de overheid niet voldoende duidelijk gemaakt dat het PAS daadwerkelijk zorgt voor een vermindering van de stikstofbelasting in de natuur. Bovendien werd in het PAS een voorschot genomen op toekomstige herstelmaatregelen.

Vermindering van de veestapel

MOB noemt de vermindering van de veestapel in de nabijheid van kwetsbare natuurgebieden als voorwaarde voor de nieuwe maatregelen, een andere optie is het omlaag brengen van de maximumsnelheid. Volgens MOB zitten de ministeries vast in het denken over het stikstofbeleid en halen ze het salderen weer van stal. “Salderen is administratief erg lastig, ingewikkeld en fraudegevoelig, maar toch wil LNV kennelijk richting salderen koersen, zeker voor de korte termijn. Dit zou voor ons alleen acceptabel zijn als er ook een substantiële afroming van emissierechten plaats vindt”, aldus MOB.

Laatste reacties

 • hdijkstra

  Oorlogsverklaring?? Wie bepaalt hier eigenlijk het beleid , MOB of de overheid, ff dimmen

 • a van Gerwen

  Het is hier nog steeds een democratie dacht ik en niet een een of andere milieugroep met een aantal juristen die hier de dienst uitmaakt

 • Tuig

  De overheid bepaalt het beleid en zij maken er korte metten mee. Heeft meer met een falende overheid te doen dan met milieuridders.

 • Tuig

 • peters

  Als ze oorlog willen, kunnen ze oorlog krijgen, ben helemaal klaar met die idioten

 • kraats

  Het wordt tijd voor AKTIE ! Alle stikstofgevoelige natuurgebiedjes plat zagen/rooien/opheffen. Als die natuurgebiedjes niet het vermogen hebben zich aan te passen aan een veranderende wereld, hebben ze ook geen bestaansrecht. Al deze gebiedjes bestonden waarschijnlijk 200 jaar gelden ook nog niet; dus waarom zullen we de hele BV Nederland laten dansen naar de pijpen van deze gebiedjes ? Er komt vanzelf wel weer nieuwe natuur....
  Niets is eeuwig... We hebben in Nederland de textiel-industrie gehad, … en de tabaksindustrie, ... en de slavenhandel, .... en de Zuiderzee, ... en eb-en-vloed bij Dordrecht, ... allemaal geweest en voorbij. Nu de stikstofgevoelige natuurgebiedjes ... weg ermee !
  ZEG HET VOORT !!!!

 • egbert

  De overheid kan wel fosfaatrechten invoeren reductieplan met vorse boetes.
  Windmolenprojecten die geklusterd konden worden hier kon niemand iets tegen in brengen kan allemaal . Maar ze kunnen nog geen pas instandhouden hier zullen de rechters wel wat minder corrupt zijn.

 • Trot

  In een democratie bepaald de minderheid het voor de meerderheid is de nieuwe democratie mij is het anders geleerd maar ben gratis naar school geweest

 • mts_kuijpers

  De MOB kan beter haar centen spenderen aan het opkopen van ammoniak. Alleen dan zijn ze geloofwaardig met hun natuurbeschermingsagenda. Zijn best enkele boeren die willen stoppen en het willen verkopen.

 • koestal

  Nederland is een bananenrepubliek geworden,allerlei organisaties menen wat te zeggen moeten hebben over boeren.

 • koestal

  MOB is een staat in een staat geworden,we krijgen vast nog wel meer van zulke kluppies .

 • fietskip

  Het staat de MOB vrij om rechten te kopen of de kortingen te betalen ,anders mond dicht houden! Het zegt wel iets over hen volgens mij, namelijk dat ze met salderen de regie kwijt raken.

 • Maas1

  Subsantieele afroming is blijkbaar het toverwoord voor Mopje. Denk eerder dat de RvS het houd bij significant, Mopje.

  <>

  Sinds wanneer wordt onze democratische rechtstaat gedicteert door een milieuclub
  Ik vind het verbluffend niet te geloven.

 • agratax.1

  In onze Democratie hebben de Grootste Schreeuwers de macht. Zij weten de politiek te bewerken met hun geschreeuw en angst aan te praten voor de komende verkiezingen, verkiezingen waarvan we gemiddeld elk jaar 1 hebben in 4 jaar en dus niet om de 4 jaar verkiezingen zoals de politiek ons wol doen geloven. De landelijke politiek heeft immers de lokale verkiezingen ook gekaapt. Hiermee is volgens mij aan getoond "Hoe Nederland toe is aan een sterke man die alle mensen met onderbuikgevoelens buitenspel weet te zetten en actievoerders, die de economie frustreren de mond snoert. Gebeurt dit niet dan komt onze economie in het slob, omdat eerst de boeren, tuinders, vissers met hun verwerkingsbedrijven worden "geslacht", daarna komt de transport en maakindustrie aan de beurt. Zij vervuilen immers allemaal volgens de moderne NUL uitstoot regels.

 • Jan-Zonderland

  De regering heeft zich volledig verkocht aan de milieu en klimaat maffia. Door dat verwenstte klimaataccoord heeft men deze groeperingen allerlei handvaten gegeven om hun doelen te bereiken, zonder maar enig oog te hebben voor algemene maatschappelijke en economische belangen. En er is geen weg terug tenzij er een sterke man aan het bewind komt er er flink de bezem door haalt, te beginnen met het stopzetten van alle subsidies aan al die wazige clubjes. De botte bijl moet erin, anders is Nederland gedoemd.

 • veldzicht

  @ Jan Zonderland.Dat kan ik helemaal beamen,van lieverlee wordt dit land geregeerd door een stelletje schreeuwers die zelf nog nooit wat hebben betekent voor de maatschappij maar wel de grootste bek hebben ,niet gehinderd door enig gebrek aan kennis laat de overheid hun oor naar die lui hangen! Mob geeft een oorlogsverklaring , ppfff laat me niet lachen wat verbeelden die snotneuzen zich wel.

 • 306lsa

  Ik vindt die MOB juist wel veel te sterk klein groepje hoge advocaten plus wetenschappers enz enz.
  het is voor mij volslagen onlogisch hun denk wijze maar ze hebben rechters en politieke mensen (groot gedeelte daarvan in ieder geval ) overtuigt van hun gelijk,
  wat is nu het weerwoord van de veehouderij ???
  die hoor ik eigenlijk nooit in het nieuws op het journaal en in de kranten (voor het grote publiek??) misschien heb ik wel wat gemist maar volgens mij is dit veel te weinig en in de rechtzaal wie heeft toen de veehouderij vertegenwoordigt ??
  niemand voor de pas ??
  wie komt er eigenlijk voor ons op ? de Pas werd aangevochten maar heeft er dan niemand het recht om zich te verdedigen ? en nu weer iemand verklaard de oorlog maar hoe kun je een oorlog winnen zonder dat die gene waar tegen de oorlog verklaard wordt gewonnen worden als je niet eens de spelregels kent
  zelfde met de schippers zij werden beschuldigt dat puls vissen slecht was voor............. wat mij dwars zit is nog het meeste waarom konden hun niet aantonen dat de beschuldiging niet terecht is (een eerlijk proces dat bedoel ik)
  als KLM zegt dat als ze meer co 2 belasting moeten heffen op hun vluchten is dit een goed argument voor politiek waarom dan met twee maten meten ?
  het voedsel produceren is .......................... belangrijker dan .....................

 • Hilhorst100

  De waarheid is volgens uitspraak van een onafhankelijk adviesbureau. Hoe meer Stikstofuitstoot des te groener de leefomgeving

 • haj146

  Gelijk hebben en gelijk krijgen. Blijkbaar hebben de grootste drammers het voor het zeggen in dit apenland. Hele stikstof depositie wordtgebruikt om hun doel, verdwijnen veehouderij, te bewerkstelligen. Dat ammoniak een plantje vermest is natuurlijk. Waanzin. Geen sterveling die dit kan meten maar blijkbaar kunnen we er wel wetgeving op baseren. Ik zie het helaas niet meer goed komen in NL. Het westen gaat al kapot aan GroenLinks etc. De rest aan dit soort clubs. Wordt tijd voor harde acties

 • hylkema.l

  Bij de zaak over de PAS voor de Raad van State, waren boeren geen partij. MOB, dik gesubsidieerd, maakte bezwaar tegen vergunningen door Gedeputeerde Staten in een aantal provincies.
  De betrokken boeren zijn slachtoffer van de procedures van MOB.

 • Gradje 1966

  Deze bende wil heel Nederland beïnvloeden met leugens om hun zin er door te drukken.
  Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • ENDE902

  @gradje 1966,
  Inderdaad de vergelijking met de pelsdierhouderij is treffend.

 • Bloemestein

  Hoe is het in vredesnaam mogelijk, dat in een beschaafd land, clubjes subsidievreters, die nog nooit iets hebben bijgedragen aan de economie, de producenten van het veiligste voedsel ter wereld proberen kapot te maken, en daar op termijn nog in slagen ook.

 • ENDE902

  Beste beheerder,
  Ik ga er vanuit, dat mijn reactie op Gradje 1966 nu ook wordt verwijderd, ofschoon ik weinig verkeerds zag in de reactie van Gradje.

 • koestal

  Slappe houding van Kabinet Rutte,mag van mij opstappen.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.