Een vliegtuig van KLM landt op luchthaven Schiphol. – Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Schiphol koopt opnieuw boeren uit

Schiphol Group heeft de stikstofrechten van twee boerenbedrijven in Zuid-Holland gekocht voor vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van de Volkskrant.

Het vliegveld bij Rotterdam heeft een natuurvergunning nodig en moet daarvoor voldoende rechten hebben om stikstof uit te stoten. De inschatting is dat Rotterdam The Hague Airport de stikstofrechten niet nodig heeft. Toch wil Schiphol Group ze achter de hand houden voor het geval de stikstofruimte voor het vliegveld te beperkt is. Mocht Schiphol Group de stikstofrechten niet nodig hebben, dan komen ze volgens de woordvoerder “ten goede aan de provincie”. Dat betekent dat de rechten niet worden overgenomen door een ander bedrijf en de stikstof niet in de natuur komt.

Botsende belangen

Eerder kocht Schiphol Group voor ongeveer 25 miljoen euro stikstofrechten op van boerenbedrijven om een natuurvergunning voor luchthaven Schiphol veilig te stellen. Dat leidde tot kritiek, onder andere van Kamerleden die dit vonden botsen met de uitkoopplannen van het kabinet om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen ten behoeve van de natuur. Boeren willen liever dat de stikstofrechten ten goede komen aan de landbouw.

“We herkennen het sentiment. Tegelijkertijd is dit conform bestaande wet- en regelgeving, dus het mag en het kan”, zegt een woordvoerder. “Maar we begrijpen ook dat we dit als groter bedrijf misschien gemakkelijker kunnen doen dan een kleiner boerenbedrijf.” Schiphol Group maakt niet bekend hoeveel is betaald voor de stikstofrechten in Zuid-Holland.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin