Home

Nieuws 10 reacties

Landbouwwoordvoerders blij met exitpoll verkiezingen

PvdA is de grote winnaar van de verkiezingen voor het Europees Parlement, blijkt uit de exitpolls. Landbouwwoordvoerders van CDA, VVD en SGP zijn blij dat ze waarschijnlijk gekozen zijn.

De PvdA is de verrassende winnaar van de verkiezingen voor het Europees Parlement. De partij met lijsttrekker Frans Timmermans komt volgens de exitpolls uit op 5 zetels en is daarmee de grootste.

VVD wint een zetel en komt op 4, CDA verliest een zetel en komt ook op 4. PvdD lijkt haar zetel te verliezen.

Samenwerking Huitema, Schreijer-Pierik en Ruissen

Met de uitkomst lijken landbouwwoordvoerders Jan Huitema (VVD, nummer 2), Annie Schreijer-Pierik (CDA, nummer 4) en Bert-Jan Ruissen (CU/SGP, nummer 2) een zetel te krijgen in het nieuwe parlement. “Ik ben heel blij dat ik de komende periode in Brussel het geluid mag blijven afgeven hoe Nederland over het landbouwbeleid denkt”, zegt Annie Schreijer-Pierik. Ze wil dit samen gaan doen met Huitema en Ruissen. “Je moet het toch samen doen”, zegt ze. Schreijer-Pierik zegt positief verrast te zijn dat de PvdD haar zetel lijkt te verliezen. “Ze zullen niet gemist worden. Het is echt niet zo dat nu de belangen voor dieren niet meer behartigd worden in het parlement. Die worden ook door andere partijen behartigd”, zegt Schreijer-Pierik.

Huitema blij met winst

Jan Huitema (VVD) is blij met de winst die VVD heeft geboekt. “Het is nog even wachten op de exacte uitslag met voorkeurstemmen, om te weten hoeveel vertrouwen de kiezer in mij heeft en hoe ze vinden dat ik het de afgelopen jaar heb gedaan”, zegt de politicus. Hij ziet de winst van de PvdA echt als effect van Frans Timmermans. “PvdA heeft zich afgelopen periode helemaal niet met landbouw bezig gehouden. Ik hoop dat ze zich constructief opstellen en inzien welke gouden eieren we met de Nederlandse landbouw in handen hebben”, zegt hij. Het mogelijk verdwijnen van PvdD uit het EP ziet Huitema als een mogelijk effect van de acties in Boxtel. “Het is toch een signaal dat de Nederlander niet van dat extreme houdt en geen voorkeur heeft voor het negatieve beeld dat deze partij neerzet. Ik zie het als een hart onder de riem van de hard werkende medemens”, aldus Huitema.

Veel te doen in Europa

Bert-Jan Ruissen (SGP) reageert blij dat hij waarschijnlijk gekozen is. “Ik heb er zin in. Zeker op land- en tuinbouwgebied is er in Europa veel te doen”, zegt hij. Ruissen voegt er aan toe dat het nog wel spannend is of hij gekozen is, omdat de peilingen verschillen over de zekerheid van de 2 zetels voor de fractie van CU/SGP. Ruissen feliciteert PvdA met de mooie resultaten, die hij toeschrijft aan Frans Timmermans. “Hij is toch een van de weinige kandidaten met een écht Europees profiel”, zegt hij. Over het waarschijnlijke vertrek van PvdD uit het Europees Parlement zegt Ruissen dat het voor de landbouw niet slecht is. “Deze partij heeft de landbouw de laatste tijd toch zeer onterecht negatief neergezet en ze zijn tegen het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid.”

PvdD houdt moed

Anja Hazekamp, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, vindt de exitpoll teleurstellend, maar ze houdt de moed er nog even in. “Volgens de exitpolls hebben we geen zetel, maar op basis van de voorlopige uitslagen van GeenPeil hebben we wel een zetel. Het wordt nog even nagelbijten dit weekend”, zegt de politica. Ze verwacht dat door de grote aandacht voor Rutte en Baudet en voor Frans Timmermans de aandacht wat minder op de kleine partijen is gevestigd. Bij eerdere verkiezingen was het ook spannend of PvdD in het parlement zou komen. Of de teleurstellende uitslag het gevolg is van de actie in Boxtel verwacht Hazekamp niet. “Kiezers weten wel dat de PvdD daar los van staat”, zegt ze.

Volgens de exitpolls komen Forum voor Democratie en 50Plus met respectievelijk drie en een zetel in het parlement. De definitieve uitslagen worden zondag bekend gemaakt, als alle Europese lidstaten hebben gestemd.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Het kon weinig slechter met Timmerfrans als winnaar. Die gaat zijn ego nu nog veel meer uitbuiten. Gevaarlijk mannetje

 • brutus71

  Ik mag die Brusselmans ook niet, denkt vooral aan zich zelf, eigenlijk zit er veelwaarheden in dat filmpje van de SP, maar dat mag je nu niet zeggen.
  Hij loert vooral op om weer commissaris te worden, levert hem lveel geld op

 • xw

  ik denk dat er gevaarlijkere mannetjes zijn, die het met deze verkiezingsuitslag (net) niet hebben gemaakt. Maak dan eens concreet helder waarom Timmermans een gevaar zou zijn? Graag feiten, geen stemmingmakerij a.u.b..

 • meter

  Links lullen rechts vullen. Dat is er al 1 om te beginnen xw!

 • Bennie Stevelink

  Ik ben in ieder geval blij dat de antie-EU partijen (PVV, SP en FvD) gezamenlijk niet zijn gegroeid maar zelfs 1 zetel hebben verloren.
  CU/SGP hebben hun 2 zetels behouden en het verlies voor het CDA is beperkt gebleven tot 1 van de 5 zetels. Al met al een uitslag om tevreden mee te zijn.

 • brutus71

  @Bennie, ik vind het jammer dat #fvd niet wat meer gekregen heeft, de #pvda loopt al weer naast de schoenen, die is veel te groot geworden

 • xw

  meter, dat vind ik een oneliner waarin ik nog steeds geen gevaarlijk manneke zie.
  Timmermans lijkt mij ieder geval goed voor de europese zaak en die de tekortkomingen hiervan ook onderkent en erkent.
  Ik heb sympathie voor die man, verder sluit ik me aan bij de opmerking van Bennie (CU is trouwens mijn partij)

 • koestal

  Marc Calon zal wel blij zijn met de winst van de PvdA.

 • meter

  Frontaal de aanval zoeken met Poetin en Trump wel? Daar komt bij dat de boeren hiervan het financiele gelach mogen betalen. Opkomen voor de hard werkende medemens heet dat en zelf in de tussentijd een vorstelijk salaris opstrijken, naar verluid het drievoudige van onze premier. Tenenkrommend, ik kan er weinig sympathie voor opbrengen.

 • jan4072

  @XW. De boycot met Rusland is voor een groot deel het werk van Timmerfrans. Ik heb respect voor de mensen in het dorp waar het vliegtuig is neergestort en die alle overblijfselen bij elkaar gezocht hebben en in een trein gezet die naar NL gekomen is. Dat terwijl timmerfrans met zijn grote waffel die mensen beschuldigd dat ze stelen van de overblijfselen. En wat is het effect van wat die actie van timmerfrans? het heeft europa miljarden gekost, zelfs bedrijven zijn er door failiet gegaan en het heeft Rusland alleen maar sterker gemaakt. Waar Rusland hoopte in 2023 grotendeels zelfvoorzienden te zijn worden ze nu in 2020 al een exporterend land. Komen we Rusland nogmaals tegen met onze export naar China. Allemaal te danken aan Timmermans. En wat mij dan heel erg tegen valt is dat mensen als jij dat niet zien en er zelfs achteraan lopen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.