Home

Nieuws 12 reacties

Onzekerheid stikstof nekt overdracht fosfaatrechten

Onzekerheid over het stikstofbeleid heeft gevolgen voor de handel in fosfaat- en dierrechten. RVO.nl heeft de afwikkeling van transacties stilgezet.

Onzekerheid over het al dan niet intrekken van dierrechten leidt ertoe dat de handel in fosfaat- en dierrechten stilligt of in ieder geval hapert. Dat melden diverse tussenpersonen.

De onzekerheid komt op een ongelukkig moment. Normaal gesproken wordt richting eind van het jaar de balans opgemaakt en is er relatief veel handel in kleine partijen fosfaatrechten en dierrechten.
Dit jaar loopt de handel stroef. Daarvoor zijn drie redenen aan te wijzen:

 • Reden 1 is de hogere afroming op fosfaatrechten, die ging eerder dit jaar van 10% naar 20%. Op die manier wil minister Schouten van LNV bereiken dat het aantal fosfaatrechten sneller onder het sectorplafond van melkvee komt ter hoogte van 84,9 miljoen kilo fosfaat. Het tegendeel wordt nu bereikt. De hogere korting geldt immers ook voor het verleasen van fosfaatrechten. Verkopers en verleasers kijken nu de kat uit de boom is de indruk van tussenpersonen;
 • Reden 2 die naast fosfaatrechten ook de dierrechten voor varkens en pluimvee betreft is de onzekerheid over hoe het stikstofbeleid er uit gaat zien. En dan met name de eventuele intrekking van rechten, bijvoorbeeld als een bedrijf ammoniakrechten gaat verkopen via externe saldering of (al dan niet vrijwillige) opkoopregelingen die er mogelijk nog gaan komen.
 • Reden 3 is dat RVO.nl inmiddels de afwikkeling van transacties heeft stilgelegd en brieven heeft gestuurd aan verkopers van rechten. Dat gaat in principe om transacties tussen 4 oktober en 19 november dit jaar. De verkoper krijgt min of meer de waarschuwing dat hij de transactie terug kan draaien. Dat vergroot de onzekerheid in de markt in ieder geval. Nog los van de vraag of iemand wel zo simpel onder de transactie uit kan. Immers, meestal liggen er ook verkoopovereenkomsten onder en de koper heeft de rechten doorgaans nodig.

Veel vragen

De gang van zaken roept veel vragen op. Mag RVO.nl zomaar transacties stilleggen? Dat heeft in het verleden al geleid tot nog meer gedoe en procedures, zoals toen de transacties werden aangehouden begin 2018 vanwege de discussie over fosfaatrechten voor vleesvee.

Een andere vraag is of het wel zo erg is als nog niet voldoende fosfaatrechten voor melkvee zijn afgeroomd. De melkveestapel en mestproductie van melkvee is inmiddels fors gedaald tot (ver) onder het plafond. In hoeverre is het dan nog nodig om aan de hoge afroming vast te houden. Het argument ‘Dat moet van Brussel omdat het zo afgesproken is’ is wat mager in verhouding tot alle inspanningen die de sector al heeft geleverd.

Meer afromen werkt niet

Wat in ieder geval duidelijk is inmiddels is dat een hoger percentage afromen niet werkt. Tot 1 november was de afroming met ruim 105.000 kilo fosfaat ongeveer een kwart van de afroming in 2018. Ook als de door RVO.nl aangehouden transacties er bij komen lukt het bij lange na niet om onder het plafond te komen. Stel dat het gaat om 250.000 kilo fosfaat in die transacties, dan levert dat bij 20% afroming 50.000 kilo fosfaat op. Veel te weinig om het gestelde doel te bereiken. En dat wordt met de huidige onzekerheid zeker niet beter.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  reden 3 de verkoper kan de koop terugdraaien, dan heeft de koper een groot probleem, ze maken er een grote chaos van, kunnen die lui nu nooit eens een keer iets goed doen

 • Henk.visscher

  Het word er allemaal niet duidelijker op, we worden als een stel tweede rangs burgers behandeld, schandalig

 • deB.


  Ze zijn zo verschrikkelijk dom in Den Haag.

  Dit zag je aankomen, direct na invoering 20 procent...en nu zijn ze verbaasd.

 • René de jong

  Reden 4 (eigenlijk reden 1): er is (te) weinig vee dus weinig vraag.

  Dit was ook eind mei al te zien.
  vr gr René

 • haj146

  Het is gewoon 1 grote corrupte benden! Ondernemers moet je tergen en uitbuiten lijkt het wel. Maar de druppel heeft de emmer al doen over lopen. FDF beraadt keiharde acties

 • Vhouder

  wat een ellende

 • WJHDKremer

  Net dit artikel gelezen. Vanmiddag debat over de belastingcriminaliteit naar mensen toe met gerechtvaardigde kinderopvangtoeslagen gevolgd.
  Mijn solidariteitsgevoel met mensen blijft, maar mijn solidariteit met overheden, ambtenaren en betweterige wetenschappers is naar het nulpunt gedaald.

 • jan1

  Ik heb ook al ergens gelezen, dat bij reden 3 , de verkoper van de verkoop af kan zien, dit omdat de ammoniakruimte bij verkoop dan ook nog afgenomen kan worden.

 • koestal

  Als het aan Carola ligt ,zitten ze met de Kerstdagen nog te praten.

 • kraats

  Dit ministerie met ingewikkeld gemaakte problemen en eigen gereide linkse ambtenaren is veeeel te zwaar voor dit meisje ...

 • Mbmb

  Wanbeleid door de belastingdienst is erg genoeg, de staatssecretaris gaat diep door het stof en belooft compensatie. Nog maar kort geleden werden duizenden boeren, waaronder ook ons bedrijf, onterecht geblokkeerd op basis van aannames en met anti boeren framing door onder andere onze grote voorzitter Calon en de bigboss van de Rabo. Nooit iets van excuses gezien of gehoord, laat staan genoegdoening. Schade zelf moeten dragen. Schandelijke discriminatie !

 • Almagro

  @Mbmb, juist opgemerkt ! Dit is wat ik al lange tijd opmerk en tweedeling of rechtsongelijkheid in onze samenleving noem. Het wordt vaak gebruikt om inkomensverschillen te duiden maar je kunt dit ook zien in verschil in behandeling van stedelijke gebieden en plattelands gebieden.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.