Home

Nieuws 4 reacties

Kamer wil geld voor tijdelijke leegstand

Er moet een regeling komen waarbij veehouders tijdelijk tegen vergoeding hun stallen leeg laten staan. De meerderheid van de Tweede Kamer vraagt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) daarvoor een regeling te maken.

Het idee voor de leegstandsregeling kwam vorige week op tijdens de behandeling van de Spoedwet aanpak stikstof, die door de Tweede Kamer is aangenomen. PvdA’er William Moorlag, VVD’er Mark Harbers, CDA’er Jaco Geurts en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) opperden in verschillende bewoordingen een regeling voor tijdelijke leegstand. Moorlag zei dat bij leegstand ‘uiteraard compensatie moet komen voor de vaste lasten en voor de arbeidscomponent’. Volgens hem zou de leegstandregeling stikstofruimte bieden voor energietransitieprojecten en voor het openbaar vervoer.

Minister wil overleg met provincies over eventuele leegstandregeling

Het is misschien verstandig eerst de adviezen van het Adviescollege Stikstofproblematiek onder leiding van Johan Remkes af te wachten, zegt Carla Dik-Faber. VVD’er Harbers deed de suggestie om latente ruimte binnen een vergunning tijdelijk te verleasen.

Minister Schouten vindt het een interessant idee, waarover ze met de provincies wil overleggen. Het idee van Moorlag om een vergoedingsregeling in te stellen voor tijdelijke leegstand, vindt ze ook waard te bekijken. “Ik kan nu niet helemaal overzien wat daarvoor nodig is en mogelijk is, maar ik ben wel bereid om te bezien wat de opties zijn.”

De PvdA-motie om de regeling op te stellen en een overzicht te bieden van de te verwachten effecten, kreeg in de Kamer een ruime meerderheid. Alleen PVV, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie en de leden Van Haga en Van Kooten-Arissen stemden tegen.

Nertsenhouders

Schouten zegt ook met de provincies te bekijken of het mogelijk is om de stikstofruimte van stoppende nertsenhouders in te zetten bij het extern salderen. Schouten: “Dat moet je wel in de gebiedsgerichte aanpak doen, want dan weet je of je een mogelijkheid hebt om die ruimte weer ergens in te zetten en of er vraag naar is.”

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Dat staat centraal in het webinar op 4 juni van Food&Agribusiness in samenwerking met AgruniekRijnvallei en Speerstra Feed Ingriedents over. Meld je gratis aan

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Op een andere site stond het verhaal, niet doen straks staan de stallen leeg en heb je een nieuwe peildatum....Zet je wel aan het denken

 • Zuperboer

  Ja en gezien de mate van betrouwbaarheid van onze overheid zal de rechter zeggen dat t voorzienbaar was. Dus gevalletje jammer maar helaas.

 • Henk.visscher

  je kunt als boer toch totaal niet meer investeren,waar dan ook maar in, je kunt vandaag ergens in investeren en het kan morgen in een klap niets meer waard zijn met een jojo regering als we nu hebben,waardeloos. in

 • j.c.kreuger1

  Lijkt mooi maar zitten grote risico's aan Denk aan minder aantal of geen dieren op je bedrijf en wat zegt de provincie dan ? Geen dieren dus inpikken de vergunningen.
  Wat gebeurt er bij de meitelling als er geen dieren zijn? enz enz Niet doen dus

Of registreer je om te kunnen reageren.