Home

Nieuws 12 reacties

Utrechtse boeren kwaad over ‘verraad’ natuurpartners

FrieslandCampina moet niet meer samenwerken met Natuurmonumenten, vinden de veehouders.

Utrechtse veehouders zijn woeden over het Actieplan Natuur, dat deze week is aangeboden aan Gedeputeerde Staten van de provincie. Daarin pleiten de gezamenlijke natuurorganisaties voor een reeks ‘herstelmaatregelen’. In het kader daarvan zouden ook fosfaatrechten en vergunningsruimte moeten worden ingetrokken, terwijl ook vrijkomende gronden ter beschikking moeten worden gesteld aan natuurinclusieve boeren, zodat extensivering mogelijk wordt. Vooral de voorstellen voor intrekking van rechten en vergunningsruimte wordt door de boeren ervaren als verraad, en dat ook Natuurmonumenten, samenwerkingspartner van FrieslandCampina, daar achter staat.

Direct alle overleg bevroren

Boerenvergadering

Een veehouder op een boerenvergadering vrijdagavond in Eemnes: “Veel boeren in Eemland en elders in de provincie hebben wel tot een kwart beheersland in gebruik. We werken in goed overleg samen met de terreinbeherende organisaties. Eerder deze week nog met hen om tafel gezeten en dan komt opeens dit plan naar buiten. Zo ga je niet met elkaar om. We hebben per direct alle overleg bevroren. Dit wordt oorlog.”

Hectarepremies

De veehouders hebben eerder op de dag hun ongenoegen ook overgebracht aan gedeputeerde Hankke Bruins Slot, die op werkbezoek was in het gebied. De veehouders vinden ook dat het met dit soort gedrag van onder meer Natuurmonumenten niet langer mogelijk moet zijn dat FrieslandCampina samenwerkt met de organisatie. “Hierdoor komen we alleen maar verder in de problemen.”

Het steekt de veehouders ook dat zij nog steeds huur moeten betalen voor het gebruik en onderhoud van de natuur-weidegronden, terwijl de terreinbeheerders via hen de Europese hectarepremies opstrijken.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • René de jong

  Per direct stoppen deze samenwerking, laat ze zelf de grond maar maaien en beheren. Natuurinclusief betekend het werk voor TBO's opknappen meer niet.

  We zijn al grondgebonden, we kunnen nu mest als kunstmest vervanger inzetten, daar heeft EU Jan Huitema voor gezorgd ! Dus er is straks mest tekort !!

  Aan alle kanten wordt nu gerammeld aan de geldbomen, die van de TBO's maar ook die van de grote inkopers (zie actie ACM) !!!
  Nou nog effe de import kanalen aanpakken en dan zijn we spekkoper !!
  vr gr René

 • tinusje

  vreselijke clubs...vooral natuurmonumenten .....

 • J.W. de Kloet

  in vechtplassen gebied betaald de nm gewoon voor maaien en afvoeren aan boeren. dus gewoon poot stijf houden zelf hebben ze vaak materieel niet meer en is vele malen duurder en de loonwerker ook

 • Henk.visscher

  Schandalig

 • Trot

  Jammer van de vriendschap van RFC met natuurmonumenten zal wel uitdraaien op een huwelijk

 • Gat

  Natuurmonumenten zit niet voor niks bij rfc. Die willen steeds meer natuur alleen beheer moet voor niks of met geld erbij.

 • tinusje

  als je lid bent van Frieslandcampina ben je sinds dit jaar ook automatisch lid van Natuurmomenten...moet je willen zoiets

 • Marowak

  Er word geprobeerd buiten wat er landelijk geregeld word in een ander plan iets te regelen om rechten af te pakken of zoiets dergelijks. Ik vind dat dit landelijk geregeld moet zijn dat het voor iedere partij duidelijk is. Al die extra regionale afspraken zorgt voor meer onduidelijkheid.

 • Gerrit Lammertink

  He je bent toch niet verplicht om grond van de Tbo’s te huren gebruiken of pachten? Laat ze dat werk lekker zelf doen🚜

 • agratax(1)

  Wat zou extensivering kunnen betekenen voor de grondprijs? Ik vermoed een neerwaartse spiraal waarbij de waarde als onderpand daalt met alle gevolgen van dien. Want om omzet te behouden zal meer grond nodig zijn aangezien de opbrengst per hectare daalt en bij nog meer biologische productie zal de winkelprijs eerder dalen dan stijgen. In de meest negatieve gedachte betekent dit dat wart nu Niche markt is in de toekomst Gangbaar is met bij behorende prijszetting. We moeten niet vergeten dat het arme deel van onze bevolking (helaas een steeds groter deel) zich de niche niet kan permitteren en dus moet voor hen de voedselprijs op het wereld markt niveau of lager blijven.

 • kanaal

  geen cent van ons melkgeld naar een tbo.

 • Dre van Helmond

  Natuurmonumenten heeft boeren nodig maar is geen betrouwbare partner.
  We zijn vaak tot elkaar veroordeeld

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.