Home

Nieuws 44 reacties

Sectorbrede samenwerking voor oplossing stikstof

Het nieuwe landbouwcollectief staat onder voorzitterschap van Aalt Dijkhuizen, die momenteel tevens voorzitter is van de Topsector Agri&food.

De vakbonden, belangenbehartigers en actievoerende boeren gaan samenwerken om een plan voor stikstofreductie op te zetten.

Volgens het persbericht dat Farmers Defence Force (FDF) vrijdag verspreidde, is het een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid, landbouw en bedrijfsleven om schade aan de economie en de landbouw te voorkomen in de stikstofproblematiek. Het collectief stelt dat zichzelf als taak. FDF spreekt van een legendarische stap, waarin alle sectoren vertegenwoordigd zijn in een belangenbehartiger.

Lees verder onder de foto.

Aalt Dijkhuizen. Momenteel ook voorzitter van Topsector Agri&Food. - Foto: Koos Groenewold
Aalt Dijkhuizen. Momenteel ook voorzitter van Topsector Agri&Food. - Foto: Koos Groenewold

Gebruik maken van bestaande kanalen naar politiek

Het initiatief komt van FDF, aldus de groep actievoerende boeren zelf. LTO Nederland laat middels een persbericht weten zich met deze brede groep in te gaan zetten. Ook NAJK voegt zich bij het collectief. LTO spreekt van een crisissituatie. De impact van de stikstofimpasse op de boer is dusdanig groot dat er noodzaak is om als gehele primaire agrarische sector de rangen te sluiten. De grootste belangenbehartiger stelt dat het belangrijk is om de bestaande kanalen naar politiek, overheid en provincies open te houden gedurende de onderhandelingen.

De belangenbehartigers zijn het over een aantal punten eens wat betreft de inzet van de sector voor het nieuwe stikstofbeleid. Zo willen ze geen koppeling met dier- of fosfaatrechten, geen intrekken van vergunningen en het respecteren van eigendommen door de overheid.

Gesprek met minister Carola Schouten

De actievoerende boeren van FDF en Agractie hebben deze week ook gesproken met de minister, naar aanleiding van het boerenprotest op 1 oktober. De boeren zijn blij met de bewindsvrouw gesproken te hebben, maar hebben geen concrete resultaten geboekt.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Kijk dit is nou een initiatief waar je U tegen zegt. Dit is wat de sectoren nodig hebben.

 • kraats

  Komt niks van terecht. Het is een vuile corrupte rot bende op het ministerie. Geen wonder dat een CU meisje als Carola daar baasje mag spelen; geen enkele eigen visie en volstrekt niet capabel om schoon schip te maken binnen die linkse-milieu-maffia-ambtenaren. Lees dit maar eens : <>

  HET IS EEN ONGEKENDE CORRUPTE BENDE. Zolang dit onder de pet blijft, komen we er nooit uit. Nederland gegijzeld door de linkse milieu maffia.

 • Hilhorst100

  Met deze belachelijke normen van duizendste achter de komma is niks op te lossen. Eerst deze achtelijke linkse regering opzouten.

 • Tinus1

  Kijk eindelijk wetenschappelijk tegenwicht, een voorzitter die ze niet zomaar omver blazen! Prachtig dat hij zijn persoon hiervoor beschikbaar stelt! Benieuwd of hij wel door de slangenkuil kan lopen. ....zonder gebeten te worden.

 • schooteind1

  Kraats en Hilhorst100 hebben er nog niet echt veel vertrouwen in, zo te lezen. Ik wel. Eindelijk een hele goeie ontwikkeling.

 • veldzicht

  Het is jammer dat de gewone burger deze artikelen(van Kraats) nooit te lezen krijgen.Wat alle boeren al lang wisten dat ze van alle kanten belazerd worden en hopelijk dat er door de boeren en werknemers-acties er wat verandering komt,maar het zal moeilijk worden de macht van de milieu beweging te breken.

 • piethermus1

  Humor! Dat ronkende persbericht van gisteren vol holle frasen en holle retoriek vol zelfvergenoegzaamde Bokitoborstklopperij. Mensen met een plaat voor de kop, oogkleppen op stand nauwer dan nauw en met een IQ lager dan een garnaal trappen hier natuurlijk in. Wat een pathetische pathos was dat. En ome Aalt.... Nou garantie voor eenzijdigheid en dus geen succes op dit dossier. Haal nog eens een dino van stal.

  Dat persbericht van vandaag was ook van het gehalte rollend over de vloer van het lachen. Wat een taalgebruik. De naam die er onder staat. En dat is dan columnist Boerderij.nl. FDF is verheugt..... Verheugt... Als of Juliana de verloving van Claus en Beatrix aankondigt... Hahahaha... En; DE VOLGENDE LEGENDARISCHE STAP.... Hahahahah. Wat een ego in onbenul. Heerlijk.

  Ik kom niet meer bij....

 • EL

  Weet jij iemand die geschikt is? @ piethermus1.

 • René de jong

  Geweldig nieuws EEN groot front !!!
  Nu kun je klappen maken, geen ruis op de lijn samen sterk genoeg om die corrupte linkse kliek omver te gooien.
  No FARMERS NO FOOD kan dan nog wel eens helder worden !!!

  HISTORISCHE dag !! 1 november 2019
  vr gr René

 • dhvanmeerveld

  geweldig initiatief. Niks aan toe te voegen.

 • bankivahoen

  Nee inderdaad Piet, dan kun je beter een liedje staan zingen in Den Bosch. Prima ,maar kraak bij voorbaat niet alles af.

 • ENDE902

  @piethermus,
  Ik heb er geen moeite mee als bestuursleden hun enthousiasme laten blijken. Het revolutionaire karakter van de acties zal waarschijnlijk iets minderen door de komst van de heer Dijkhuizen. Persoonlijk vind ik dat laatste eigenlijk nog te vroeg.

 • Adelaar

  ruyt
  Nu zullen de waar en onwaarheden over de veehouderij beter boven water komen . We missen de wetenschap de laatste jaren , maar dat kan nu gaan veranderen . Wel de Media erbij halen !Hopelijk leest de politiek ook ...

 • Kringloopboer

  Als we niet oppassen wordt er een wig gedreven in de landbouw en dat kan een aantal boeren nog wel eens de kop kosten
  Gr kringloopboer

 • Attie

  Het polderen kan beginnen.., maar pas op de hand op de portemonnee..!!

 • Kringloopboer

  @adelaar kijk maar eens bij de artikelen over de klimaatdoelen en de insekten

 • famboenink@hetnet.nl

  een zwaluw maakt nog geen zomer
  verdere reductie van ammoniak lijkt mij onnodig

 • husky

  Iedereen die woest was is op De Groot die zei dat veestapel gehalveerd moet worden, kunnen hem beter een schouderklopje geven, zo van man je ben de enigste die het eerlijk vertelt wat er gaat gebeuren......als het met de stikstof niet lukt komt er wel weer wat anders om dat te bewerkstelligen, als ze je langzaam laten bloeden overleef je het toch niet.

 • kleine boer

  Piethermus met lto was er NIKS gebeurd die hadden al alles afgeven en hadden gezegd we zijn tevreden we zijn er blij mee. Kalveren fraude vergeten enz enz

 • koestal

  De overheid zelf verpest de economie met al z,n regeltjes .

 • koestal

  Op het ministerie van LNV zitten teveel juristen en milieufreaks die de dienst uitmaken,het praktische boerenverstand ontbreekt.

 • kraats

  Nog een nieuwe openbaring over deze CORRUPTE BENDE op het ministerie (met namen van ambtenaren erbij):
  <>

  MENSEN, WORDT WAKKER, NU KAN HET NOG , TIJD VOOR AKTIE

 • kleine boer

  500 miljoen voor de uitkoop komt er aan.... begin is er voor die vrijwillig wil stoppen nu is het wachten op de invulling ervan zal wel een regelbrij worden

 • Jaap39

  #kraats en #Hilhorst hebben wel een belangrijk punt aangekaart. De dubbele agenda van deze regering..... wordt een hele worsteling los van de dubbele agenda te komen en regelgeving te maken. Het roer moet om bij de regering! Gooi de dubbele agenda aan de kant en doe wat voor je volk! Nu!

 • piethermus1

  Mooi. Een lijst met commentaren waar we wat mee kunnen. Maar mensen... het is breder dan alleen landbouw, integraler, structureler, fundamenteler. Je moet ook buiten landbouw gaan denken. Juist omdat landbouw de basis is van de menselijke beschaving sinds 10000 jaar, moet je als maatschappij vanuit het fundament, dus landbouw gaan denken als oplosser. Maar daar heeft de doorsnee boerenbestuurder geen zin in of geen kaas van gegeten. Dus gaan we nat. Je moet het speelveld ook vanwege structurele oplossingen naar andere (maatschappelijke) schaakborden verplaatsen i.p.v. dat iedereen op het schaakbord landbouw speelt.
  Waarom denk je dat ik ca vanaf 4 jaar geleden klimaat uit de eigen sfeer haalde? Omdat onze schade bij boeren een algeheel maatschappelijke oorzaak heeft, zodat je het op die andere maatschappelijke schaakborden aan moet kaarten. Haal de focus van jezelf weg en leg die waar die hoort. Dus nodig andere mensen uit dan alleen boeren.
  Wij moeten als boeren maatschappelijk strategischer gaan denken.

 • Kringloopboer

  Nou dan zou ik maar eens beginnen met kringlooplandbouw want dit geschuur tegen grenzen die nog net haalbaar zijn kost ons veel en veel meer dan dat het opleverd ik heb gehoord dat naast elke boer 3 adviseurs en ambtenaren staan te niksen
  Kringloopboer

 • Ben het met piethermus1 eens ,schiet niet weer in verdediging .Vraag aan politiek links Nederland of het normaal is die 160 natuurgebied(jes) in zo n dicht bevolkt landje.Kijk welke natuurdoelstellingen op welke gebieden van toepassing zijn en of dat van Brussel moet .En vraag aan dhr Vollenbroek waarom hij zo graag de agrarische sector in dit land wil decimeren

 • veldzicht

  Lees de Telegraaf van Zaterdag 2 Nov.maar eens''stikstof pijn voor niets'' .Dan zie je precies hoe de boeren en burgers besodemieterd worden.Het is om misselijk van te worden en waarom staat een dergelijk artikel nooit in Boerderij.

 • agratax(1)

  Piethermus1. Dat de boeren de Zwarte Piet krijgen in het hele maatschappelijke en klimaat debat kan ik alleen maar onderschrijven. Waarom moet de boer het onderste uit de kan halen? Alleen om te overleven in een economisch klimaat waar de consument zoveel mogelijk geld moet overhouden voor andere zaken na aftrek voedsel. Zo kunnen we de economie laten "groeien" en er zijn genoeg gebieden die het voedsel goedkoper maken dan de Europese boer, omdat daar de omstandigheden eenmaal gunstiger (lager loon, lagere grondkosten, minder klimaat kosten, minder controle etc.) zijn. Al deze voorwaarden zijn ook gebruikt om onze textiel en scheepsbouw om zeep te helpen. Al deze veranderingen hebben de wereld niet gebracht wat ons beloofd is, Vrede en honger de wereld uit!!! Door hier de boeren aan banden te leggen, zal de mondiale voedselzekerheid eerder verder weg komen.

 • piethermus1

  @Veldzicht. Telegraaf is tegenwoordig net zo partijdig als de andere kranten, maar dan de andere kant op. Het is net zo'n schotsschriftblaadje als de rest, maar dan spiegelbeeldig.

 • veldzicht

  @pietermus1Kan waar zijn wat je schrijft,maar wat ze hier schrijven klopt als een bus en is het gewoon een verademing om het ook eens van de andere kant te lezen inplaats van dat linksemilieu gedram en gehersenspoel van de jeugd.

 • Kringloopboer

  Ik heb het geeneens gelezen uitgangspunt is dat de raad van state heeft geoordeeld dat de PAS niet in overeenstemming is met de wetgeving dat betekend dat eerst aangetoond moet worden dat de uitstoot voor de activiteit geen hogere uitstoot geeft als iedereen aan kan tonen dat de uitstoot lager is KAN alles gewoon .
  Of zie ik het verkeerd?? Wie kan hierop reageren??

 • kleine boer

  17.43 bij de F1 kan het ook tis maar net wie het aan toont denk ik .....

 • Heb het artikel in de Telegraaf gelezen. Inderdaad laten we nagaan wat Brussel van ons verlangt en ons daar naar richten .Laten we dat breed uitdragen.Natuur en milieu organisaties moeten weer in hun hok!

 • melkveehouder .

  @17.43. Als je kunt aantonen dat de activiteit geen verhoging van de stikstof emissie veroorzaakt, dan mag de activiteit vergund worden. Daarom is ook het kort geding van Johan van Vollenbroek tegen de F1 verloren. Kennelijk had de verwerende partij keurig aangetoond dat door de afname van stikstof emissie er voldoende ruimte was om de werkzaamheden voor de F1 race te kunnen voortzetten. Simpelweg intern salderen.

  Daarom zie ik niet waarom de landbouw een heel groot probleem zou moeten hebben, ook al wordt dat zo gesteld. Er zijn op bedrijfsniveau genoeg maatregelen te nemen om de stikstof emissie te reduceren (volgens WUR) waardoor bedrijfsontwikkeling mogelijk is die de juridische toets kan doorstaan. Dit los van de vraag of dit zoden aan de dijk zet voor ‘herstel van kwetsbare natuur(gebieden)’ zoals milieugoeroe’s ons willen doen geloven.

  Andere sectoren hebben die mogelijkheden (kennelijk) niet. Vandaar dat de politiek probeert de(ze) stikstof ruimte bij de landbouw weg te halen op een manier die wij stelen noemen. Stelen om zo ontwikkelingen in andere sectoren mogelijk te maken. Dat zou de verklaring kunnen zijn waarom de politiek de argumenten er met de haren bij sleept om vooral de veestapel te reduceren. Dit geeft simpelweg namelijk ruimte voor andere sectoren.

  Hoe hypocriet de overheid in het stikstof dossier opereert wordt duidelijk met de ‘maatregel om de maximum snelheid op bepaalde wegen per direct te verlagen om zo de stikstofuitstoot te reduceren’. “Omdat alle sectoren hun verantwoording moeten nemen in het stikstof dossier”. Om je een deuk te lachen. De overheid weet verdomd goed dat dit een ‘fake maatregel’ is, een gebaar voor de bühne. Een kind kan bedenken dat deze maatregel (ook juridisch) niets op de kous heeft als je het aantal voertuigen die van de weg gebruik maakt niet limiteert. Limiteren met behulp van een peildatum. Een peildatum met aantallen zoals ook de veehouderij door de strot is geduwd. En dan vervolgens de stikstof uitstoot reduceren eensgelijks de melkveehouderij. Óf door minder auto’s (lees:dieren) of door lagere snelheid ( lees: melkproductie per koe). Maar geen kip die hier naar kraait!!

 • Melkveehouder, je slaat de spijker op z'n kop. De veeteelt is de kop van Jut ,de andere sectoren moeten ook een peildatum invoeren anders is het dweilen met de kraan open in de veesector tot de bodem in zicht is ,het tijdperk van onbeperkt bouwen, auto's , vliegbewegingen en de ongecontroleerde bevolkingstoename in ons land is voorbij als we in dit N drama geloven.

 • kiepel

  @piethermus1
  Je irriteert me. Veel domme reaguurders irriteren me ook. Maar jij weet beter. Je komt arrogant over bij me. Misschien dat je ook inhoudelijk kan reageren. Graag hoor ik van je, waarom Aalt met zijn "Nieuwe alliantie"lachwekkend is.
  Ik vind het ontzettend knap, dat er na zo'n revolutie in belangenclubs, nu al de intentie van samenwerking, wordt uitgesproken.
  Hopelijk vind je mijn opmerking, ook komisch genoeg om te reageren.

 • René de jong

  @piethermus1 Als ik dan een structurele oplossing mag aandragen bij u zonder dat ik alleen aan de landbouw denk, dan is die oplossing een aanpassing van de NB-wet aan het UNIERECHT.

  Wist u dat er door de NB-wet eigenlijk vergunning nodig is voor;
  -een autorit
  -een vrachtrit
  -de hond uitlaten
  -bouwen van een project
  -weiden & bemesten
  En wist u dat deze activiteiten in het UNIERECHT zijn vrijgesteld.
  Het is een enorme kronkel in de NB wet net als de omgekeerde bewijslast aangaande bescherming van habitat.

  Aanpassen NB wet naar UNIERECHT niets meer niets minder !
  Nu is de tijd want ze zullen vastlopen in alle "oplossingen" langzaam rijden in Breda heeft niets te maken met een huis bouwen in bijv. Zwolle !
  500 kippen minder in Limburg heeft niets met de bouw van de afsluitdijk te maken.
  Een dichte bomvloer maken voor de koetjes heeft ook niets te maken met de woningbouw in Lutjebroek of Betonstad.

  vr gr René

 • Alco

  Melkveehouder.
  Intern saneren hoeft helemaal niet in de landbouw, omdat we altijd de kringloop sluitend hebben binnen een jaar. Voor delfstof slurpers is dit een geheel ander verhaal.

  Om het nog duidelijker te maken:
  Men leest nogal veel artikelen dat energie uit bio nog veel vervuilender is dan uit steenkool. Men vergeet hierbij ook dat de vervuiling van bio in zeg maar dertig jaar weer terug is. Wat met steenkool heel anders is.

  Emissiearm kunnen we de andere sectoren mee HELPEN. Daar moeten we dus in wezen geld voor vragen.

 • piethermus1

  @kiepel. Het is een club relatief gelijkgestemden, uitgenodigd door een nieuw gezelschap wat eigenlijk het al bestaande over gaat doen, wat dus eigenlijk helemaal niet revolutionair is, die o.l.v. Aalt Dijkhuizen elkaar gaat zitten vertellen hoe goed we als fantastische landbouw op dit moment wel niet zijn (Wat nu tot heden best ook zo is. Maar hoogmoed komt altijd voor de val.) en dat we dat op onze manier nog beter uit gaat leggen aan de buitenwereld, politiek en media. Met plannen vanuit inzichten die wij als zinvol achten. En dan gaat dat dus uitgevoerd worden, denken wij. Hoe de grote boze buitenwereld er over denkt, doet niet ter zake vinden deelnemers van deze nieuwe alliantie dan.

  Maar dan gaat het spel pas beginnen. Dan gaat het gesprek met 'de ander' plaatsvinden.

 • Alco

  Piet. U praat een beetje "Kak".

 • piethermus1

  @Alco. Je bent uitgeluld. Op inhoud kan je het niet winnen, dus begin je maar zo. Dat zie je vaker bij lieden die verloren hebben, links, rechts, anti-boer, pro-boer.

 • kleine boer

  Piethermus ga je dat ook tegen Alco zeggen als blijkt dat door Mesdag onderzoek dat de stikstof uitstoot anders is als dat lto heeft onderzocht..... Onee lto laat niks onderzoeken vond het prima ze waren tevreden ....

 • Alco

  Ik heb genoeg inhoudelijk gezegd, maar als dat niet overkomt. Basta.

Laad alle reacties (40)

Of registreer je om te kunnen reageren.