Home

Nieuws 41 reacties

Kabinet: vrijwillige warme sanering veehouderij

€ 500 miljoen extra geld voor oplossing stikstofproblemen in bouw en landbouw.

Het kabinet stuurt aan op een vrijwillige, warme sanering van boerenbedrijven. Een wetsvoorstel om dat mogelijk te maken ligt bij de Raad van State. Dit is onderdeel van een pakket maatregelen die het kabinet wil nemen voor het stikstofprobleem. In totaal wordt € 500 miljoen uitgetrokken, bovenop eerder toegezegd geld. Dat schrijft minister Carola Schouten van LNV in een brief aan de Tweede Kamer. In haar eerdere brief over het stikstofbeleid was nog geen sprake van extra geld.

Hoeveel de provincies bijdragen is nog niet bekend. Welk deel van genoemde half miljard voor de sanering bedoeld is, is evenmin bekendgemaakt.

Verlaging maximumsnelheden op snelwegen

De datum van 1 december voor eenduidige afspraken met de provincies blijft staan. Het kabinet wil op korte termijn een bestuursakkoord sluiten met de provincies. Volgende week komt het kabinet zelf al met andere spoedmaatregelen, vooral gericht op het vlottrekken van de woningbouw. Een van de maatregelen die het kabinet al aankondigde, is het verlagen van de maximumsnelheden op snelwegen dichtbij beschermde natuurgebieden. Door de maximumsnelheid in het hele land te verlagen, wordt er genoeg stikstof bespaard om volgend jaar al 75.000 woningen te kunnen bouwen. Dat staat in een vertrouwelijk advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, waar RTL Nieuws over bericht.

Beweiden en bemesten

Schouten kondigt in haar brief meer zogeheten bronmaatregelen (uitstootverlaging) aan, zonder die al concreet te maken. Die moeten een drempelwaarde mogelijk maken, zodat projecten die maar tijdelijk weinig stikstof genereren, door kunnen gaan. De Raad van State komt in december met advies hierover. In die maand komt ook de Commissie Remkes met een vervroegd advies over de luchtvaartsector. Ook tussenadvies over beweiden en bemesten komt dan, zoals al eerder aangekondigd.

Nieuwe commissie

Er komt een wetenschappelijke commissie om de bestaande meet- en rekenmethode voor stikstofdepositie te toetsen. Die kijkt ook naar buitenlandse methoden. Deze commissie staat onder leiding van prof. dr. Leen Hordijk. De andere 5 leden zijn nog niet bekend. Rondom de commissie komt een klankbordgroep van maatschappelijke partijen. Daarvoor wordt, naast landbouw-, natuur- en milieuorganisaties, ook het Mesdagfonds uitgenodigd.

Vergunningverlening in 10 provincies weer mogelijk

In 10 van de 12 provincies is vergunningverlening weer mogelijk, schrijft Schouten. Alleen in Friesland en Drenthe nog niet. “Er kan toestemming worden aangevraagd op basis van een ecologische beoordeling, intern salderen, extern salderen (met uitzondering van de veehouderij) en de ADC-toets”, aldus Schouten. Er is ook een handreiking voor initiatiefnemers gereed en er is een informatiepunt voor iedereen met vragen over stikstof.
Er zijn ook al vergunningen verleend, aldus de minister. Door onder meer extern salderen (nog niet in de landbouw) helpen nieuwe vergunningen al bij het verlagen van de totale depositie. Met een speciale ‘vliegende brigade’ willen rijk en provincies de toestemmingverlening ondersteunen en ‘waar mogelijk’ versnellen.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • kleine boer

  Wat zal de natuur er van veranderen ...

 • agratax(1)

  @Kleine boer. Natuurlijk verandert de natuur, minder stikstof dus minder groen.
  Iedereen die graag veeboer wil worden of blijven, maakt meer kans als hij/zij dit over volle land verlaat en elders zijn vee laat lopen. Er zijn voldoende landen die zitten te wachten op goede boeren en die graag exporteren naar een hongerig Nederland en koopkrachtig China.

 • Jan K,

  Hoe vrijwillig zal het worden?

 • Komt goed

  De eerste €150 miljoen is voor de ambtenaren om het uit te voeren Wedden?

 • Dre van Helmond

  Minder groeien minder CO2 vastleggen
  Maar doel bereikt veehouderij weg

 • Dre van Helmond

  Minder groeien minder CO2 vastleggen
  Maar doel bereikt veehouderij weg

 • john***

  Urgentie om stikstof te reduceren is groot nu wel een vuist maken om koppeling dierrechten eruit te halen. Dan kan er met die 500 miljoen veel meer gereduceerd worden dan met koppeling.

 • Zuperboer

  De adviesclubs vertrappelen zich om de strooppot.

 • info295

  500 miljoen daar kun je ongeveer 200 bedrijven mee opkopen !! Dus daarmee zal weinig veranderen

 • veldzicht

  Allemaal weggegooid geld,de natuur staat er helemaal niet slecht voor.In vergelijking met 2004 doen in 2018 275 gebieden het beter,in 472 gebieden gelijk gebleven en 215 achter uitgang.2 Nov .in de telegraaf een interessant stuk''stikstof pijn om niks''dan zie hoe de boeren worden belazerd en de verschillende overheden hun oren laten hangen naar natuurmonumenten en Staatsbosbeheer,het is om misselijk van te worden.

 • farmerbn

  En alleen in Nederland hè. In de rest van Europa zijn deze problemen er niet. Nederland denkt de luxe te hebben om nu door te pakken en de boeren weg te jagen / hun land in te pikken. Waarom in Godsnaam? Linkse partijen moeten toch sociaal zijn naar de arme mensen en geen geld over de balk smijten voor deze hobby? Onderwijs, pensioenen, gezondheidszorg enz worden hierdoor tekort gedaan.

 • Bennie Stevelink

  Wat vindt FDF van deze sanering? Zij hebben de leiding in het stikstof dossier en moeten dus met een standpunt naar buiten komen. Of is het bestuur van FDF nog in achterkamertjes aan het overleggen welk standpunt zij hierover innemen?

 • Renate

  Bennie, hou toch eens op! Afgeven op mensen die zich wel inzetten? En zelfs jouw LTO erbij betrekken....

 • Bennie Stevelink

  @Renate, ik begrijp uit jouw reactie dat je bij FDF geen vragen mag stellen of kritiek mag uiten?

 • Renate

  Bennie, hou eens op. Als er 1 is die geen kritiek wil en overal achteraan hobbelt is het jouw lt...
  Ga maar weer onder je steen zitten. Verdiep je dan gelijk in de site van Agrio.

 • a van Gerwen

  @Bennie, het is de insinuatie in de laatste zin die bij Renate en mij weerstand opwekt.

 • Henk.visscher

  warme sanering is niks op tegen als het op een eerlijke manier gebeurt, die rechten mogen uit de markt,is voor ook voor de boeren beter, maar nooit akkoord gaan dat bedrijven stikstof uit landbouw mogen kopenkopen

 • john***

  als de overheid snel stikstof wil reduceren of over hevelen naar andere sectoren (is beide hetzelfde) zal de koppeling eruit moeten, de groeier neemt de rechten over en zet zijn bestaande stal met dampende mestput vol of gaat intern salderen in beide situaties daalt de emissie per dier, ondertussen komt er stikstof beschikbaar voor andere zaken en reductie.

 • Bennie Stevelink

  @van Gerwen, je bedoelt mijn opmerking over “achterkamertjes overleg”?
  Ik maakte deze opmerking om te laten zien dat ook FDF geen standpunt kan bepalen in overleg met een paar duizend boeren tegelijk. Ook daar is het een select gezelschap die onder elkaar het standpunt bepaalt en waar de massa zich bij aan mag sluiten.
  Het enigste verschil met LTO is dat de LTO bestuurders in ieder geval nog gekozen zijn, in tegenstelling tot de zelf benoemde FDF “bestuurders”.

 • Renate

  <>

  Speciaal nog een keer voor jou Bennie.

 • kleine boer

  Bennie standpunt was duidelijk toch met de demo's we zijn het ZAT !!! Net zoals jij het boeren zat bent tenminste zo lijkt het.

 • <>

 • <>

 • EL

  Het is toch duidelijk wat de linkse partijen willen, boeren weg, en huizen bouwen, wegen aanleggen en vliegvakanties ervoor terug!

 • kleine boer

  1648 gaat idd echt niet om de natuur dat is voor vele al duidelijk maar nog niet voor iedereen ...

 • Schouten is niet echt duidelijk in haar brief. <>

 • kleine boer

  1735 ze is het gewend alles weg te strepen 😁

 • koestal

  Boeren weg ,asielzoekers er in. niet mijn idee,maar van de linkse partijen.

 • koestal

  Waarom nog geen vergunningen in alle provincies?,discriminatie.

 • eja

  wat is een zeurpiet is die Bennie toch!!

 • rverheij

  Welja , gooi er nog maar eens 500 milj tegenaan. daar knapt de natuur vast van op.

 • Peerke1

  Heel simpel: Het Stikstof probleem is uitgevonden om van de hardwerkende boeren versneld af te komen. Als de boeren weg zijn gaat de grond met alle regels die er dan zijn alleen nog richting Overheid en zo komt alle subsidie gewoonweg weer terug in de vorm van supergoedkoop land.

 • koestal

  FDF is een spontaan gegroeide club ,ik heb er respect voor.Bij LTO worden de mensen via achterkamertjes gekozen,ik was lid ,maar ik moest uit de krant lezen dat Marc Calon voorzitter was geworden ,zonder dat ik gestemd had,of de kans had gehad.

 • Maas1

  Als je op de stoel zou gaan zitten voor een nieuw ROM beleid in Nederland,dan zou je je voor kunnen stellen dat we aan de voor avond staan van een enorme operatie waarin Nederland verdwijnt in een grote bouwput. Een molletje hier een molletje daar. Met dat ik dit schrijf besef ik me meer dat de Natura 2000 gebieden er niets voor niets moeten zijn bedacht!
  In Nederland wil men van alles,Nederland is te klein!
  @Peerke1 inderdaad ook het klimaat akkoord draaid maar om een ding €.
  De Bomen van Groenlinks zijn Windmolens.De Bomen van Links kunnen de oven in.
  Niet Links maar Linker dan Links.

 • koestal

  geen koude winter

 • tinusje

  Hordijk voorzitter?...ow ow wat dom...is oud-RIVM er en erg links figuur

 • René de jong

  Saneren/uitkopen prima maar heeft niets met probleem oplossen te maken.

  Aanpassen van de NB-wet aan het UNIERECHT dat is van Nico Gerrits zegt !!
  zonder deze aanpassing is alles kansloos, dweilen met de kraan open.
  De buren (Dtsl) hebben dit UNIERECHT beter gelezen en juist vertaald in een natuurwet, dat is de reden waarom daar een hogere norm géén probleem is.
  En nog belangrijker: (ook) de natuur niet achteruit gaat, want ja daar ging het toch om .
  Oh nee,.. het gaat hier alleen om vee slachten, boertjes weg drijven en goedkoop nog meer natuur maken. (en was dat niet de basis van de NB-wet zoals die nu is ?? #LNV, SBB & NM de dirigenten van deze wet.....)

  Vr Gr René de jong

 • koestal

  Dit hele kabinet saneren is beter.

 • van elp

  Wat ik mij afvraag: wordt bij extern salderen ook 30 % afgeroomd als de stikstof niet van de landbouw komt (zoals lagere snelheid). En hoezo gebiedsgericht bij een landelijke snelheidsverlaging?

 • koestal

  Die 500 miljoen is al weer gehalveerd tot 250 miljoen,kabinet is erg onbetrouwbaar met uitspraken.

 • koestal

  Laat de laatste boer het licht uit doen,dan zijn ze van de boeren af,mooi voor Rutte en Schouten.Carola Schouten minister van Ministerie tegen landbouw.

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.