Home

Nieuws 8 reactieslaatste update:28 okt 2019

Stikstofoverleg sector valt uiteen door publiciteit en boerenacties

LTO Nederland schort het overleg over een alternatief stikstofplan binnen ZuivelNL op. Ook wordt de Taskforce Ammoniak opgeheven. Dit hebben de hierbij betrokken partijen vrijdag 25 oktober meegedeeld onder druk van publiciteit en commotie onder boeren.

Een aantal partijen, waaronder LTO Nederland, meent dat door de publiciteit rond de conceptvoorstellen van de zuivelketen de indruk is gewekt als zouden deze partijen het daar al helemaal over eens zijn. Van die suggestie neemt LTO afstand, zo meldt de belangenorganisatie.

De partijen die betrokken zijn bij de Task Force Ammoniak (NZO, Netwerk Grondig, NAJK melkveehouderij, Biohuis melkveehouderij, ZuivelNL) laten weten ook geen heil meer te zien in verder overleg nu hun denkrichting en plannen in de publiciteit zijn gekomen en er onrust is ontstaan.

Niet akkoord met voorstellen kabinet

Ondertussen blijft overeind dat de partijen niet akkoord gaan met de voorstellen van het kabinet. Zij houden vast aan een aantal oplossingsrichtingen, zoals:

 • een drempelwaarde voor depositie nabij natuurgebieden
 • verzet tegen een koppeling tussen ammoniak en fosfaat-/dierrechten,
 • geen afroming van 30%
 • geen inname van latente ruimte bij extern salderen (extern salderen staat overigens ‘on hold‘)

Alle partijen spreken ook de wens uit samen verder te werken aan een oplossing die de hele agrarische sector past. Of de partijen daarbij dan ook willen overleggen met vertegenwoordigers van de nieuwe boerenactiegroepen en NMV/DDB, wordt niet aangegeven.

LTO verlangt andere opstelling van LNV en politiek

Uit met name de bekendmaking van LTO Nederland spreekt grote ergernis over het uitlekken van het overleg van de laatste weken. Dat is volgens hen het gevolg van acties verricht uit eigenbelang.

De acties van agrarische partijen buiten het overleg worden echter niet genoemd als voornaamste obstakels op weg naar een voor allen passende oplossing. Het probleem zit volgens LTO toch bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de politiek. Die moeten zich anders gaan opstellen.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • HJ O R

  De achterkamertjes politiek van LTO heeft ons nog nooit wat opgeleverd .
  Het feit dat er partijen worden uitgesloten zegt genoeg.

 • koestal

  Met LTO kom je niet verder,ze menen dat vriendelijk zijn nog wat oplevert.Je hebt met gewetenloze politici te maken.

 • Zuperboer

  Dacht dat de familie Schumacher bij mij op de loonlijst stond, maar tegenwoordig denkt men er blijkbaar anders over.

 • .....

  Carola blijkt een uiterst zwakke minister van landbouw, ze heeft geen controle over haar departement en is de regie over het stikstof dossier totaal kwijt

 • Zuperboer

  Carola is lekker op vakantie. Plaag die arme meid niet. Ze kan er immers ook niets aan doen dat Rutte III door Jesse geregeerd wordt.

 • j.verstraten1

  Klaas, de NMV zat er ook gewoon bij hoor. Ze mogen dan wel opgezegd hebben bij Zuivelnl maar dat gaat pas in per 1-1-2020.

 • Vhouder

  Carola is met het vliegtuig op vakantie maar dat is niet slecht voor het mileu want ze compenseerd haar vlucht door een paar hardwerkende boeren de nek om te draaien

 • J.W.S.

  Jos, je weet heel goed wat er aan de hand is. NMV doet er niet toe in Zuivelnl, met een aandeel van 1 van de 5 zetels. Daarnaast had NMV donderdag aangegeven niet mee te gaan in het voorstel. Als Zuivelnl er dan voor kiest om toch een persbericht eruit te doen met de naam van de NMV eronder. dan ga je een grens over. Daarnaast heeft zuivelnl niet het mandaat om over andere dierlijke sectoren te spreken laat staan plantaardige sectoren.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.