Home

Nieuws 30 reacties

Schouten: meer geld voor stikstofmeting in natuur

Er komt meer geld om metingen te doen naar de stikstofneerslag in natuurgebieden. Landbouwminister Carola Schouten heeft dat woensdag 9 oktober gezegd naar aanleiding van vragen van regeringspartijen VVD en CDA over de betrouwbaarheid van modellen en metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De minister zegt geen twijfel of kritiek te hebben over de gegevens van het RIVM. “Je kunt de metingen altijd verbeteren. Dat er tot nu toe beperkt is gemeten, heeft ook te maken met geld.”

VVD’er Helma Lodders en CDA’er Jaco Geurts drongen er woensdag bij de behandeling van de landbouwbegroting op aan meer openheid te verschaffen over de manier waarop het RIVM werkt. Volgens Lodders en Geurts ontbreekt het aan transparantie.

Lees verder onder de tweet.

Rekenmethode internationaal beoordeeld en gevalideerd

Aanleiding van de kritiek is onder andere de actie van het Mesdagfonds om het RIVM tot meer openheid aan te sporen als het gaat om onder andere het rekenmodel Aerius, op basis waarvan wordt beoordeeld of bedrijven en activiteiten een stikstofeffect hebben op natuurgebieden. Minister Schouten zegt dat het RIVM altijd bereid is openheid te geven. De methoden die het RIVM gebruikt om de stikstofneerslag in natuurgebieden te berekenen, zijn internationaal beoordeeld en gevalideerd.

SP’er Frank Futselaar zegt in reactie op de kritiek van VVD en CDA dat er geen enkel bewijs is dat het RIVM schimmig doet over de gegevens. Hij zegt dat de overheid wetenschappelijke instituten heeft aangesteld om onderzoek te doen en dat het niet aan politici is om te discussiëren over de betrouwbaarheid van de uitkomsten van het onderzoek. “Dat is iets voor wetenschappers onderling.”

Lees verder onder de tweet van Frank Futselaar.

Hij vindt het een zorgelijke maatschappelijke ontwikkeling dat steeds vaker twijfel heerst over wetenschappelijke vaststellingen.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  ze geven er wel weer een draai aan, ze zijn druk aan het voorbereiden geweest hoe

 • Mfb

  Niemand begrijpt hoe die stikstofberekeningen in elkaar zitten. Ook het RIVM niet. Ze kunnen het in elk geval niet uitleggen....
  Als je dan een meetpunt boven een rioolput hangt en de meetgegevens vervolgens gebruikt om de veehouderij aan te pakken is wel bijzonder....

 • daan1908

  Het waren toch ook " Wetenschappers " die ons 15 jaar geleden vertelden dat door de zure regen alle bossen ten dode waren opgeschreven .

 • Zuperboer

  Citaat van Carola: "De methoden die het RIVM gebruikt om de stikstofneerslag in natuurgebieden te berekenen, zijn internationaal beoordeeld en gevalideerd." Dat mag ik hopen. Echter de waarden die je eruit haalt middels metingen, over de samenhang daartussen en de trends die daar in zitten moet je vervolgens wederom wetenschappeljik toetsen en publiceren Carola. Maar dat weet je natuurlijk wel, alleen je denkt met dit antwoord die domme boeren weer tussen de koeien te kunnen sturen. #mediatraining.

 • ENDE902

  Ik weet niet in welk tijdperk de heer Futselaar nog leeft. Kijk, dat politici de materie niet begrijpen, kan ik nog mee leven. Maar om aan te nemen, dat er binnen de agrarische sector geen mensen zijn die de materie begrijpen, gaat mij wel een paar deuren te ver.

 • gjh

  Je hoef toch niet deskundig te zijn we weten allemaal dat de metingen niet kloppen We worden weer genaaid en het is niet eens lekker.
  Frankie frutselaar jij werkt zeker bij dat RIVM.

 • kleine boer

  Als iets goed is hoef je het toch niet aan te passen.....

 • Vhouder

  we worden weer met een kluitje in het riet gestuurd die trut van schouten gaat er niet serieus op in maar draait er omheen meer meten nee eerst eens uitleggen hoe je meet

 • Tuig

  Kan natuurlijk zo zijn dat er voor de veehouderij nog ongunstigere cijfers uitkomen. Volgens mij rekent iedereen zich rijk.

 • glaasje

  ik heb net het filmpje gezien over de trukendoos van het RIVM . Echt een grof schandaal van het RIVM. Meten boven een rioolput!!!!!!!!!!!!!!!! en de veehouderij erop afrekenen.En dan de meting boven de sneeuw????????????????? . Dit filmpje moet de hele tweede kamer zien. Beleid aanpassen. En wel per direct.

 • Sjefo

  Frank Frutselaar : “echt stuitend hoe CDA en VVD het RIVM in twijfel trekken.“
  Heer Frutselaar, een groot aantal deskundigen, boeren en ook politieke partijen trekken het ammoniak onderzoek al jaren in twijfel.
  Wat ik in stuitend vind dat er nog steeds een stel Frutselaars rond lopen die niet eerst tot op de bodem uitgezocht willen zien wat er mis zou kunnen zijn met die onderzoeken vooraleer men begint aan het liquideren van de agrarische economie !!

 • Hilhorst100

  Nieuw onderzoek door linkse klimaatklaplopers of van de linkse uv wageningen

 • JanBraakman

  @glaasje Het filmpje waar u naar verwijst is eerder dit jaar vertoond in de Tweede Kamer.

 • jwillems

  Heer Futselaar.
  Bekijk de video maar eens. graag je commentaar. <>

 • info36

  Het is vooral stuitend om te zien hoe radicaal Frank Futselaar is.

 • koestal

  Boeren krijgen de schuld van alle milieuproblemen,er moet toch iemand de schuld hebben,die boer is toch altijd aan het werk,merkt er dan ook ook niet zoveel van,kunnen die klaplopers hun gang gaan.

 • koestal

  Wetenschappelijke instituten zijn al verziekt door door linkse milieufreaks.

 • tinusje

  universiteiten zijn afhankelijk van opdrachtgevers...dus dan weet ik de uitkomst al .....de positieve waarden voor boeren worden ons ontfrutseld....frutselen is raar frutselaar

 • Kringloopboer

  Jacob Geurts vertrouw ik voor geen meter nu een beetje mee slijmen met de boeren terwijl hij dus ook aantoonbaar heeft zitten slapen in de tweede kamer als ze gewoon HUN WERK hadden gedaan hadden we deze ellende nu ook niet gehad nu hoopt hij natuurlijk op een hoop voorkeursstemmen bij de verkiezingen resultaat weer de zelfde partijen aan het roer

 • koestal

  De leugen regeert in Nederland en het wordt geaccepteerd door onnozele politici.

 • koestal

  Ja,meten boven de rioolput of vloeken in de kerk.Het kan allemaal.

 • koestal

  Dit is afbraak van de democratische rechtsstaat,we leven blijkbaar in een bananenrepubliek.

 • jwillems

  Lees maar eens “Eco Nostra, het netwerk achter Volkert v d Graaf” geschreven door Peter Siebelt. Dan begrijp je hoe het werkt. De haren gaan je overeind staan.
  De milieu maffia zit nu tot in alle tentakels van politiek tot rechterlijke macht.

 • farmerbn

  Ik hoop dat die Frutselaar opstapt als hij ongelijk blijkt te hebben. En natuurlijk zit het fout als er een meetpunt boven een rioolput geplaatst wordt. Waarom daar? En dat er weinig meetpunten zijn omdat het duur is is grote kolder. De veestapel verkleinen zonder noodzaak is veel duurder. Op het nos nieuws vandaag zei een RIVM medewerker dat die meetpunt boven het riool niet meetelt in de berekeningen. Waarom kosten maken voor een meetpunt die niet meegerekend wordt? Het stinkt.

 • Kelholt

  Rustig maar allemaal. De politici en instanties (PBL, RIVM, CLO enz.) rollen van de ene leugen in de andere en zitten nu zo'n beetje op het punt dat dit niet meer vol te houden is. Ze zullen dus een keer kleur moeten bekennen en zeggen: Wij willen geen boeren meer maar meer huizen en bedrijven want de economie moet groeien.
  Op het moment dat ze dit zeggen zullen ze echter de knip moeten trekken en dat proberen ze via het slinkse beleid dat ze nu voeren kost wat het kost te voorkomen. De boeren zijn immers toch allemaal miljonair.
  Maar het kantelpunt komt er aan. Allemaal nog even volhouden en vol tegengas geven tegen dit achterbakse beleid en alles komt (financieel) goed.

 • Bennie Stevelink

  Sluit mij helemaal aan bij @Kelholt. Er is een dubbele agenda: meer recreatieve waarde op het platteland voor de (Rand)stad burger. Er moeten veel boeren weg, en de boeren die mogen blijven, moeten werken op een manier wat past bij een recreatieve nostalgische beleving. Ondertussen moeten de boeren die mogen blijven, wel hun inkomen uit de markt halen. Dat dit onmogelijk is wordt in een links-rechts samenwerking weggemoffeld.

 • René de jong

  Gun ze toch een mooie boerderij: KRINGLOOP PROEFBOERDERIJ "D33 KLAVER"

  Kopen ze een mooie boerderij op uit hun programma 50%
  - op deze boerderij komt geen vee
  - het woongedeelte verbouwen voor veel gasten buitenlandse geïnteresseerden.
  - de gehele rioolafvoer van D33 en Jesse zijn kliek komt in de put aldaar.
  - een geberit toilet (mits label emmissie) van die reclame stankvrij dowloaden..
  - uiteraard gescheiden dikke dunne fractie !! (ik denk veel dunne fractie 😄 )
  - overige bemesting is niet nodig omdat dit wel uit de (berekende) depositie landbouw komt.....
  - op het (natuur)land verbouwen ze hun veggiefood
  - met de seis en handenarbeid de piepers rooien.
  - zelfvoorzienend qua stroom en gas uiteraard zitten er warmpjes bij.
  - zeer zuiver drinkwater komt uit de sloot aldaar of uit de grond.

  als dit concept werkt dan knippen en plakken
  qua locatie denk ik ergens onder de rook van Schiphol, de landingsbaan want die heeft geen uitstoot....
  vr gr René

 • veldzicht

  De gehele Nederlandse landbouw staat op het spel als aan deze flauwekul niet paal en perk wordt gesteld.Reken maar uit:160 natura 2000 gebieden waar bij in een omtrek van 2 tot 4 km. allerlei beperkingen,de veenweidegebieden moeten groten deels onder water, nog 100.000 ha bos om de CO2 uitstoot te compenseren ,natuurgebieden met elkaar verbonden worden ,er moeten nog 1 milj.huizen bij 30 huizen per ha. met bijbehorende wegen,industrie,sport er recreatie parken,water opvang etc.etc. Het is ook eigenlijk ook wel te begrijpen dat heel links Nederland van de boeren af wil en als dat dan nog voor een zacht prijsje kan is dat natuurlijk mooi mee genomen.

 • ENDE902

  @veldzicht,
  Moet ik het zo interpreteren, dat links Nederland(inclusief ngo's) eigenlijk een stadspark van Nederland wil maken met daar tussenin de steden. Daarvoor moeten ze de gehele agrarische sector naar hun hand weten te zetten. Voor het opkopen van deze sector is natuurlijk niet genoeg geld beschikbaar, dus proberen ze het slinks via de regering, provincies en steden te regelen.
  Klimaat en milieu zijn dan de gereedschappen die hiervoor gebruikt worden.

 • farmerbn

  Niet zo moeilijk om dit te overzien. Wel moeilijk om op het juiste moment uit te stappen. Ben je te vroeg of te laat dan zit je financieel klem.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.