Home

Nieuws 9 reacties

SGP: overheid meet met twee maten in Aerius-systeem

De agrarische en de bouwsector worden in de stikstofcrisis harder aangepakt dat het verkeer, omdat er met twee maten wordt gemeten. Dat vindt de SGP. In het Aerius-systeem blijkt dat bij wegen en verkeer alleen wordt gekeken naar de stikstofneerslag tot 5 kilometer afstand van de weg, terwijl bij bouw en boeren het effect wordt berekend tot op op ‘oneindige afstand.’

De partij heeft berekeningen gemaakt om na te gaan op basis van welke stikstofneerslag de landbouw, de bouw en het verkeer worden ‘aangeslagen’ bij de aanpak van de overheid.

‘5-kilometer-grens ook voor bouwprojecten en boerderijen’

SGP-kamerlid Chris Stoffer: “Dit kan écht niet, dit is meten met twee maten. Het is toch te gek voor woorden. Experts zeggen ons zelfs dat de stikstofoxiden die auto’s uitstoten wijder in de omgeving neerslaan dan de ammoniak van de landbouw. Dat is onacceptabel”, aldus Stoffer. Hij kaart het probleem aan bij de landbouwminister Carola Schouten. Stoffer wil dat voor bouwprojecten en boerderijen ook de 5-kilometer-grens gaat gelden. “Die nuchtere aanpak bij het wegverkeer is verstandig: de stikstofneerslag op een afstand van meer dan 5 kilometer is zó beperkt dat je daar geen berekening op los moet willen laten”, vindt hij.

Modellen in twijfel getrokken

De rekenmodellen die het RIVM gebruikt voor het bepalen van stikstofdepositie worden al langer in twijfel getrokken. Ook CDA-Kamerlid Jaco Geurts heeft twijfels bij deze methode en wil opheldering over de systematiek. Het Mesdagfonds heeft al meermaals om deze informatie gevraagd, maar heeft nog niet alle informatie gekregen die ze graag wil hebben. Het Mesdagfonds gaat zelf een onderzoek laten doen naar het meten van stikstofdepositie in natuurgebieden.

De Tweede Kamer spreekt woensdag en donderdag over de landbouwbegroting. het debat is live te volgen.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Dit hoort LTO aan te kaarten.....

 • maiskolf

  LTO wie is dat ?

 • Alco

  Dat zijn die wolven in schaapskleren.

 • Flepke

  Zijn toch onderwerpen die LTO allemaal al een keer aangehaald heeft maar kregen geen gehoor. Behalve de reactie daar zijn ze weer. En vervolgens doet de politiek waar ze goed in zijn......niets of afschuiven

 • DreiEcks Dairy

  Deze reactie van SGP getuigt van realiteitszin. Complete waanzin dat er zo met 2 maten gemeten wordt. Van coalitiepartij D66 hoeven we niets meer te verwachten van CDA-VVD en CU mag toch verwacht worden dat ze zich bij deze zienswijze aansluiten. Is de Aurius calculator ook veel eerder klaar dan januari 2020.

 • DJ-D • Ook van de CU hoeven we niks te verwachten. Het is wachten op het moment dat de partij de naam veranderd in LU (linkse unie)

 • Gat

  Stikstof van uitlaatgassen lijken me verder te komen dan landbouw. Warme lucht stijgt immers op.

 • kleine boer

  Test paar koeien in een afgesloten ruimte samen met een boer en 2 auto’s in zelfde ruimte ernaast met een RIVM medewerker.... kijken hoe de test uitpakt....

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.