Home

Nieuws 5 reacties

Dierenbescherming bang om dierenwelzijnsplannen Remkes

Boerenbedrijven bij natuurgebieden technisch aanpassen om de uitstoot te verminderen, is misschien goed voor de natuur, maar niet voor de dieren. Dat zegt de Dierenbescherming in een reactie op de Commissie-Remkes. Het dierenwelzijn zou het kind van de rekening kunnen worden, waarschuwt de Dierenbescherming.

De dierenbeschermers vinden het geen goed idee alle koeien bij Natura 2000-gebieden in een potdichte stal met een luchtwasser erop te huisvesten, want koeien horen zoveel mogelijk buiten in de wei. In de wei veroorzaken ze ook minder ammoniakuitstoot. In de stal mengt hun plas en poep en krijg je, net als bij andere dieren in de intensieve veehouderij, ammoniak, in de wei vallen koeienvlaai en urine gescheiden en ontstaat geen ammoniak, aldus de Dierenbescherming.

Erkenning veelbelovende technieken moet veel sneller

Luchtwassers leiden dan wel tot minder ammoniakuitstoot, maar in de stallen blijft de lucht ongezond voor de dieren en hun verzorgers, stelt de dierenorganisatie. Bovendien gebruiken luchtwassers veel energie, water en chemicaliën, hetgeen niet goed is voor het milieu. Daarnaast vormen de luchtkanalen van de wassers een groot gevaar op snelle verspreiding van vuur bij een stalbrand.

Er zijn veelbelovende technieken om mest en urine direct te scheiden en uit de stal af te voeren, zoals het varkens- en koeientoilet, maar dan moeten de procedures voor erkenning hiervan wel versneld worden, vindt de Dierenbescherming.

Laatste reacties

 • famboenink@hetnet.nl

  dierenbescherming bang dat veestapel niet ingekrompen hoeft te worden zeker

 • Henk.visscher

  We moeten een estafette houden we beginnen met de trekkers en iedereen die mee wil doen op Tessel die gaan met het dossier met onze punten, met daarin vooral dat wij eerlijke metingen willen en dat ook de depositie moet worden meegeteld, en de drempelwaarde gelijk moet zijn aan onze buurlanden ,want dan kan heel Nederland zo weer aan de slag met alle projecten die nu stil liggen,naar het provinciehuis van Friesand , daar overhandigen ze het dosier aan het provinciehuis en aan de Frieze boeren , Tesselse boeren gaan weer terug , de Frieze boeren gaan naar het provinciehuis van de volgende provincie, enz, totdat het dosier in den Haag is afgeleverd, iedereen kan dan meedoen,ook burgers en andere sectoren, want die hebben ook een belang, want voor velen is het afreizen naar de randstad te veel gevraagd.
  Op deze manier bereiken we de provincie, de lokale pers, de bugers en de landelijke pers en ik weet zeker dat er mega veel aan meedoen

 • Alco

  Laten ze zich zorgen gaan maken over hun eigen poep en plas.

 • farmerbn

  Het is algemeen bekend dat dierenwelzijn en milieu vijanden zijn. Burgers en politiek moeten definitief kiezen. Nu is het zo dat er enkele maanden voor dierenwelzijn gekozen wordt (bv uitloop met verhoogde uitstoot) en daarna een paar maanden voor milieu (verbod op weiden van vee en uitrijden van mest). Linkse partijen en ngo's shoppen uit beide en maken de boeren horendol.

 • tinusje

  apart dat de koe in de weide urine en poep apart doet en in stal samen....ga er eens op letten.....

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.