Home

Nieuws 6 reacties

Coalitie steunt kabinetsplan stikstof, oppositie mort

Oppositiepartij SP vindt dat het kabinet niet voortvarend genoeg is bij de stikstofaanpak.

Landbouwwoordvoerder Frank Futselaar van de Socialistische Partij (SP) zal deze week bij de behandeling van de landbouwbegroting voorstellen € 200 miljoen uit te trekken voor herstel van de natuur. “Het kabinet reageert te traag. We kunnen niet wachten tot begin 2020 op concrete acties”, aldus Futselaar.

Minister Carola Schouten benadrukt vrijwilligheid bij sanering van de veehouderij, en vermijdt te spreken over minder dieren, stelt Futselaar. Hij betwijfelt ‘of we met die insteek snel vaart kunnen maken met stikstofcrisis’.

D66-fractievoorzitter Rob Jetten kwalificeert de brief van Schouten over de stikstofaanpak als ‘een eerste stap’. “D66 wil de natuur beschermen en snel weer huizen bouwen voor de mensen. Die richting kiest het kabinet nu ook. Nu tempo maken”, aldus Jetten.

CDA wil geen gedwongen krimp

Natuurherstel

De overige regeringsfracties noemen het van belang dat Nederland weer door kan met (bouw-)projecten en dat vergunningen weer mogelijk worden, zoals VVD-Kamerlid Mark Harbers het formuleert. Tegelijk wordt in het kabinetsplan volgens Harbers natuurherstel ‘serieus aangepakt voor een mooie en schone omgeving’.

Harbers zegt geen land te willen ‘dat op slot zit, waar de economie onder druk komt te staan en waar mensen hun baan dreigen te verliezen. Als mensen geen baan hebben, hebben ze weinig aan mooie natuur’.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts zegt dat boerenverstand leidend moet zijn. Geurts: “Alle sectoren zullen bij moeten dragen. Lokaal maatwerk is noodzakelijk om de bouw van woningen te hervatten en om maatregelen in de landbouw te kunnen doorvoeren. Het CDA wil geen gedwongen krimp, maar vrijwilligheid voor perspectief en duidelijkheid voor onze boeren.”

Kringlooplandbouw

De ChristenUnie is eveneens op hoofdlijnen tevreden. “We investeren in natuurherstel. Er komt geen generieke inkrimping van de veestapel, maar we gaan boeren helpen als zij anders willen gaan boeren of willen stoppen. We investeren in kringlooplandbouw en innovatie in de landbouw. We verlagen de snelheid gericht op die plekken waar dat een positief effect heeft op de stikstofuitstoot”, zegt Kamerlid Carla Dik-Faber.

Bosregeling

SP en GroenLinks zullen gezamenlijk voorstellen een regeling te maken, die boeren de mogelijkheid biedt hun grond om te zetten in bos. Het is een herleving van de bosregeling die enkele jaren geleden werd beëindigd. Het doel is om 100.000 hectare bos te realiseren. Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks: “Iedereen houdt van bomen en het is verreweg de meest populaire klimaatmaatregel die we kunnen nemen.”

Medeauteur: ANP

Lees meer artikelen over het stikstofbeleid

Laatste reacties

 • HeinCarien

  Een ding moet ik die Frank wel nageven, Hij begint als eerste over de centen. Als er wat moet gebeuren heb je geld nodig, punt. De rest wauwelt alles weer opnieuw op wat er gezegd is. Gewoon eerst in je portemonnee kijken of er wat in zit, dan met je moeder of vriendin overleggen, daarna nog over nadenken. En als je klaar bent dan overgaan tot actie.

 • Dat het CDA en de VVD landbouwwoordvoerders het niet aan durven om te eisen dat er gemeten moet worden zegt meer dan genoeg. Verder waarom niet eisen om dezelfde deposotiewaarde als onze oosterburen ?Ze moeten niet zeuren over natuurherstel want de smerigste lucht van Europa zit in de Randstad , begin daar maar eens eerst.

 • Bennie Stevelink

  Veestapel inkrimpen en dan tegelijk landbouwgrond omzetten in bossen zodat het mestoverschot, en de daarbij horende hoge kosten blijven bestaan. De overblijvende veehouderij heeft daardoor nog steeds een te hoge kostprijs en kan de concurrentie met Oost Europa niet aan. Tevens is er geen ruimte om eiwitrijke gewassen te telen en moeten wij soja importeren uit Zuid Amerika. Dat geeft de linkse partijen weer de mogelijkheid om eindeloos op de overblijvende veehouders te schoppen.

 • rderegt

  misschien die bossen tegen de steden aan planten zodat die dan ook niet verder meer kunnen...

 • GerritLozeman

  Begin dan maar met bos te herplanten in de door STAATSBOSBEHEER kaal geslagen natuur gebieden

 • koestal

  Meer bossen betekent meer teken en eikenprocessierupsen,je haalt het paard van Troje binnen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.