Home

Nieuws

Boeren gaan demonstreren voor eerlijke handel

Boeren uit verschillende Europese landen gaan op vrijdag 25 januari vanaf 12:00 uur protesteren aan de Belgisch-Duitse grens. Zij komen in actie tegen vrijhandelsverdragen en voor een eerlijk wereldhandelsbeleid.

Dat meldt coördinator voor de deelnemende Nederlandse organisaties Guus Geurts. Volgens de initiatiefnemers geven vrijhandelsverdragen meer macht aan de multinationale agribusiness, maar verzwakken ze de positie van boeren, consumenten en werknemers. Niet alleen in Europa, maar ook daarbuiten. Boeren uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, en Luxemburg zullen met trekkers afreizen naar verzamelpunt A3/E40 snelweg – op de brug bij Hebscheider Heideweg.

Deelnemende boerenorganisaties vanuit Nederland

Deelnemende boerenorganisaties vanuit Nederland zijn de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), de Dutch Dairymen Board (DDB) en de Vereniging tot Behoud van Boer & Milieu (VBBM). Samen met nog tientallen andere boerenorganisaties in onze buurlanden willen zij opkomen voor een eerlijk wereldhandelsbeleid, eerlijke prijzen, bestaanszekerheid en bescherming van het klimaat en het milieu. Vertegenwoordigers van verschillende organisaties zullen korte toespraken houden tijdens de demonstratie.

Boerenprotest tegen vrijhandelsverdragen in 2018. - Foto: ANP
Boerenprotest tegen vrijhandelsverdragen in 2018. - Foto: ANP

CETA en vrijhandelsverdrag EU-Japan

Naast de procedure die nog loopt bij het Europese Hof over de vrijehandelsovereenkomst tussen de EU en Canada (CETA = Brede Economische en Handelsovereenkomst), is ook het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Japan een reden voor de demonstratie. Dit verdrag gaat in februari van kracht. Bovendien wordt er dit jaar onderhandeld over het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) 2021-2027. Hierbij is dit vrijehandelsbeleid nog steeds uitgangpunt, waardoor volgens de initiatiefnemers het GLB niet effectief is en boeren geen kostendekkende prijzen ontvangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.