Home

Nieuws

Banken blijven bezig met derivatenkwestie

Banken hebben een kleine 17.000 van de bijna 19.000 gedupeerde mkb-ondernemers in de kwestie met rentederivaten een compensatie of een volledig voorschot aangeboden.

Daarmee is de slepende kwestie nog altijd niet afgerond, blijkt uit een nieuw voortgangsrapport van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Grote financiële moeilijkheden

De affaire met rentederivaten in het midden- en kleinbedrijf speelt al een hele tijd. 6 banken, waaronder Rabobank en ABN AMRO, gingen in 2016 akkoord met een grote compensatieregeling, omdat ze in het verleden ondernemers met veel te ingewikkelde financiële producten hadden opgescheept. Onder meer boeren en binnenvaartschippers waren in grote financiële moeilijkheden gekomen. 4 banken hebben hun betrokken klanten inmiddels een voorstel voor een vergoeding gestuurd. Aan ruim 15.000 mkb’ers is verder alles bij elkaar al € 860 miljoen uitgekeerd.

Nieuw voortgangsrapport

Minister Wopke Hoekstra van Financiën vindt het “ondanks deze positieve berichten” van groot belang dat de voortgang goed in de gaten gehouden blijft worden, schrijft hij aan de Tweede Kamer. In de zomer komt de AFM met een nieuw voortgangsrapport. De verwachting is dat een van de 2 overgebleven banken dan eveneens alle betrokken klanten een aanbod heeft gedaan. De andere bank zal dit waarschijnlijk later dit jaar pas lukken.

Eerder deze week werd bekend dat het loket waar ondernemers terecht kunnen met hun klachten over een geschil met de bank wat over rentederivaten een jaar langer openblijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.