Home

Nieuws 42 reacties

Schouten: ‘We zitten tegen de grens aan’

Landbouwminister Carola Schouten zegt dat het voedselsysteem tegen de grens aan zit en op de lange termijn onhoudbaar is. Ze wil af van het gebruik van kunstmest.

In dagblad Trouw licht de minister haar landbouwvisie toe, die ze vanmiddag (8 september) presenteert in Delfgauw.

Herwaardering voedsel

Schouten: “Als we zo doorgaan, kunnen Nederlandse boeren uiteindelijk niet meer boeren. Je kunt dan macro-economisch zeggen: produceer het voedsel maar op de plek waar dat het goedkoopst kan, desnoods buiten Nederland. Maar wat is er duurzaam aan eten van ver weg halen? We willen toch vers eten. Het is tijd voor een herwaardering van ons voedsel.” Daar ligt niet alleen een taak voor de primaire producent. Ook de leverancier, de supermarkt en de consument hebben daar een rol in.

Om voor zo’n prijs te produceren moet een boer heel wat halsbrekende toeren uithalen

Besteding inkomen aan voedsel

De minister schetst in een interview met Trouw dat er een onbalans is tussen de eisen die aan boeren worden gesteld en de waardering die ze daarvoor krijgen. Consumenten besteden nog maar 11% van hun inkomen aan voedsel. “Om voor zo’n prijs te produceren moet een boer heel wat halsbrekende toeren uithalen. Tegelijkertijd stellen we als maatschappij steeds meer eisen aan de boer: op het gebied van weidegang, biodiversiteit, sterrenvlees. Dat is een onbalans. Ons voedselsysteem zit tegen de grens aan en is op de lange termijn onhoudbaar.”

Bij een discussie over aantallen dieren kom je in allerlei loopgraven terecht

Staat van de Boer

Schouten refereert aan het onderzoek De Staat van de Boer, waarmee Trouw eerder dit jaar de situatie van de landbouw in kaart bracht. “Boeren zijn zich zeer bewust van maatschappelijke vraagstukken”, aldus de minister.

In de visie wordt geen grens gesteld aan het aantal dieren in Nederland. “Bij een discussie over alleen aantallen dieren kom je in allerlei loopgraven terecht. Hoe kun je vaststellen wat het juiste aantal dieren in Nederland is?”

Hoe grootschalig een boer wil produceren, is zijn eigen keuze

Kringloop

Schouten gaat uit van een kringloop: “Hoe grootschalig een boer wil produceren, is zijn eigen keuze. Als hij maar werkt in een gesloten kringloop. Die organiseer je lokaal waar dat kan, en regionaal of internationaal waar dat moet.”

Als je uitgaat van een kringloop is discussie over aantallen dieren niet nodig, zegt Schouten. “Het gaat dan om het evenwicht tussen de aanvoer van voer en de afvoer van mest. Hoeveel dieren er bij dat evenwicht passen, zal per boer verschillen.” Schouten wil af van kunstmestgebruik. “Er zal niet direct een verbod komen, maar er is wel een weg ernaar toe.”

Lees ook: ‘Hoe dan?’ is sleutelvraag voor landbouwvisie Schouten

Laatste reacties

 • Maas1

  Deze visie vind ik redelijk zoals hierboven weergegeven van de minister. Zit muziek in!

 • farmerbn

  Misschien Maas1, maar als ze die kerstboom straks optuigt met de eis dat je maar een klein percentage voer uit Rotterdam mag kopen, dan hang je als veeboer. Zegt ze eerst dat boeren moeten voldoen aan teveel eisen, doet ze er meteen weer een eis bij nl de kringlooplandbouw.

 • Nieuw.

  Export verbod op Nederlandse kaas?

 • Boertje25

  mogen de stikstofruimte van kunstmest dan opvullen uit drijfmest?

 • ghsmale

  Koeien zijn één en al kringloop
  Daar kan de mens wat van leren,
  die eisen meer dan alleen gras

 • farmerbn

  De moderne kringloop boer moet van de overheid de schillenboer 2.0 worden. Je mag zoveel vee houden als je wilt maar je voer moet uit je eigen regio komen. Het overschot wat bij de burgers in de kliko terecht komt moet weer naar de varkens en kippen. Mooi voor de overheid en de burgers maar waarschijnlijk zonder rendement voor de veeboer. Wat niet gegeten kan worden moet naar de akkerbouwer. Ook die zit klem want kunstmest gaat in de ban. Bij minder vee is er geen mest meer voor de akkerbouwer. Als je slimme koppen een tijdlang bij elkaar zet op het landbouwministerie krijg je dit beleid. Het begint klein met de kringloopgedachte maar mondt uit in een veldslag.

 • wmeulemanjr1

  Zeer verre stippen aan de horizon zetten m.b.t. landbouw is de Nederlandse Politiek goed in, gewoonweg alles ver voor hun uit schuiven, kan je als landbouw op de korte termijn niks mee!
  Maar ja, een 'nieuw' mooi droom verhaal is weer de media in geslingerd, hoera!

 • Alco

  Wat @ghsmale zegt in een paar woorden is de kern.

 • brutus71

  Weer een dik boekwerk, opgezadeld door de linkse stadse ambtenaren kliek, hopenlijk verdwijnt het in een diepe lade.
  Pure kringloop landbouw is niet mogenlijk, dat blijkt nu toch ook wel met deze zomer, wel bemesten maar weinig opbrengst.
  En kunstmest blijft nodig

 • agratax(1)

  Kringloop landbouw. Prachtig idee maar bij de huidige mestwetgeving een onmogelijke opgaf, als we de bodemvruchtbaarheid tenminste op pijl willen houden. Boeren zouden alle producten van het land moeten halen, vb minister bietenblad goed voer. Alles waar, maar het is nu voeding voor het bodemleven, de basis onder de bodem vruchtbaarheid. Zo zijn er meer voorbeelden aan te halen die zullen leiden tot meer zinloos werk voor de boer en die op termijn de bodemstructuur vernielen. jammer dat de boren dochter niet meer weet van waarom een boer doet wat hij doet en te weten dat de boer graag meer (org.st. toedienen, minder rooivruchten etc) zou doen, maar daar komt hij in conflict met de wetgeving en de economie. Wie is nu de oorzaak van de verslechterende situatie van de boerenstand??

 • GRENZEN SLUITEN ,voor alle voedsel ,melkprijs richting 80 cent gaanprijzen 60 cent ,smokkelaars standrechtelijk straffen , mwoah...... dan redden onze boeren het wel ,

 • Maas1

  Het is nu of nooit betalen hiervoor in keiharde € en anders de kont tegen de krib.Laat het kabinet zich nu maar eens inspannen voor goede inkomsten in welke vorm dan ook.Het paaien van multinationals is rond uit belachelijk,zelfs de multinationals zelf zijn er niet blij mee!Denk nu eerst maar eens aan je eigen inwoners voordat men met allerlei vergezichten komt, daar hoort een structurele zak geld bij! Zo niet basta!

 • farmerbn

  Sorry dat ik je boos hebt gemaakt Maas1

 • stormwind

  Kringloop landbouw = pepertune landbouw. Zie ook dit ( <> ) duidelijke filmpje, in theorie is alles mogelijk, alleen in de praktijk valt het dan vaak tegen.

 • deB.


  Ik kots werkelijk van heel dat gezever over landbouw in allerlei media!!
  Het moet anders het moet zus en zo!

  Ze kijken weg bij de meest vervuilende sectoren in havens en vliegvelden!!
  En maar druk zijn met de meest kringlopende sector in het land, hypocriete lui!

  Het is een keer klaar zeker! Geen druppel melk meer van onze erven beneden 80 cent. Grenzen dicht! Dan pas kun je mooi groen praten, plus een verdienmodel!

  Nogmaals, ik kots van dit hypocriete geneuzel van zo'n vrouwtje op zaterdagmiddag

 • a van Gerwen

  Als ze nu die 3% btw verhoging op voedsel
  nu eens jaarlijks aan de boeren uitkeren, kunnen die dat weer investeren in kringloop landbouw en andere klimaat neutrale of natuur inclusieve maatregelen.

 • mts_kuijpers

  Visie heb je alleen iets aan als je je daar ook aan vast kunt houden. In Nederlands politiek model is dit niet mogelijk omdat iedere 4 jaar of korter de politieke kleur van de coaltie veranderd.

 • Alco

  "We zitten tegen de grens aan" zegt Schouten.
  De bemoeizucht van de overheid zal ze bedoelen.

 • deB.


  Er zijn heel, heel veel veehouders die tegen de grens aan zitten!!

  Hoe kun je nu de kostprijs weer verder opjagen, terwijl de inkomsten nihil zijn, met concurrentie van andere landen! DOODLOPEND

 • cornelis 22

  Mevrouw wil ook dat we restproducten van de brouwerij zijnde bierbostel gaan gebruiken ,waarom benoemd ze ook niet perspulp en aardappelvezels . Ze is of totaal de weg kwijt of totaal onwetend , hele geruststelling zo een minister.

 • gjh

  en we deden een plas en alles blijft zoals het was met dat linkse gelul

 • Marco22

  Oplossing is eenvoudig , geld moet naar de boeren.
  Melkprijs voor boeren op 1 euro per liter.
  Net zo met eieren aardappelen enz enz
  En jaarlijks verhoogd met inflatie en kosten berekenen we voortaan DOOR.

 • deB.

  Zo is dat, we moeten zelf aan het stuur!
  Want met dit brabbelende vrouwtje is het net comedy.. Maw we kunnen er niets mee.
  Geen woorden maar daden!

 • boer drenth

  Ze heeft nog een geweldig voorstel .. Bieten blad voeren . NOU laat dat bieten blad maar mooi op het land waar het ligt ,want bieten blad zonder kop ,is gewoon geen voer. Ze kunnen van achter het bureau van alles bedenken . Ze weten helemaal niet waar ze over praten. Laat ze eerst maar eens wat doen aan dat verkeer met al die uitstoot. De koeien moete meer in de wei ,,maar ze moeten geen scheet laten dat is vervuiling . We hebben zo langzamer hand met een stel idioten te maken .. Lto is het overal mee eens ..Alles duurzaam ,

 • Attie

  Och ze bedoelt het goed, wat meer mest ipv kunstmest is zo gek nog niet...

 • deB.


  maar dan moet er weer een model aan zitten, dat het verwerkt moet worden...laat ons gewoon rijden !

  Net als allllllllllll die auto's op de weg, die veel voor nop rijden! Net als vliegen, die kunnen bijna allemaal aan de grond blijven! complete onzin, ja als we op die tour gaan, dan gelijk kappen graag

 • Tinus1

  Helaas leven vele van de beleidsmakers wat landbouw betreft 30-40 jaar in het verleden toen ze nog jong waren......ze vergeten dat er ook een heleboel zeer goede ontwikkelingen zijn geweest in fokkerij en veredeling.

 • Attie

  Jazeker deB, dat doen we zelf wel, mag immers niet wat kosten!

 • wmeulemanjr1

  Met een goed sluitende kringloop(op bedrijfsniveau) had/heb je geen fosfaatrechten of verdere beperkingen nodig, toch kwamen ze er met alle gevolgen van dien.
  Is nu mooi lullen voor de bühne maar komt toch allemaal weinig van, plukken van de boer is uiteindelijk wat telt, let maar op!

 • Sjefo

  Mevr Schouten moet ophouden te verkondigen dat boeren de bodem uitputten, het is de overheid die het de boeren onmogelijk maakt de bodem die zorg te geven die het toekomt.
  Het is diezelfde overheid die de boeren al jarenlang verplicht om roofbouw te plegen !!
  Mevr Schouten moet beginnen met het eerlijke verhaal te vertellen ipv keihard werkende boeren in de hoek te zetten !!

 • Sjefo

  Als we zo doorgaan kunnen Nederlandse boeren niet meer boeren, dat ligt niet aan de boeren maar aan de overheid , wij zitten tegen de grens aan zegt mevr Schouten dank zij mevr Schouten DANK JE WEL

 • 601313

  Helemaal mee eens.. Sjefo...

 • koestal

  Boeren zijn al jaren bezig met duurzaam produceren,wat raar dat haar dat nooit is opgevallen.Boeren kunnen het toch nooit goed genoeg doen,Carola is net rupsje nooit genoeg. Maar op Schiphol en en in het verkeer gaat het hardstikke goed met de Co2 uitstoot ,niemand trekt zich daar wat van aan .

 • kleine boer

  precies sjefo en dat zou lto ook moeten roepen nu!!!

 • koestal

  De overheid is hier zelf schuldig aan ,ze verplichten boeren om kunstmest te strooien ,boeren willen graag dat digistaat als kunstmestrvervanger gebruikt mag worden,maar de politiek werkt hier niet aan mee,de overheid heeft grote belangen bij de Gasunie, de Nam en DSM waar veel aardgas verbruikt wordt om kunst mest te maken.

 • koestal

  Op Schiphol zitten ze ook tegen de grens aan,in het hoogseizoen meer dan 100.000 mensen per dag naar vakantieoorden. Daar zijn ze trots op..

 • A1967

  De Amsterdam city zwem wedstrijd gaat niet door vanwege vervuiling met rioolwater..............ze zijn al aan het bedenken hoe ze daar de boeren de schuld van kunnen geven.

 • 306lsa

  voedsel productie kun je niet vergelijken met .....................
  omdat een mens niet zonder voedsel kan of gaat schouten en heel de wereld op dieet wat ik bedoel als nederland minder voedsel gaat produceren gaat buiten land dit wel doen of er komt nog een keertje tekort

  wat ik helemaal niet snap is Nederland doet het in mijn ogen vaak veel milieu vriendelijker en dier vriendelijker dan buitenland waarom benoemd ze dat nooit?

 • g.smale1

  als de burgers niks meer te eten hebben of voor een ver 3 dubbeling van de prijs dan moet je ze eens horen .

 • Alco

  Eten voor de mensheid is totaal geen probleem.
  De luxe wat de mens meedraagt is het grote debacle.
  Dit probleem afwentelen op de veehouderij met zijn gesloten kringloop is de grootste denkfout ooit begaan.
  Het LTO zal toch eens een keer wakker worden.
  Maar gezien de reactie van Calon op de nieuwe landbouw presentatie, kunnen we daar niets van verwachten.

 • veldzicht

  Inderdaad,we zitten tegen de grens aan.De boeren zitten al lang ver over de grens heen door alle bemoeizucht van allerlei niksnutten die er geen zak mee te maken hebben en er geen verstand van hebben en waar veel te veel naar wordt geluisterd.

 • CRD00311919

  eikelkamp,
  een kringloop landbouw had men vroeger toen er geen kustmest was ook,
  we kunnen wat dat betreft kunnen we nog veel leren van de vorige generatie boeren maar een voorwaarde is dat we een kostendekkende prijs voor onze
  produkten ontvangen
  rodukten

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.